Supply Chain-investeringer står højt på dagsordenen
Det markante skifte i samfundsøkonomien det seneste år får virksomheder til at investere langt mere forsigtigt i 2023. Undtagelsen er investeringer i supply chain. Det viser en ny undersøgelse lavet af Capgemeni. Den viser at 43 % af de adspurgte chefer planlægger at øge investeringer for at styrke forsyningssikkerheden. Ni ud af 10 ser supply chain-udfordringer som den altoverskyggende væksttrussel de kommende 18 måneder
En ny undersøgelse fra konsulentvirksomheden Capgemini, har kortlagt investeringsklimaet i 15 lande blandt virksomheder fra en række brancher, herunder detail og forbrugerproduktion, bilindustrien, industriproduktion. I alt medvirker 2.000 chefer med investeringsansvar hos virksomheder med en omsætning på mere end 1 mia. USD.
Og foran ellers store udfordringer som stigende råvarepriser og energikrisen topper bekymringer om forstyrrelser i forsyningskæden på listen over de emner, der optager virksomhederne allermest.
Hele 89 procent svarer i undersøgelsen, at de anser pludselige stop og afbrydelser i forsyningskæden, som den største trussel mod virksomhedens vækst.
Af samme grund planlægger fire ud af 10 (43 pct.) at øge investeringerne i at styrke forsyningskæden inden for de næste 12-18 måneder.
Det gælder bl.a. investeringer i teknologi, der sikrer øget agilitet, gennemsigtighed og overblik, men også investeringer fokuseret på diversificering i forhold til leverandørbasen, produktion og logistikpartnere.
Maria Søndergaard, direktør for Produktion og Retail hos Capgemini Danmark.
Ifølge Maria Søndergaard, direktør for Produktion og Retail hos Capgemini Danmark, viser den nye undersøgelse entydigt, at forretningsledere intensiverer investeringer, der styrker væksten. Det er bl.a. investeringer på områder, der eliminerer de konkrete risici, der bl.a. har forstyrret forsyningssikkerheden den seneste tid.
- Når det gælder supply chain, ser vi, at virksomhederne prioriterer at skabe mere agilitet og diversitet. Det er tæt forbundet med de kæmpe forsyningsproblemer, vi så i kølvandet på Covid-19. Det handler bl.a. om investeringer i at trække produktion hjem, onshoring, eller tættere på, near-shoring, for at etablere produktionskapacitet tættere på kunderne.
- Samtidig er der en klar tendens til at investere i en mere regional leverandørbase og brede produktionen ud på flere aktører. Alt sammen for at reducere afhængigheden og risikoen, der ligger i et for snævert geografisk setup, forklarer hun.
Ifølge Maria Søndergaard viser Capgeminis undersøgelse også, at det er virksomheder i Vesteuropa, der planlægger at investere mest i supply chain diversitet.
-hawin