Danmark først med forsøg med datadrevet lodsning fra land

Danmark først med forsøg med datadrevet lodsning fra land

Med godkendelse fra Beredskabsstyrelsen indleder DanPilot og Danelec nu et testforløb med landbaseret lodsning - den første test af sin slags i verden. Godkendelsen er et afgørende skridt hen imod et teknologisk paradigmeskift, der åbner nye muligheder for bedre sikkerhed, klima og effektivitet i den maritime sektor

Efter seks års udviklingsarbejde tager Danmark et historisk skridt i retning af en mere effektiv og digital maritim infrastruktur.

Det sker når DanPilot og Danelec om kort tid starter et testforløb, der gør det muligt for lodser at guide et skib inde fra land udelukkende baseret på sofistikeret data fra skibet.

Målet er at skabe et mere sikkert arbejdsmiljø for lodser og mindske skibenes brændstofforbrug uden at svække sejladssikkerheden. På den måde kan landbaseret lodsning styrke Danmarks maritime position i forhold til en mere sikker og klimavenlig søfart.

- Landbaseret lodsning gør vores arbejde mere sikkert og bidrager til at reducere CO2-udledning og driftsomkostninger for vores kunder. Vi har arbejdet målrettet mod det her i seks år, og nu kan vi endelig teste løsningen i praksis. Det har potentiale til at blive et markant paradigmeskifte i måden, man lodser skibe, siger Erik Merkes Nielsen, administrerende direktør i DanPilot.

 Erik Merkes Nielsen, administrerende direktør i DanPilot

Godkendelsen fra Beredskabsstyrelsen er givet som led i en samlet indsats for at styrke sikkerhed og beredskab i den maritime sektor.

Testen skal danne grundlag for fremtidig regulering og mulig udbredelse af landbaseret lodsning både herhjemme og i udlandet.

Teknologi med globalt potentiale
Testforløbet med landbaseret lodsning kommer til at finde sted i Kattegat og Østersøen og giver for første gang lodser mulighed for at guide udvalgte skibe gennem danske farvande uden selv at være ombord.

I stedet foregår lodsningen fra et kontrolcenter i Randers. Det fjerner dermed det farligste element i lodsernes arbejde - at komme fysisk ombord på skibene.

 Casper Jensen, CEO i Danelec

- Landbaseret lodsning er ikke kun et teknologisk gennembrud. Det er et strategisk skridt mod en mere sikker og bæredygtig søfart. Vi er stolte over at levere en teknologisk infrastruktur, der gør det muligt at navigere sikkert uden fysisk tilstedeværelse af en lods, og hvor cybersikkerhed er tænkt ind fra start. Det åbner op for at implementere løsningen trygt og skalerbart i den globale maritime sektor, siger Casper Jensen, CEO i Danelec.

For den maritime sektor rummer lodsning fra land betydelige gevinster.

Når skibe ikke længere skal ændre hastighed eller kurs for at tage lods ombord, reduceres brændstofforbruget. Samtidig elimineres behovet for lodsbåde i den slags situationer – en ellers logistisk og brændstofkrævende aktivitet. Det frigør både ressourcer og kapacitet uden at gå på kompromis med den operationelle sikkerhed.

I testfasen vil teknologien dog kun blive anvendt på skibe, der opfylder en række tekniske krav og kun i specifikke farvande. Det er forventningen, at løsningen har potentiale til at dække op til 10 procent af DanPilots lodsninger af de skibe, der gennemsejler de danske farvande.

Testforløbet gennemføres i samarbejde med en række forskellige rederier, herunder Mærsk, som deltager med skibe i de farvande, der indgår i forsøget.

Sådan fungerer landbaseret og datadrevet lodsning
Landbaseret lodsning baserer sig på teknologi fra Danelec, som indsamler og overfører nøgledata fra skibet herunder kurs, fart og
position via skibets Voyage Data Recorder (VDR).
Disse data sendes i realtid til DanPilots kontrolcenter i Randers. Her bruger lodsen Danelecs software til at analysere informationerne og yde præcis navigationsrådgivning uden at være fysisk til stede ombord.

Om testforløbet:

• Testperioden kan strække sig i op til 18 måneder og omfatter
cirka 50 lodsninger.

• Lodsningen udføres fra et kontrolcenter i Randers.

• Gælder skibe i Kattegat og den vestlige del af Østersøen under 13 meters dybgang.

• Udføres kun ved gennemsejlinger uden lodspligt.

Landbaseret lodsning kaldes internationalt for remote piloting. I Danmark omtales det ofte som fjernlodsning.

-lipe

16/5 2025
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud