El-nettet er ikke i stand til at klare en grøn omstilling
Om vi plastrer hele Nordsøen, Østersøen og Amager til med vedvarende energikilder som sol og vind, så vil vi fortsat ikke nå i mål med grøn strøm
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Ifølge en rapport fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) er den offentlige, danske infrastruktur lige så forsømt som Forsvaret.
FRI udgiver en årlig rapport, der vurderer tilstanden for blandt andet den danske infrastruktur.
Det er alarmerende læsning om et stort efterslæb på vedligeholdelsen. Samlet, er konklusionen, at der mangler renovering, opgradering og vedligeholdt infrastruktur for 225 milliarder kroner, hvis tilstanden skal bringes op på et tilfredsstillende niveau.
Et samlet beløb der er højere end det i forsvarsforliget afsatte til at bringe Danmark op på det niveau, der er krævet af vores NATO-medlemskab.
Mangler politisk omhu
Administrerende direktør for FRI, Henrik Garver understreger, at det generelt er skræmmende med så stort et efterslæb på infrastrukturen inden for flere offentlige sektorer, der er vitale for det danske samfunds sammenhængskraft og robusthed:
Ifølge rapporten kommer det danske energinet efter al sandsynlighed ikke til at leve op behovet og forbruget allerede om få år.
Jernbanenettet er utidssvarende, ligesom skoler og plejehjem forfalder i lige så høj grad, som landets kaserner:
- Jeg får ikke en fornemmelse af politisk omhu for at bevare værdien af vores fælles offentlige infrastruktur, og at passe på de investeringer vi som samfund har foretaget over mange år, siger Henrik Garver blandt andet.
Paradoksalt
Fakta er blandt andet, at den danske energiinfrastruktur ikke er tilstrækkelig til at dække energibehovet:
- Det kan lyde paradoksalt, når Danmark har et af Europas mest stabile el-net. Men det er simpelthen ikke udtænkt eller konstrueret til at håndtere, at vi alle skal kunne lade en elbil, og at en stor del af vores opvarmning sker via varmepumper.
- Heller ikke vores generelt stigende forbrug af produkter der kræver strøm, siger Henrik Garver.
Han slår fast, at ”om vi plastrer hele Nordsøen, Østersøen og Amager til med vedvarende energikilder som sol og vind, så vil vi fortsat ikke nå i mål med grøn strøm uden eksempelvis lagring eller en reel udbygning af vores energiinfrastruktur”.