Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Nye trafikmodelberegninger fra Sund & Bælt viser, at Østlig Ringvej vil lede trafik uden om den centrale del af København samtidig med, at den kan trafikbetjene nye byområder i Østhavnen og forbedre adgangen til Øresundsforbindelsen.

Beregningerne viser, hvilken effekt Østlig Ringvej vil have for trafikken i forhold til et scenarie uden Østlig Ringvej, og de tager udgangspunkt i et hverdagsdøgn i årene 2035, 2040, 2050 og 2070.

Flere end 80.000 daglige køretøjer
Af beregningerne fremgår det blandt andet, at over 87.000 trafikanter dagligt vil benytte Østlig Ringvej i 2050.

Det vil have betydning for trafikken, som aflastes i det meste af Københavns og Frederiksbergs kommuner, lige som Gladsaxe, Rødovre, Hvidovre og Herlev kommuner også vil opleve en aflastning af trafikken som følge af en Østlig Ringvej.

Det indre København vil opleve en aflastning på 14 procent, mens trafikken på Knippelsbro aflastes med 25 procent, og Langebro og H. C. Andersens Boulevard aflastes med 15 procent.

Mindre lastbiltrafik
Ifølge beregningerne vil også lastbiltrafikken i København reduceres, hvis Østlig Ringvej bliver anlagt.

I 2050 vil der i Indre By være 18 procent færre lastbiler på vejene end uden en Østlig Ringvej. H. C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen vil opleve en aflastning på 24 procent, og effekten vil strække sig til andre strækninger som Amager Strandvej, der vil aflastes med 36 procent.

Tidsbesparelser
De ændrede trafikmønstre giver trafikanter i København rejsetidsbesparelser. Eksempelvis vil en tur i myldretiden fra Tårnby til Gentofte reduceres med 10-20 minutter, og fra Lyngby til Amager Strandpark vil køreturen være omkring 5-10 minutter kortere.

Forbindelsen vil også gøre det lettere at pendle mellem Danmark og Sverige, da turen fra eksempelvis Øresundsforbindelsen til Nordhavn vil kunne gennemføres 20-30 minutter hurtigere.

Øget trafik på indfaldsveje
Nogle strækninger vil dog opleve en trafikstigning, da der vil komme mere trafik på de adgangsveje, der fører til Østlig Ringvej.

Det gælder særligt Helsingørmotorvejen, Nordhavnsvej og Nordhavnstunnelen.
Trafikken på den inderste del af Helsingørmotorvejen forventes at stige med 28 procent på et hverdagsdøgn i 2050, mens trafikken på Nordhavnsvej beregnes at blive fordoblet.

Trafikken i Nordhavnstunnelen vil opleve en firedobling, hvis Østlig Ringvej anlægges. Det kan medføre lavere hastighed og forøget rejsetid på denne del af ruterne, men sammenlagt vil rejsetidsbesparelser for trafikanter i hovedstaden være på over fire millioner timer årligt.

Den fulde Østlig Ringvej vil ud over ovennævnte effekter også kunne bidrage til styrket integration i Øresundsregionen, da trafikken til Øresundsforbindelsen forventes at stige med fire procent.

20/6 2025
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud