Grøn brændstofproduktion i AalborgPower-to-X anlægget skal ligge i det fremhævede område ved Nordjyllandsværket.

Grøn brændstofproduktion i Aalborg

Copenhagen Infrastructure Partners, Reno-Nord og Aalborg Forsyning viser sammen vejen til en hurtigere grøn omstilling med planerne om at bygge et af verdens første kommercielle Power-to-X anlæg, som fremstiller grønt metanol af indfanget CO2 fra affaldsforbrænding, grøn strøm og vand.

Fremtidens brændstof til skibe og anden tung transport kan produceres af grøn strøm, der er omdannet til brint og tilsat indfanget CO2, og det er netop, hvad Power-to-X anlægget i Aalborg kommer til at gøre.

- Vi får et af de første kommercielle anlæg i verden, hvor slutproduktet er metanol, som kan bruges direkte i den tunge transport af fx skibe. For at producere metanol kræver det en CO2-kilde - og det unikke ved anlægget er, at vi bruger indfanget CO2 fra affaldsforbrændingen på Reno-Nord, forklarer Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning.

Han forventer, at anlægget med tiden også kan nyttiggøre andet CO2 fra regionen.

I stedet for at sende CO2 ud af skorstenen eller deponere den i undergrunden, bliver den indfangede CO2 altså brugt i produktionen af det grønne brændstof metanol.

Power-to-X anlægget i Aalborg vil årligt genanvende 180.000 tons affaldsbaseret CO2 fra det nordjyske affaldsselskab Reno-Nord, hvilket svarer til den årlige CO2-udledning fra cirka 15.000 danske husstande.

Vil drive den grønne omstilling
Anlægget forventes at stå færdigt i 2028 og at indeholde et 300-400 MW elektrolyseanlæg, der omdanner grøn strøm til brint, som i kombination med CO2 bliver omdannet til metanol.

Årligt vil anlægget producere 130.000 tons metanol, hvilket vil sætte fart på den grønne omstilling af den tunge transport af skibe og lastbiler ifølge projektets bygherre Copenhagen Infrastructure Partners (CIP):

- Grønt metanol spiller en vigtig rolle i samfundets mulighed for at dekarbonisere sektorer, som ellers er svære at omstille. I CIP arbejder vi fokuseret på projekter, der bidrager til denne omstilling ved at fremstille grønt hydrogen, grønt metanol og grøn ammoniak. Vi ser i CIP frem til at være med til at drive den grønne omstilling også gennem dette projekt, siger partner i CIP Michael Hannibal.

Udvikling og arbejdspladser til Aalborg 
Anlægget skal opføres ved Nordjyllandsværket, der er i gang med at blive omdannet til et grønt testcenter, som med sin beliggenhed helt tæt på produktionen kan bidrage til at udvikle og afprøve nye forsyningsløsninger og forbedre de løsninger, der allerede anvendes i dag. I Aalborg Kommune vækker nyheden om et Power-to-X anlæg glæde hos borgmester Thomas Kastrup-Larsen:

- Planerne om et stort Power-to-X-anlæg og produktion af morgendagens brændstof ved Nordjyllandsværket er en rigtig god nyhed for Aalborg Kommune, og det vil uden tvivl styrke vores position i den grønne udvikling. Udover de mange klimamæssige gevinster, vil Power-to-X-anlægget også skabe både udvikling og arbejdspladser i Aalborg og tiltrække nye investeringer, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Etableringen af Power-to-X anlægget skønnes at bidrage med 600-700 arbejdspladser i byggefasen og 50 permanente arbejdspladser, når anlægget er færdigt.

Foruden grønt brændstof genererer Power-to-X anlægget også overskudsvarme, som vil blive brugt i Aalborg Forsynings fjernvarmenet. Derudover produceres også ilt, som kan bruges i den lokale industri eller til medicinske formål.

-hawin

6/12 2021
  • Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    transport ›Takket være EU-projektet ALIGHT kan man nu håndtere de risici, der er forbundet med at installere et batteri i en lufthavns kritiske infrastruktur. Det er ifølge udviklerne en milepæl, og årsagen til, at lufthavnen som en af de første i Europa har installeret et stort batteri, som skal bidrage til målet om bæredygtighed
  • Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    transport ›Den franske dækkoncern har netop præsentere et nyt analyseredskab til udfordringerne med de partikler, der kommer fra dæk og vej under kørsel med biler og lastbiler. Teknologien skal bane vejen for fremtidens bionedbrydelige dæk
  • Recharge City indviet

    Recharge City indviet

    transport ›Fredag den 15. marts indviede Transportminister Thomas Danielsen det nye parkerings- og opladningscenter Recharge City ved afkørsel 57, Horsens Syd på motorvej E45
  • 21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    transport ›Vejdirektoratet planlægger at gennemføre omkring 100 store og mindre vedligeholdelsesarbejder på bygværker i 2024. Heraf skal 21 større broer og tunneler have en opgradering, så de kan holde mange år frem i tiden
  • Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    transport ›Danske SOCO System har for den tyske virksomhed POLIFILM bygget et fuldautomatisk pakke- og palleteringsanlæg til f.eks. plastiksække af genanvendt forbrugerplast. Se video:
  • Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    transport ›Papir- og emballageproducenten Mondi har vundet Fastmarkets PPI Products innovationspris for sin Advantage StretchWrap, der erstatter plastfilm til transportemballage
  • Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    transport ›Tanja Hyll Biersted blev for et år siden ansat som den første kvindelige chauffør i virksomheden, der arbejder på at styrke kønsdiversitet og inklusion i hele organisationen. Selvom hun ikke selv havde regnet med at få arbejde i håndværkerbranchen, trives hun både på 'vejen' og med sin kollegaer i teamet
  • Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    transport ›Giftigt røggasvand er en markant kilde til miljøfarlige stoffer i havmiljøet. Op mod 20 procent af udledningen af nikkel i havet kommer fra det såkaldte scrubbervand, oplyser Miljøministeriet. Nu vil Miljøminister Magnus Heunicke have forbud mod udledning