Gymnasieklasse i Hjørring vinder Fælles-TourEleverne fra 1.y på Hjørring Gymnasium har vundet hovedpræmien i årets Fælles-Tour.

Gymnasieklasse i Hjørring vinder Fælles-Tour

Cykelglade elever på Hjørring Gymnasium har kørt sig til sejr og hovedpræmien i årets Fælles-Tour. Den landsdækkende konkurrence er et initiativ fra Cyklistforbundet og landets fem regioner, som vil motivere flere unge til at tage cyklen i stedet for bilen til uddannelse og fritidsinteresser

Flere og flere unge tager bilen i stedet for cyklen, når de skal til gymnasiet. Derfor gennemførte Cyklistforbundet og regionerne i april måned for anden gang gymnasie-kampagnen Fælles-Tour.

Den skal få flere unge til at vælge jernhesten frem for bilen. 7.394 unge meldte sig til og fik muligheden for at opdage glæden ved at cykle til gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse.

Hovedformålet var sunde kilometer i benene og frisk luft til hjernen, men der var også præmier på spil til de deltagende elever. Og én klasse fra Hjørring Gymnasium løb med den helt store hovedpræmie.

Eleverne fra 1.y på Hjørring Gymnasium har vundet hovedpræmien i årets Fælles-Tour ved at cykle næsten 11.000 km på to uger fra den 24. marts til den 6. april.

Udover de sunde kilometer i benene har eleverne sikret sig billetter til Grøn Koncert til hele klassen.

Baggrunden for Fælles-Tour er, at antallet af cykelture siden 2010 blandt elever på ungdomsuddannelser er faldet med 40 procent.

Mads Duedahl (V), formand for Region Nordjylland, siger:

- Fælles-Tour er et super godt initiativ der giver de unge motivation til at træde i pedalerne fremfor at sætte sig bag rattet i bilen. Vi er i regionen ekstremt stolte af, at Hjørring Gymnasium løber med hovedpræmien.

- De har formået at aktivere de unge til at cykle hele 10.806 km svarende til næsten 16,5 km pr. deltager. Cykling er godt for sundheden og ikke mindst klimaet, som begge to er områder, Region Nordjylland gerne vil gå forrest for at fremme.

- Vi håber derfor, at endnu flere unge får lyst til at hoppe på cyklen når Fælles-Tour igen løber af stablen i 2026.

Hjørring Gymnasium har formået at aktivere og motivere eleverne i 1.y til at cykle helt præcis  10.806 km til sammen i løbet af to uger. Det svarer til en cykeltur hele vejen fra Hjørring til den kinesiske hovedstad Beijing.

I alt 34 skoler landet over deltog i kampagnen, der kørte fra 24. marts til 6. april, og gentages næste år.

Kenneth Øhrberg Krag, direktør i Cyklistforbundet, siger.

- Der er alt for mange, der tager bilen til gymnasiet eller ungdomsuddannelsen, og det er en uheldig udvikling i cykellandet Danmark. Så Fælles-Tour skal motivere flere unge til at vælge cyklen til i deres hverdag, men det er et langt sejt træk, der skal til.

Jeg håber, deltagerne i Fælles-Tour har genopdaget, at cykelturen til skolen giver dem mere frihed, friskhed og sundhed, og har fået mod på at fortsætte med at cykle hen til ungdomsuddannelsen.

Fælles-Tour blev gennemført af Cyklistforbundet sammen med Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. I alle regionerne har de deltagende elever vundet andre præmier - fx cykler og billetter til Tinderbox.

-hawin

Fakta om unges cykling:

  • Antallet af cykelture blandt alle unge mellem 15 og 20 år er faldet med 34 % siden 2010.
  • Antallet af cykelture blandt unge på ungdomsuddannelser (uanset alder) er faldet med 40 % siden 2010.
  • Flere og flere unge har adgang til bil.  Særligt antallet af familier med 2, 3 eller flere biler er eksploderet: Antallet af familier med to biler er steget med 43 % fra 2010-2022. Antallet af familier med tre eller flere biler er steget med 111 % fra 2010-2022
  • De 16-24-åriges brug af bil på tre år er steget med 14,7%, mens brug af cykel er faldet med 15,1 % (2016-2019)
  • I Odense rejser fx 44 procent af eleverne i 3.g med bil til gymnasiet, mens det kun gælder 12 procent af eleverne i 1.g.
25/4 2025
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud