''MANs fremtid starter nu''Fv. MAN's Michael Kobriger sammen med Manfred Weber, medlem af Europa-Parlamentet og formand for EPP, samt MAN's ceo Alexander Vlaskamp ved startskuddet på fabrikken i München.

''MANs fremtid starter nu''

Efter hundrede år med diesel-lastbiler producerer MAN nu elektriske lastbiler i serie. Det har krævet store investeringer i overgangen til elektromobilitet, primært på fabrikkerne i Bayern, hvor fleksibel produktion af el- og diesel-lastbiler på samme linje nu er realiseret

Serieproduktionen af MANs elektriske lastbiler er nu i gang. MANs topchef Alexander Vlaskamp og produktionsdirektør Michael Kobriger markerede opstarten sammen med EU-parlamentariker Manfred Weber på fabrikken i München.

Her produceres nu både elektriske og diesel-lastbiler parallelt i en fuldt integreret mix-produktion på samme linje.

»MANs fremtid starter nu«
- Starten på serieproduktionen af vores elektriske lastbiler er historisk. Det markerer et vendepunkt i MANs historie. Fremtiden for MAN begynder lige nu.

- Hele holdet er stolte af at være en del af overgangen fra diesel til elektrisk drift. Med vores yderst effektive el-lastbiler bliver lokal, emissionsfri godstransport en realitet. Det er et vigtigt skridt mod vores mål om at blive CO2-neutrale inden 2050.

- At vi kan producere både el- og dieseldrevne køretøjer på samme linje, giver os stor fleksibilitet og effektivitet, siger Alexander Vlaskamp.

MAN har investeret næsten 400 millioner euro i forskning og udvikling for at kunne tilbyde lastbiler med batterielektrisk drivlinje. Serien dækker alt fra renovationsbiler til langdistancetransport, med totalvægte fra 12 til 50 tons.

- Vi har gjort vores del. Inden årets udgang planlægger vi at levere de første 1.000 el-lastbiler. Afhængigt af brug og el-mix kan det spare CO2 svarende til udledningerne fra en hel mindre by. Det har en stor effekt.

- Nu skal politikerne bane vejen for udbygning af ladeinfrastruktur og sikre forudsigelige rammer for CO2-prissætning, siger Alexander Vlaskamp..

Manfred Weber tilføjer:
- Innovation og teknologi er nøglen til Europas økonomiske succes og konkurrenceevne – og afgørende for at forene økonomiske og klimamæssige mål.

- MAN går forrest med sit el-lastbilskoncept og viser, hvordan emissionsfri godstransport kan se ud. Og at denne innovation kommer fra Bayern, gør mig særligt stolt.

Diesel og el på samme linje
Michael Kobriger, produktions- og logistikdirektør kommer ind på at MAN investerer omkring én milliard euro i dette årti for at elektrificere de europæiske fabrikker – primært i Tyskland.

- Det sender et stærkt signal om industriel satsning i Bayern, hvor vi aktivt former overgangen både i Nürnberg og München, siger han.

På fabrikken i München er transformationen nu tydelig. Den maksimale kapacitet er omkring 100 lastbiler om dagen – uanset drivlinje. Hver lastbil tager cirka otte timer at producere.

- Produktionen er fleksibel og kan tilpasses efter markedets behov. Lastbilerne bygges i den rækkefølge, kunderne bestiller dem. Det kræver store tilpasninger i produktionslinjer, leverancer og logistik.

- For eksempel får dieselkøretøjer tidligt i processen monteret aksler, brændstoftanke og udstødningssystem – mens el-modellerne får batterier og elektronik monteret under førerhuset, den såkaldte "powerpack". Over 5.000 medarbejdere er blevet uddannet i højspændingsteknologi for at forberede dette skifte, uddyber Michael Kobriger.

700 el-lastbiler solgt – op til 740 km rækkevidde
Før serieproduktionen begyndte, havde MAN allerede produceret og leveret omkring 200 elektriske testkøretøjer. Disse har tilbagelagt omkring to millioner kilometer på europæiske veje – med dagsetaper på op til 850 kilometer og et gennemsnitsforbrug på kun 97 kWh pr. 100 km.

I alt har MAN modtaget omkring 700 ordrer på elektriske lastbiler. Især Ultra-Lowliner-modellen er populær, med en koblingshøjde på kun 950 millimeter, som muliggør elektrisk transport med op til tre meters indvendig lasthøjde – ideel til bilindustrien. Denne model er allerede i brug i Wolfsburg og Bayern.

En anden fordel ved MAN eTruck er de modulopbyggede batteripakker fra fabrikken i Nürnberg. Standardversionen giver op til 534 kWh brutto kapacitet, hvilket muliggør op til 500 km rækkevidde uden opladning. Med en ekstra, syvende batteripakke kan rækkevidden øges til hele 740 km.

Også elektriske busser
MAN tilbyder i dag ikke blot det bredeste udvalg af el-lastbiler, men er også blandt leverandørerne af elektriske busser. El-lastbilerne kan tilpasses i over én million konfigurationer, hvilket sikrer skræddersyede løsninger til de fleste transportbehov.

Inden for busser betragter MAN sig selv som markedsleder for elektriske bybusser i Europa. Disse produceres på fabrikken i Starachowice i Polen. Derudover lancerede MAN for nyligt som den første europæiske producent en fuldelektrisk turistbus i Ankara.

I alt ruller der allerede over 2.500 elektriske MAN-busser i europæiske byer. I det nye modelår vil både lastbiler og busser benytte batterier produceret i Nürnberg – hvor MAN har investeret 250 millioner euro i batteriproduktion.

Mål: CO2-neutral inden 2050
MAN Truck & Bus har som mål at være CO2-neutrale inden 2050. Elektrificeringen af køretøjsflåden er afgørende, da omkring 95 % af virksomhedens samlede udledninger kommer fra køretøjer i drift. El-lastbilerne er også nøglen til at opfylde EU’s CO2-krav.

Allerede i 2025 er målet at levere over 1.000 eTrucks til kunder. Sammenlignet med 1.000 diesel-lastbiler, der kører 120.000 km årligt og bruger 24 liter pr. 100 km, kan man med el-drift og 100 % vedvarende strøm, ifølge MAN, spare op til 80.000 ton CO2 om året – omtrent det samme som en lille tysk by udleder på et år.

-hawin

16/6 2025
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud