![Politisk flertal sikrer milliarder til brintrør fra 2030](/_upl/pictures/artikel_7270_xl.jpg)
Politisk flertal sikrer milliarder til brintrør fra 2030
- Nu gælder det om at komme hurtigt i gang, siger direktøren for Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen efter at et bredt flertal i folketinget forleden indgik aftale om statslige lån og driftsstøtte til etablering af brintrør fra Esbjerg til den tyske grænse
Af Lisbeth Petersen
Fra 2030 skal der være dansk produceret grøn brint at hente i rør, der går fra Esbjerg til grænsen.
I torsdags blev et bredt politisk flertal bestående af Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige med regeringen om vilkårene for en aftale, der skal sikrer etablering og drift af brintinfrastrukturen.
Med aftalen bidrager staten med et lån på 7,4 mia. kr. og en driftsstøtte på op til 8,3 mia. kr. til etableringen af brintrør. Og bookingkravet sænkes, så producenterne nu skal binde sig for transport af minimum 0,5 GW brint i røret.
-Vi skal have snebolden til at rulle på brint, og det kræver mere hjælp. Som det er nu, kan markedet ikke selv klare det, og den barriere vil vi nu fjerne. For jeg ser frem til den dag, hvor vi har grøn brint i stor skala og kan eksportere til Tyskland og resten af Europa, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), og fortsætter:
Lars Aagaard, Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
- Det bliver en ny milepæl. Grøn brint kan understøtte dansk produktion af grøn strøm, det kan nedbringe CO2-udledningen og styrke forsyningssikkerheden i Europa.
Ministeren glæder sig over den brede politiske enhed om projektet, og det samme gør direktøren for Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen:
- Dagens aftale cementerer en stærk og meget bred opbakning til, at Danmark påtager sig en lederrolle som producent af grøn brint. Det kommer til at blive bemærket rundt om i Europa, siger han.
En stram tidsplan
Aftalen gælder et rør, der skal gå fra Esbjerg over Egtved og ned til grænsen, det såkaldte Syvtal.
For at indgå aftaler om eksport af brint til tyske aftagere hurtigst muligt ønsker aftalepartierne at forsøge at nå, at røret er klart til brint i 2030.
Her har bl.a. den tyske stålindustri meldt om en efterspørgsel af brint. Bygherren Energinet har derfor lagt en stram tidsplan.
Aftalepartierne vil sikre rammerne om projektet gennem vedtagelse af først en projekteringslov og senere en anlægslov. Energinet har allerede igangsat dialog med lodsejere og vil inddrage lokalsamfund og berørte parter.
Tejs Laustsen Jensen understreger også behovet for tempo i arbejdet:
- Fra i morgen gælder det så om at komme hurtigt i gang, og at alle gode kræfter arbejder tæt sammen for at første fase af røret kan stå færdigt til den centrale deadline i 2030.
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
- Det kræver tæt samspil mellem regeringen, Energinet, myndighederne og virksomhederne. I branchen er vi mere end klar til at løfte vores del. Samtidig er det vigtigt, at vi husker de næste faser, og hurtigst muligt får lagt faste planer for de næste faser af udbygningen af infrastrukturen, bl.a. til Fredericia, siger Brintbranchedirektøren.
Den netop indgåede aftale gælder det såkaldte "Syvtal" - et rør, der skal gå fra Esbjerg over Egtved og ned til den tyske grænse.
Illustration: Brintbranchen
Men også den politiske aftalekreds lægger vægt på, at fokus på første del af røret ikke betyder, at aftalepartierne har forladt ambitionen om, at der kan etableres et fuldt jysk, såkaldt brintbackbone.
Dete består - ud over Syvtallet - af strækninger længere nordpå til Ll. Torup og en strækning østpå til Fredericia. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nedsætter nu et arbejde, som snarest muligt skal se på de næste særskilte faser.
Fakta om brint og aftalen
Fremstilling af grøn brint kræver meget grøn strøm og også vand.
Brint er et grønt brændstof, der fx kan erstatte gas i industrien.
Aftalen gælder et brintrør fra Esbjerg til den tyske grænse, det såkaldte Syvtal.
Aftalepartierne er enige om at finde hhv. 7,3 mia. kr. til en statslig genudlånsordning samt op til 8,3 mia. kr. i driftsstøtte.
Energinets kapacitetssalg udskydes og forventes afsluttet i ultimo 2026.
Syvtallet skal bl.a. bygges med hjælp fra en anlægslov.
Brintrøret har en diameter på ca. 90 cm. Arealet forventes at vende tilbage til fx landbrugsjord, når røret er gravet ned.
Den præcise linjeføring bliver udarbejdet med inddragelse af berørte parter.