
Tyveri af ladekabler eksploderer
OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
Ladekabeltyve risikerer anholdelse og store erstatningskrav. Alligevel fortsætter tyverierne af ladekabler over hele landet, selvom indholdet af kobber i et enkelt kabel kun er småpenge værd.
Hver gang kriminelle klipper et ladekabel, koster det i snit 25.000 kr. i omkostninger for OK – og andre energiselskaber på lademarkedet, da der er tale om et problem, der rammer hele branchen.
Samtidig er de klippede ladekabler til stor gene for elbilisterne, når ladestandere ikke kan bruges – særligt i yderområder, hvor der kan være lidt længere afstand mellem hurtig- og lynladerne.
I alt har kabeltyverierne kostet OK en betydelig sum – indtil videre mere end tre mio. kr. i 2024 og 2025.
- Kabeltyve risikerer straffe og store erstatningskrav for småpenge. Og selvom det er lykkedes os at hjælpe politiet med at fange to kabelbander, fortsætter tyverierne.
- Det er en stor omkostning for os, men mest af alt går det ud over vores kunder. Det kan vi ikke leve med, siger coo i OK, Søren Kejser.
Øget indsats mod klippede kabler
For at komme kabeltyverierne til livs sætter OK nu ind med en række tiltag, der skal gøre livet langt mere besværligt for tyvene:
- Øget fokus på overvågning af og belysning på offentlige ladestandere
- Øget fokus på efterforskning i tæt samarbejde med politiet
- Afprøvning af en række nye afskrækkende tiltag
- Intensivering af civile søgsmål mod tyvene
- Øget samarbejde med branchen
- Øget fokus på afsætningskanalerne
Det er indtil videre lykkedes OK at hjælpe politiet med at fange to kabelbander. Det har dog ikke betydet et stop for de afklippede ladekabler.
- Vi vil ikke acceptere, at kriminelle gør hverdagen bøvlet for elbilsejere – eller gør det uattraktivt for os at sætte ladestandere op i visse områder af landet.
- Derfor er vi også glade for, at politiet har fokus på denne form for kriminalitet. Jeg håber, at det går op for flere, at det simpelthen ikke er risikoen værd at stjæle et kabel, man kun kan få småpenge for, siger Søren Kejser.
Det er ikke kun energiselskabet OK, der oplever store problemer med stjålne kabler. Kobbertyvene pålægger store omkostninger for ladeoperatører på tværs af branchen.
Det er hverken ufarligt eller nemt at tjene penge på ladekabler. Ud over den markante opdagelsesrisiko ifm. tyverierne er det en besværlig proces at frigøre kobberet i kablerne.
Derudover skal materialet – der er meget lidt kobber i hvert enkelt kabel – afsættes, hvilket også indebærer en betydelig risiko, da der er kommet større fokus på skrothandlere og lignende afsætningskanaler for kobber.
-hawin