Erhvervsuddannelserne kommer i fokus

Erhvervsuddannelserne kommer i fokus

2025 skal være Erhvervsuddannelsernes år. Det mener regeringen og en lang række organisationer, der hele året vil fejre erhvervsuddannelserne med en lang række initiativer. Regeringen og Folketingets øvrige partier har afsat fem millioner kroner til projektet

Danmark er i 2025 vært for EuroSkills - europamesterskaberne for de dygtigste erhvervsuddannede.

Det bliver afholdt som et markant internationalt arrangement i Herning til september med fokus på faglige evner og de gode muligheder i erhvervsuddannelserne.

Det er et fokus, som arrangørerne håber kan fastholdes hele året – og i årene fremover.

- 2025 skal være Erhvervsuddannelsernes år, for vi vil gerne kaste lys over de mange gode muligheder, der ligger i at tage en erhvervsuddannelse og blive faglært.

- God løn, spændende og meningsfulde jobs. Rigtig gode muligheder for at blive iværksætter, selvstændig eller læse videre, hvis man vil.

- Der ligger masser af faglig stolthed i fagene i sig selv, men også i muligheden for at dyrke talent og gå hele vejen til EuroSkills og Worldskills.

Sådan siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og formand for projektgruppen Erhvervsuddannelsernes år 2025.

Han forklarer, at det er oplagt at bruge så unik en mulighed som EuroSkills 2025 som løftestang til at lade hele året stå i erhvervsuddannelsernes tegn.

Men Erhvervsuddannelsernes år står også bag en række konkrete delprojekter, der skal sikre en mere blivende indsats, så flere folkeskoleelever og deres forældre også fremover får en mere nuanceret viden om vejen videre i uddannelsessystemet.

Det er både KL, Danmarks Lærerforening, Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Astra, EuroSkills 2025 I/S, Dansk Erhverv, HK, Horesta, FOA, Tekniq, Naturvidenskabernes hus, Must, FH og DA, der er enige om, at erhvervsuddannelserne skal fejres ekstra meget i år.

Og det har altså inspireret regeringen til at udnævne 2025 til Erhvervsuddannelsernes år.

- Alle os, der har med erhvervsuddannelserne at gøre til daglig, kan ikke lade være med at være begejstrede.

- Men i stedet for at tale med hinanden om, hvor gode erhvervsuddannelserne er, skal vi bruge dette år til at komme lidt længere ud.

- Tale med grundskolerne, eleverne og forældrene om, hvor stor en styrke, der ligger i at blive dygtig til noget konkret.

- Det kan give en enorm faglig og personlig stolthed, som rigtig mange unge kunne bruge i dag, siger Nanna Højlund, der er næstformand i FH og næstformand for Erhvervsuddannelsernes år.

Blandt andet skal arbejdet i Erhvervsuddannelsernes år 2025 resultere i nye inspirationsmaterialer om erhvervspraktik, som nu bliver obligatorisk for alle elever i 7., 8. og 9. klasse.

Der vil blive udarbejdet en guide til folkeskoleforløb, der på tværs af fag og tidligere, end man har gjort før, kan hjælpe elever med at forstå mulighederne inden for uddannelse, job og arbejdsliv.

Et andet konkret produkt bliver inspirationsmaterialer om MiniSkills, så flere kommuner kan afholde de hands-on uddannelsesdage for elever i 6. og 7. klasse, som en række kommuner allerede har succes med.

Regeringen og Folketingets øvrige partier har afsat fem millioner kroner til projektet.

 - Vi skal vise de unge, hvor mange muligheder de får med en faglært uddannelse, og hvor meget de kan vælge imellem. Mange ved ikke, at der findes lidt over 100 forskellige erhvervsuddannelser.

- Når europamesterskaberne i Skills afvikles i Herning, giver det tusindvis af skoleelever en unik mulighed for at opleve fagene i virkeligheden.

- Jeg er glad for, at både arbejdsgiverne, fagbevægelsen og en lang række organisationer samarbejder om at styrke kendskabet til erhvervsuddannelserne.

- I regeringen er vi også optaget af, at endnu flere unge får øjnene op for erhvervsskolerne, og inden længe præsenterer vi et nyt udspil, der skal gøre erhvervsuddannelserne endnu bedre, end de allerede er, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

-hawin

10/2 2025
  • Udsigtspunkt ved Femern Bælt-tunnelen skal bl.a. inspirere til uddannelser

    Udsigtspunkt ved Femern Bælt-tunnelen skal bl.a. inspirere til uddannelser

    uddannelse ›Femern Bælt-projektet åbner nu for det nye udsigtspunkt Pilen, der skal give besøgende mulighed for at komme tættere på det store tunnelbyggeri ved Rødbyhavn og bidrage til at inspirere unge til at vælge uddannelse inden for bygge og anlæg. Åbningen sker torsdag den 6. marts
  • Rekordstor interesse for Logistikkens Dag 2025

    Rekordstor interesse for Logistikkens Dag 2025

    uddannelse ›- Det lover godt for fremtiden inden for transport og logistik, konkluderer arrangørerne, som i mandags for tredje år i træk samlede virksomheder og unge, potentielle kommende medarbejdere i Odense
  • Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

    Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

    uddannelse ›Industriens Fond bevilger over 125 mio. kr. til at støtte danske virksomheder i at nedsætte ressourceforbruger og blive mindre afhængige af knappe råstoffer og usikre forsyningskæder. 4-500 virksomheder kan få støtte, og indsatsen går på alt fra materialer til ledelse
  • Ny, europæisk standard kan reducere virksomheders metalforbrug

    Ny, europæisk standard kan reducere virksomheders metalforbrug

    uddannelse ›Dansk Standard og Teknologisk Institut har udviklet retningslinjer for at måle såkaldte restspændinger i metalstrukturer. De kan hjælpe virksomheder med at mindske metalforbruget med op til 15 procent
  • Varmepumper skal lette klimabelastningen i den energitunge industri

    Varmepumper skal lette klimabelastningen i den energitunge industri

    uddannelse ›Europæiske virksomheder, der producerer f.eks. asfalt og papir skal kunne skifte til varmepumper. Det mener EU, som bevilger 137 millioner kroner til et projekt, der skal lette overgangen fra fossil energi til grøn strøm
  • Brugen af 3D print skal styrkes med ny bevilling

    Brugen af 3D print skal styrkes med ny bevilling

    uddannelse ›Dansk AM Hub har de seneste syv år løftet brugen af industriel 3D-print i dansk erhvervsliv. Industriens Fond bevilger nu yderligere 30,5 mio. kr. som skal gøre Danmark til verdensmestre i på området og gavne både den grønne omstilling og bundlinjen
  • Dekra åbner nyt AMU-center i Esbjerg

    Dekra åbner nyt AMU-center i Esbjerg

    uddannelse ›EU-efteruddannelse for bus- og lastbilchauffører, kørekort til lastbil, bus og hænger og truckcertifikat til gaffeltruck er alt sammen kurser og uddannelsestilbud, som er på trapperne når Dekra åbner sit nye AMU-center i Esbjerg
  • Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    uddannelse ›På lageret hos transportvirksomheden DSV har fysisk træning og ergonomisk oplæring skabt markante resultater for medarbejdernes sundhed og trivsel. Det giver nu en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Ergonomi