Pålidelige truck er et must i undervisningen
Uddannelseskoordinator, Svend Petersen helt til venstre ses her sammen med faglærerne Kim Sode Larsen, Jan Sørensen og Richard Lund Jensen og med kursuschef Lisa Hansen.

Pålidelige truck er et must i undervisningen

Den nye truckflåde hos erhvervsskolen UNords afdeling i Hillerød sørger for, at der er en rød tråd i truckundervisningen, når eleverne afprøver teorien i praksis. Maskinerne, som er leveret af Toyota Material Handling, er pålidelige og robuste samtidig med, at de bliver bakket op af Toyotas serviceteam

Fyld en container med pallegods, så pladsen bliver udnyttet optimalt. Uden at hverken gods, gaffeltruck eller container bliver beskadiget. Og tøm så containeren. Sæt palleterede varer i reolen med stableren. Kør tunge læs op og ned ad ramper og sæt godset sikkert og strategisk rigtigt. Beregn hurtigt restkapaciteten på gaflerne, vurder behovet for øget bredde mellem gaflerne. Kør sikkert, effektivt og overhold alle sikkerhedsprocedurer.

Det er nogle af de ting, man lærer på de gaffeltruckkurser, som mange erhvervsskoler udbyder i hele Danmark. 

Et af de steder, hvor der er fyldt godt op på kurserne er hos UNord i Hillerød. Her udbyder man både gaffeltruck A- og gaffeltruck B-kurser. Hver uge starter et nyt hold, hvor op til 14 deltagere skal dygtiggøre sig i kørsel og varehåndtering med maskinerne. Det kræver materiel, som er pålideligt, sikkert, driftsikkert, og som kan tåle nogle knubs. For nylig skiftede UNord hele flåden ud og fik ni helt nye truck fra Toyota Material Handling.

Nemme at anvende

De nye maskiner erstatter den gamle flåde af Toyota-truck. Og det er der en helt enkelt forklaring på. Vi har behov for gaffeltruck og stablere, som starter hver gang, de skal i aktion, og som er nemme at gå til for kursusdeltagerne.

Eleverne på UNords truckkurser lærer de mange forskellige varehåndteringsoperationer. Her er det helt essentielt at udstyret er i orden og er af høj kvalitet.

Det er den erfaring, vi har med Toyotas maskiner. Samtidig har Toyota en af de største flåder af servicebiler og mekanikere i Danmark. Det er et ret kritisk element, når det drejer sig om undervisning. De fleste kursister har aldrig siddet i en gaffeltruck, før de stifter bekendtskab med vores kurser.

Og selv om der er tale om meget robuste gaffeltruck og stablere, så får de altså nogle gange en hårdhændet medfart. Her gør Toyotas service en stor forskel.

- Servicebiler og teknikere befinder sig altid i nærområdet. De er her faktisk inden for en time, og derfor kan vi hurtigt få serviceret maskinerne og få lavet eventuelle reparationer, uden at vi må droppe undervisningen, og uden at enkelte af kursisterne står uden køretøj.

Sådan siger Svend Petersen, som er uddannelseskoordinator for transportuddannelserne på UNord.

Lynhurtig service

Svend Petersen underviser selv på gaffeltruckkurserne og har lang tids erfaring med at få deltagerne gennem kurserne, så de på sidstedagen står med et certifikat i hånden. Som han kommer ind på, er det vigtigt, at der er en rød tråd i undervisningen.

- Kursisterne skal få en fornemmelse af, at de ting, de gennemgår i teorilokalet, rent faktisk også sker i praksis, når de sætter sig ud og afprøver det i både gaffeltrucks og stablere.

De krav og lidt til lever maskinerne fra Toyota helt klart op til. Flåden af de ni nye maskiner består af både elektriske og dieseldrevne gaffeltruck. Og af forskellige gaffelstablere. UNord udbyder både A-certifikat til selvkørende gaffelstablere og B-certifikatet, som gælder både gaffeltruck og selvkørende gaffelstablere.

På begge kurser drejer den praktiske del sig om, at man lærer at køre de forskellige maskiner, og også får indblik i service og vedligehold til en vis grad.

- Det ruster deltagerne til arbejdet ude på lagre, terminaler, byggemarkeder, distributionscentre og mange af de andre steder, hvor man kører truck, siger Svend Petersen.

Der er dog forskel på, hvordan logistikvirksomheder og andre brugere af udstyr til intern transport indretter lagrene og også på hvilke truck, de benytter.  

- Og der er altså også forskel på hvilke varer og hvilket gods, man håndterer ude i industrien og i handelen. Uanset hvilket setup, der er tale om, og hvilke varer, der er tale om, skal vi klæde deltagerne på, så de bliver i stand til at gå til opgaverne. Derfor er det vigtigt, at vi har forskellige truck- og stablermodeller til rådighed, forklarer en af erhvervsskolens faglærere, Jan Sørensen

Et professionelt samarbejde

Hos UNord har man haft gaffeltruckkurser på programmet i godt og vel 25 år. Nogle af faglærerne på kurserne har været der stort set lige så længe. Derfor ved man godt, hvilke krav man skal stille til udstyret og til leverandøren. Og det er altså også en af årsagerne til, at samarbejdet med Toyota har kørt i en årrække.

Maskinerne fra Toyota er også forsynet med sikkerhedsudstyr i form af lys, der på halvdunkle steder markerer at der er arbejdende truck til stede.  

- Dels er maskinerne i top. Og så oplever vi en stor professionalisme i samarbejdet. Både med henblik på dialogen om leveringen af de nye maskiner og i den løbende kontakt om service og reparationer og forskellige andre ydelser, vi ind imemllem benytter os af. Vi har jo lejet truckflåden i en periode på flere år.  Derudover har vi også mulighed for at leje flere truck på korttidsleje, ja nærmet for en dag eller uge ad gangen.

- Det er nogen gange tilfældet, hvis vi laver truckkurser for virksomheder, enten i en weekend her på stedet eller ude hos kunderne. Her kan vi med meget kort varsel få leveret de maskiner, vi skal bruge. Det er altså god service, og derfor er vi rigtigt godt tilfredse med den måde, tingene kører på, fastslår Svend Petersen.

-hawin

 

 

 

 

Truckkurser hos U/Nord

U/Nord i Hillerød afholder truckkurser og udbyder kurser til både A og B-certifikat.

Kurset til A-certifikat varer fem dage

Kurset til B-certifikat varer syv dage

Der er 14 kursister på hvert hold og U/Nord kører to hold ad gangen.

UNord afvikler godt 55 kurser om året og ca. 600 kursister står årligt med et certifikat i hånden efter endt kursusgang på afdelingen i Hillerød.  

 

U/Nord har lejet en flåde der består af:

To stk. Tonero 1,5  tons

Et stk. Tonero  2,5  tons

Et stk. Tonero  2,0  tons

Tre stk. Traigo 48, 1,5 tons

To stablere med initialløft

 

 

14/4 2020
  • Varmepumper skal lette klimabelastningen i den energitunge industri

    Varmepumper skal lette klimabelastningen i den energitunge industri

    uddannelse ›Europæiske virksomheder, der producerer f.eks. asfalt og papir skal kunne skifte til varmepumper. Det mener EU, som bevilger 137 millioner kroner til et projekt, der skal lette overgangen fra fossil energi til grøn strøm
  • Brugen af 3D print skal styrkes med ny bevilling

    Brugen af 3D print skal styrkes med ny bevilling

    uddannelse ›Dansk AM Hub har de seneste syv år løftet brugen af industriel 3D-print i dansk erhvervsliv. Industriens Fond bevilger nu yderligere 30,5 mio. kr. som skal gøre Danmark til verdensmestre i på området og gavne både den grønne omstilling og bundlinjen
  • Dekra åbner nyt AMU-center i Esbjerg

    Dekra åbner nyt AMU-center i Esbjerg

    uddannelse ›EU-efteruddannelse for bus- og lastbilchauffører, kørekort til lastbil, bus og hænger og truckcertifikat til gaffeltruck er alt sammen kurser og uddannelsestilbud, som er på trapperne når Dekra åbner sit nye AMU-center i Esbjerg
  • Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    uddannelse ›På lageret hos transportvirksomheden DSV har fysisk træning og ergonomisk oplæring skabt markante resultater for medarbejdernes sundhed og trivsel. Det giver nu en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Ergonomi
  • Lærlingeoprøret modtager årets SMV-pris 2024

    Lærlingeoprøret modtager årets SMV-pris 2024

    uddannelse ›SMVdanmark præmierer Lærlingeoprøret for den bemærkelsesværdige indsats, gruppen har ydet for at få bedre forhold og stoltheden tilbage på erhvervsuddannelserne i Danmark
  • SMVdanmark jubler over plan om ny ungdomsuddannelse

    SMVdanmark jubler over plan om ny ungdomsuddannelse

    uddannelse ›-Det erhvervsrettede gymnasium EPX er en gave til både de unge og til erhvervslivet, lyder det fra SMVdanmark, der tager meget positivt imod de planer, som regeringen netop har lagt frem på uddannelsesområdet. Den vil blive mange unges naturlige førstevalg, mener direktøren
  • Robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    Robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    uddannelse ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Erhvervsskole skal arbejde målrettet med grøn transport

    Erhvervsskole skal arbejde målrettet med grøn transport

    uddannelse ›Technical Education Copenhagen er en af tre 'klimaerhvervsskoler', regeringen har udnævnt til at sikre miljøvenlige kompetencer og færdigheder på uddannelserne. TEC-skolen på Frederiksberg, som bl.a. uddanner mekanikere, chauffører og lager- og logistikoperatører får transporten som ansvarsområde