Varmepumper skal lette klimabelastningen i den energitunge industri
Europæiske virksomheder, der producerer f.eks. asfalt og papir skal kunne skifte til varmepumper. Det mener EU, som bevilger 137 millioner kroner til et projekt, der skal lette overgangen fra fossil energi til grøn strøm
I projektet EEETHOS - Energy Efficiency and Electrification Technologies for Heat Flow Optimization in Process Industries – samarbejder 19 partnere fra ni europæiske lande. I fællesskab skal de udvikle og demonstrere varmepumpeteknologier, der kan reducere energiforbruget med op til 86 procent og reducere eller eliminere CO2-udledningen fra den såkaldte energitunge industri.
Det drejer sig om producenter af asfalt, stål, papir, tegl og mursten, hvor energiforbruget i dag for størstedelens vedkommende er baseret på fossile brændsler.
-EEETHOS er ikke bare et teknologiprojekt; det er en katalysator for en bredere transformation af den europæiske industri. Ved at gå forrest med gode eksempler og vise, hvad der praktisk skal til for at rykke på den grønne omstilling, baner vi vejen for en mere bæredygtig og konkurrencedygtig industrisektor i Europa, siger direktør David Tveit, Teknologisk Institut.
Innovationschef på Teknologisk Institut, Benjamin Zühlsdorf supplerer:
- Ved at integrere højtemperaturvarmepumper direkte i produktionsprocesserne kan vi elektrificere processen og udnytte energien langt mere effektivt. På den måde opnår vi en god business case, som bliver endnu bedre i fremtiden pga. udviklingen i energipriser og krav til reduktion af CO-udledninger. Her giver EEETHOS os en unik mulighed for at transformere nogle af de mest energikrævende industrier til mere grønne og konkurrencedygtige sektorer
Energikrævende asfaltproduktion
I Danmark deltager asfaltproducenten PEAB. Asfaltproduktion er en energikrævende proces, hvor stenene og gruset opvarmes i en stor roterende tromle, der opvarmes med biogas eller fossilt brændstof. Det er en proces, der udleder betydelige mængder CO2. I EEETHOS skal der afprøves højtemperatur-varmepumper og en ny teknologi til opvarmning og tørring af materialerne, som kan opvarme materialerne til asfalt op til 180 °C, hvilket er den typiske temperatur til udlevering af asfalt.
- Vi ser dette som en mulighed for at mindske vores CO2 udledning og stadig levere et kvalitetsprodukt til vores kunder. Et produkt som bliver mindre klimabelastende. I PEAB har vi et ønske om at energieffektivisere vores processer, og det er en af kernerne i dette projekt. Deltagelse i EEETHOS er et vigtigt skridt mod at nå PEABs mål om at være klimaneutral i 2045, siger Nordic Plant Manager Poul Friedrich, PEAB Asfalt Danmark.
I Danmark produceres der ca. 3.6 mio. tons asfalt per år. Udledningerne fra fabrikkerne - som næsten alle kommer fra opvarmningsprocessen - svarer til gennemsnitlig ca. 24 kg CO2 pr. ton asfalt. Det svarer til 86.400 tons CO2 per år i Danmark. I EU produceres der 212,5 mio. tons asfalt om året, hvilket svarer til en udledning på 5,1 mio. tons CO2 om året.
Om projektet
EEETHOS løber over fire år, og erfaringerne og de praktiske løsninger fra EEETHOS forventes at kunne anvendes bredt i europæisk industri og dermed bidrage væsentligt til en grønnere og mere konkurrencedygtig industrisektor.
Projektet er støttet af EU's Horizon Europe program med 15 mio. euro.
-lipe