
Esbjerg Havn indgår partnerskab om norsk havvindprojekt
Norske Windport vil gøre brug af den danske havns store ekspertise til rollen som udskibningshavn for landets første, store havvindprojekt. Port Esbjerg skal bl.a. bidrage med opbygning af en effektiv infrastruktur og logistik
Esbjerg Havn og Norges sydligste dybvandshavn i Mandal, Windport har indgået strategisk samarbejde, der skal være med til at kvalificere de norske kolleger til at blive udskibningshavn for vindmøllegeneratorer og en central logistikhub for Sørliga Nordsø 2 - SNII.
Det er Norges første, store havvindmølleprojekt, der skal bestå af mellem 60 og 100 møller med en kapacitet på 1m5 GW og opføres på en knap 200 lang strækning til Kvinsedal.
Windport har lang erfaring fra olie- og gasindustrien, men ønsker nu at omstille til - og spille en central rolle i - grøn energi.
De to havne ligger kun omkring 260 kilometer fra hinanden - eller hvad der svarer til en dags sejlads - men det er i lige så høj grad vidensdeling og projektstyring, som skal styrke begge parters ønske om udvikling af havvind i Nordsøen.
Potentiale til en million m2
- Esbjerg Havn anses for at være en af de mest erfarne havvindmøllehavne i verden med unikke muligheder. Ved at lære af dens erfaring og knowhow kan vi bygge smartere fra starten og positionere WindPort som et knudepunkt i topklasse, siger Turid Storhaug, som er direktør for WindPort i en pressemeddelelse.
Direktør for Port Esbjerg, Dennis Jul Pedersen, supplerer:
WindPort har allerede vist sig som et yderst kapabelt maritimt knudepunkt med en stærk infrastruktur og en klar vision for havvind. Sammen kan vi sætte nye standarder for, hvordan havne understøtter den grønne omstilling – effektivt, bæredygtigt og intelligent.
WindPort har i øjeblikket ca. 200.000 kvadratmeter plads og har potentiale til at udvikle op til en million kvadratmeter på tværs af tre placeringer ved fjorden.
Den dybe og forhindringsfrie sejlrende med kort afstand det til åbne hav behøver ingen yderligere uddybning eller justeringer til projektet. Og det gør den ifølge de to parter ideel til de store fartøjer, der bruges i offshore vindinstallationer.
-lipe