
Tidligere færgehavne skal vækkes til live igen
Sund & Bælt, der ejer og driver Storebæltsforbindelsen, har købt den tidligere færgehavn af Slagelse Kommune, og ønsker også at overtage forbindelseshavnen I Knudshoved på Fyn. Opkøbene skal sikre beredskabet og mobiliteten mellem landsdelene
Halsskov og Knudshoved Færgehavne var - indtil åbningen af Storebæltsbroen i 1998 - hjemsted for færgerne mellem Sjælland og Fyn
Siden har havenområdet været ejet af Slagelse Kommune, men nu overtager staten - gennem selskabet Sund&Bælt - igen havnen.
Samtidig er det Sund&Bælts intention at købe havneområdet på Fyns-siden ved Knudshoved.
Overtagelsen af Halsskov Færgehavn skal sikre forsyningssikkerheden på tværs af Danmark i tilfælde af en længerevarende lukning af Storebæltsbroen, og at offentligheden i et eller andet omfang stadig får adgang til området.
Med i købet af havnen følger den nedlagte færge ”Broen”, der ligger på havnearealet. Sund & Bælt har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med færgen i fremtiden.
Ombyning og oplagringsplads
Sund & Bælt planlægger en større ombygning af havnen og Halsskov Færgehavn forventes desuden at skulle benyttes til kommende vedligeholdelsesarbejder på Storebæltsbroen, herunder til oplagring af materialer.
Arbejdet på Halsskov Færgehavn ventes at begynde efter sommerferien.
- I øjeblikket er havnen ikke egnet til indsættelse af færgedrift, og det vil kræve en større ombygning og investering at gøre den klar. Derfor er det nødvendigt, at vi overtager ejerskabet. I de perioder, hvor vi ikke benytter havnen, vil offentligheden fortsat have adgang til området, siger Søren Ulrik Hillersborg, teknisk driftsdirektør i Sund & Bælt.
Sund & Bælt ejer og driver i forvejen de fire havne ved Spodsbjerg og Tårs, og Ebeltoft og Odden, som udgør en del af Vest-Øst beredskabet. Købet af Halsskov Færgehavn ligger derfor i naturlig forlængelse af Sund & Bælt nuværende opgaver.
-lipe