Motorveje giver muligheder på Vestsjælland

Motorveje giver muligheder på Vestsjælland

Logistikrelaterede erhverv udgør en af de drivkræfter som skaber jobs og tiltrækker arbejdskraft til Slagelse Kommune

På få år er det lykkedes Slagelse Kommune at få skabt 1700 nye arbejdspladser og tilflytningen til den vestsjællandske kommune overgås nu kun af storbyerne København, Aarhus og Aalborg. Efter en fokuseret erhvervsindsats er Slagelse desuden rykket hele 69 placeringer op i DI’s erhvervsklimaundersøgelse – og målet er at nå endnu højere. Men dette er kun begyndelsen på udviklingen, lyder meldingen fra EDC Erhverv.

Til oktober forventes Slagelse Kommune at udlægge 440.000 kvm erhvervsgrunde med facadebeliggenhed direkte til den nye motorvej, der er en hovedpulsåre ned til Tyskland. Det nye område, der går under navnet Megacenter Vest, skal bidrage til at tiltrække endnu flere virksomheder til Slagelse med yderst attraktiv beliggenhed i vinklen mellem omfartsvejen og Vest-motorvejen.

- Ambitionen er at skabe de bedste rammer, så vi både kan fastholde eksisterende virksomheder og tiltrække nye. Både Megacenter Vest og de andre områder, har høj synlighed. Samtidig kan der arbejdes 24/7, fordi erhvervsområderne er placeret langt fra boligområderne, siger Per B. Madsen, erhvervschef i Slagelse Erhvervscenter.

Industrien i udvikling

Slagelse Kommune består efter kommunesammenlægningen af i alt tre købstæder, Slagelse, Korsør og Skælskør. Alle tre byer ligger attraktivt i forhold til både motorvej, jernbane og Storebælt, det de i Slagelse kalder den Blå Motorvej.

På samme måde som i Slagelse, vil der i Korsør, i de kommende år, blive udbudt nye, større erhvervsarealer.

- Vi arbejder på at udvikle Korsør Erhvervs- og Energipark. Her har vi et 22 ha. udviklingsområde for blandt andet store boksbutikker, men vi vil også gerne tiltrække cleantech-virksomheder, fortæller Per B. Madsen.

Udviklingen i Skælskør er i disse år også inde i en meget positiv udvikling.

- Det er lykkedes os at få en stor virksomhed som Orkla Foods Bähnke til at fastholde sin produktion af blandt andet sennep og ketchup. Ejeren, Orkla Foods Danmark, undersøgte mulighederne for en samling af deres fabrikker, men valgte heldigvis at satse på Skælskør. I den forbindelse blev Beauvais, der producerer fødevarer som marmelade og rødkål, flyttet fra Svinninge til Skælskør med 50 arbejdspladser. Dertil kommer at medicinal- og helsekostproducenten Viminco A/S har satset på Skælskør. Og så er Skælskør også ved at udvikle sig til en kunstnerkoloni, fortæller Per B. Madsen.

Endelig forventer Slagelse Kommune at kunne udvikle Stigsnæs-området, der med næsten tre millioner kvadratmeter også rummer mange muligheder. I forvejen findes her allerede store virksomheder som RGS 90, Inter Terminals og Dongs Energys Kulhavn med 16 meter vanddybde og 400 meter kaj. Havnen, der også ligger relativt tæt på motorvejen, vil en dag få mulighed for at blive udviklet til anden anvendelse.

292 virksomheder søger industri- og logistikejendomme

Den positive udvikling gør, at de lokale erhvervsmæglere oplever en stigende lyst til at købe og leje industri- og logistikejendomme. Aktuelt søger hele 292 virksomheder og 53 investorer efter denne type ejendomme i regionen gennem EDC Erhvervs Køber-/Lejerkartotek.

- Industri- og logistikejendomme er stort herude. Og med E20 løbende midt gennem Slagelse Kommune er logistikken i top. Når den nye motor-/motortrafikvej etableres mellem Kalundborg og Rønnede bliver der endnu flere muligheder for virksomhederne for at distribuere til Tyskland gennem en direkte rute.

- Når Femern-forbindelsen kommer, vil denne synergi blive endnu stærkere. Samtidigt udvikles blandt andet Stigsnæs Havn som industrihavn, og kommunen er meget aktiv i at tiltrække arbejdskraft. Samlet set giver det en kombination af fordele, som får mange virksomheder til at tage skridtet og flytte hertil. Og så står vi klar til at hjælpe, siger Sven Lyse, erhvervspartner i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Masser af kvalificeret arbejdskraft

Et sted, hvor Slagelse også har haft succes er, er på uddannelsesområdet. Faktisk overgås tilvæksten i antal studerende kun af Aalborg og Aarhus. Slagelse har satset målrettet på uddannelser, og er i dag hjemby for blandt andet et af landets største uddannelsescentre, Selandia, som under sloganet ”Made for erhvervslivet” tilbyder mere end 100 uddannelser fordelt på to gymnasier, otte fagskoler, en lang række kurser og et bredt efteruddannelsesprogram.

Selandia alene uddanner 12.000 elever og kursister om året. Samtidig har både Syddansk Universitet med godt 2.000 studerende, University College Sjælland med 8.000 fuldtidsstuderende og Erhvervsakademi Sjælland med omkring 3000 årsstuderende til huse i Slagelse. Om omkring Slagelse Station er et nyt campusområde under udvikling – lige midt i byen.

Derfor er Per B. Madsen heller ikke bange for at løbe tør for arbejdskraft i forhold til de nye virksomheder, der inden for få år forventes at flytte til byen. Dels er planen, at kunne skaffe jobs til de mange nyuddannede, så de vælger at bliver i Slagelse. Og erhvervschefen tror også på, at mange af de fastboende med glæde skifter deres daglige pendling ind mod København ud, hvis de kan få et passende job i Slagelse.

- Vi håber også, at kunne tiltrække arbejdskraft fra hovedstaden. Hvis vi har jobbene, og de opdager, at de kan få en villa med havudsigt, for samme pris som en toværelses lejlighed koster i København, så tror jeg mange vil tage springet, Siger Per B. Madsen.

Det lokale EDC Erhvervscenter i Slagelse tror også på, at udviklingen for alvor går op ad nu.

- Vestsjælland er Danmarks bedst bevarede hemmelighed. Det skal vi have lavet om på, siger erhvervspartner Sven Lyse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech i Slagelse.

-hawin

14/8 2017
  • Logistikkøb i Trekantområdet

    Logistikkøb i Trekantområdet

    logistikcentre ›M7 Real Estate, med speciale i logistik, har i et joint venture med Centerbridge Partners købt en stor PostNord logistikejendom og en erhvervsgrund i Fredericia
  • Reduktion af arbejdsulykker førte til Arbejdsmiljøprisen 2024

    Reduktion af arbejdsulykker førte til Arbejdsmiljøprisen 2024

    logistikcentre ›En forebyggende indsats bliver tilskrevet en stor del af æren for, at fødevaregrossistvirksomheden Dagrofa Logistik er lykkes med at reducere antallet af alvorlige arbejdsulykker betydeligt. Nu hædres indsatsen med Arbejdsmiljøprisen 2024.
  • Nye logistikinvesteringer i Norditalien

    Nye logistikinvesteringer i Norditalien

    logistikcentre ›Garbe fortsætter med at udvide sine logistikinvesteringer i Italien med købet af en ejendom i Tortona, som skal udvikles med ny infrastruktur og teknologiske innovationer
  • Ny lejer i E20 Park Copenhagen

    Ny lejer i E20 Park Copenhagen

    logistikcentre ›E20 Park Copenhagen, en af Danmarks største logistikparker, der ligger ved Solrød syd for København, får ny lejer inden for bilserviceindustrien på over 16.600 kvadratmeter fordelt på to enheder
  • Væksten i tomme lagerlokaler fortsætter  

    Væksten i tomme lagerlokaler fortsætter  

    logistikcentre ›Udbuddet af lager- og logistiklokaler er steget otte kvartaler i træk, og især ét område af landet har fået mange ledige lokaler, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Årsagen er massivt nybyggeri, som har oversteget efterspørgslen. Men nybyggeriet har været tiltrængt, og det begynder snart at lysne for nogle af udlejerne, spår to erhvervsmæglere
  • Dachser får ny nordisk direktør ved årsskiftet

    Dachser får ny nordisk direktør ved årsskiftet

    logistikcentre ›Med udgangen af året træder René Sidor, Managing Director Nordic, tilbage efter syv år på posten, 10 år hos Dachser og godt 50 år i branchen. Han giver ansvaret videre til Peter Hut, Country Manager for Dachser Denmark, der overtager posten den 1. januar 2025
  • Kæmpe logistikudvidelse i Taulov Dry Port

    Kæmpe logistikudvidelse i Taulov Dry Port

    logistikcentre ›Taulov Dry Port investerer i yderligere 600.000 m2 og sikrer dermed et samlet baglandsareal til Fredericia Havn på 1,5 mio. m2. Hermed bliver vækstmulighederne for transport og logistik yderligere fremtidssikret i ADP i det multimodale transport- og logistikcentrum
  • Carl Ras styrker forretningen med ny coo

    Carl Ras styrker forretningen med ny coo

    logistikcentre ›Den familieejede engrosvirksomhed Carl Ras har ansat Julie Haller Baggesen som ny chief operating officer, coo. Julie Haller Baggesen vil få ansvar for virksomhedens samlede supply chain division, som omfatter kategori, vareforsyning, stamdata og lager, og hun bliver samtidig en del af den øverste ledelse