Opsving giver dyk i tomme fabrikker på Fyn
Der har ikke været så få tomme lagerbygninger og fabrikshaller på Fyn i mere end ni år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Virksomhederne jagter gode lokaler som aldrig før, siger to lokale mæglere.
De fynske virksomheder blev hårdt ramt, da finanskrisen satte ind tilbage i efteråret 2008, men med opsvinget i ryggen, flere ansatte og øget nethandel efterspørger det lokale erhvervsliv nu i stor stil lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler.
Det fremgår af nye data fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler.
- Kun 1,9 procent af lager- og produktionslokalerne står tomme på Fyn – det er det laveste niveau på denne side af finanskrisen; vi skal helt tilbage til april 2008 for at finde færre ledige lagerbygninger og industrilokaler. Tomgangen steg meget kraftigt på Fyn i 2009 og 2010 og toppede i 2011, da næsten syv procent af lokalerne stod tomme. Siden er det nogenlunde støt gået fremad, og især her i 2017 er der kommet liv og aktivitet i mange bygninger, som før stod tomme, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, som er 'søster' til Boligsiden.dk.
Med knap to procent tomme industrilokaler ligger Fyn aktuelt ikke bare under landsgennemsnittet på 2,3 procent, men er en af de bedste landsdele. Gennem finanskrisen lå Fyn ellers i den tunge ende.
- Der er ikke blevet bygget meget på Fyn siden finanskrisen, og de få nyere lager- og industribygninger, der er, bliver revet ned fra hylderne. Vi oplever stigende interesse fra både ejendomsinvestorer og virksomheder, der selv skal bruge lokalerne. En del er begyndt at bygge selv eller indgår en lang lejeaftale med en pensionskasse eller en lokal ejendomsinvestor, siger erhvervsrådgiver Martin Fuhlendorff fra mæglerfirmaet Colliers International i Odense.
Virksomhederne er især på udkig efter lokaler langs motorvejen tværs over Fyn, helst tæt på Odense. Også Middelfart, Nyborg og Svendborg er på radaren, konstaterer EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn:
- Det er ikke til at drive noget op. Virksomhederne søger især højloftede lagre med ramper og lokaler til finere produktion. De ejendomme, som er tilbage, er mest ældre bygninger, ofte i områder med skæve postnumre. Vi mærker en tendens til spekulationsbyggeri, hvor investorer opfører ejendomme til logistik og lettere produktion uden at have lejere på forhånd, siger partner og erhvervsmægler Morten Nielsen.
Den stigende efterspørgsel afspejler sig også i, at lejepriserne for udbudte fynske industriejendomme er steget over fem procent det seneste år – på landsplan er stigningen blot to procent ifølge tallene fra Ejendomstorvet.dk.
Begge mæglere har i øjeblikket ret let ved at få afsat ledige lager- og produktionslokaler, blandt andet til underleverandører til det store Facebook-byggeri ved Odense.
Aktuelt er der udbudt 126 lager- og industrilokaler på Fyn via Ejendomstorvet.dk – det er næsten en halvering på fire år og dermed et kraftigere fald end på landsplan, hvor 1.524 lokaler er udbudt lige nu.
-lipe