Opsving giver stort dyk i tomme lager- og logistikbygninger
Der har ikke været så få tomme logistik- og lagerbygninger samt fabrikshaller i Aarhus og det øvrige Østjylland i mere end otte år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Opsvinget og nethandel har udløst jagt på gode lokaler, siger lokal mægler
Virksomhederne i Aarhus og det øvrige Østjylland blev hårdt ramt af finanskrisen, men nu efterspørger de i stor stil lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler. Det fremgår af nye data fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler.
- I øjeblikket står kun 3,4 procent af lager- og produktionslokalerne tomme i Østjylland – vi skal helt tilbage til starten af 2009 for at finde lavere tomgang. Der har været fald i tomgangen stort set hvert eneste kvartal siden januar 2015, så fremgangen for de østjyske virksomheder lader til at være ret stabil, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, som er 'søster' til Boligsiden.dk.
Ketchupeffekt
I både 2007 og det meste af 2008 stod blot halvanden procent af lager- og produktionslokalerne tomme i Østjylland. Da finanskrisen ramte, steg tomgangen voldsomt – da det så værst ud, knap tre år senere i januar 2011, var tomgangen for industrilokaler næsten femdoblet til 7,3 procent.
- Udbuddet er mindre end efterspørgslen, og jo tættere vi kommer på Aarhus, desto sværere er det at finde lokaler. Mange virksomheder har et stykke tid haft brug for plads, men har været lidt afventende, og nu ser vi en ketchupeffekt. Især mindre industrilokaler på 500-2.500 kvadratmeter er en meget omsættelig vare, og nethandlen har givet rift om velbeliggende, moderne logistikejendomme, siger Mads Thomsen, erhvervsrådgiver og specialist i industriejendomme hos Nybolig Erhverv Aarhus.
Som eksempler på nylige udlejninger nævner han to lejemål i Stilling lidt nord for Skanderborg og tæt på motorvejen. Her har Nybolig Erhverv Aarhus udlejet en tom logistikejendom på 4.000 kvadratmeter og 2.500 kvadratmeter produktionslokaler i en større erhvervsbygning, der i dag er ombygget til flerbrugerejendom.
Lejepriser på vej op
Trods den stigende efterspørgsel på industrilokaler i Østjylland har lejeniveauet ifølge Ejendomstorvet.dk været stort set uændret det seneste år.
- Med finanskrisen i baghovedet har virksomhederne ikke turdet at sætte sig for hårdt i det. Men med det begrænsede udbud er priserne på vej til at stige, og vi har for nylig indgået en tiårig lejekontrakt; så lang tid ville virksomhederne ikke binde sig før, siger Mads Thomsen fra Nybolig Erhverv Aarhus.
I øjeblikket er 314 lejemål inden for lager, logistik og produktion udbudt i Østjylland. 75 ligger i Aarhus Kommune, og Randers har med 69 næsten lige så mange. Derefter følger Silkeborg med 55, Horsens med 34, Hedensted med 24 og Skanderborg med 22. På landsplan rummer Ejendomstorvet.dk præcis 1.599 ledige industrilokaler.
I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler, og heraf ligger 16,2 millioner eller knap en sjettedel i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner. Dermed har Østjylland næstflest industriarealer blandt de 11 landsdele, som Danmarks Statistik opdeler kongeriget i – kun overgået af Sydjylland.
Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt godt 10.200 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned og formidlede sidste år salg og lejeaftaler for en værdi på næsten 12 millioarder kroner.
-hawin