Ejere, lejere og entreprenører sejrer ved tættere samarbejde
Entreprenøren KT Erhvervsbyg er involveret i flere industri-byggeprojekter, hvor en entreprenør og bygherre står bag byggeriet og herefter lejer det ud til en kunde, som også er med i beslutningsprocessen og planlægningen fra begyndelsen
Af Hans Windeløv
Entreprenørvirksomheden oplever da også, at der kommer flere og flere af den slags projekter.
Vi ser og hører om dem tiere og tiere. Der er selvfølgelig flere faktorer, som spiller ind. Når det drejer sig om at bygge lager- og logistikbygninger, handler nogle af de tungere overvejelser hos de kommende lejere om, at man ikke ønsker at eje sit eget lager og binde kapital i det.
Det er for risikabelt. Skal man frem over isen som industri- eller handelsvirksomhed, vurderer rigtigt mange virksomheder, at det er langt bedre at bruge kapital på at udvikle sin egen forretning og de kerneindsatsområder, hvor man kan gøre en forskel på markedet. Her kan det være risikabelt også at skulle bruge ressourcer og kræfter på at eje og administrere et lager eller en logistikbygning, siger partner i KT Erhvervsbyg, Per Henriksen.
Lejeren får indflydelse
Som han forklarer, er det blandt andet finanskrisen, som har været med til at transformere tilgangen til byggeri og investeringer.
-Før krisen var det meget almindeligt, at virksomhederne selv ejede de bygninger, de drev deres forretninger i. Det er vendt nu. Man vil altså hellere leje bygningerne, men samtidig også indgå i nogle partnerskaber, hvor man har indflydelse på planlægning og udformning af bygningerne.
-Ja faktisk giver det mulighed for, at man får rigtig gode kundetilpassede løsninger, som samtidig er så fleksible, at kommende lejere kun skal modificere en anelse for at kunne bruge dem. Det skaber byggerier, som er tilpassede til lejersegmentet. På den måde er vi med i flere projekter, som handler om at lave ’let omsættelige’ bygninger, som samtidig lever op til de kravspecifikationer, som lejerne fremsætter, siger Per Henriksen.
Minimumskrav og postnumre
På den måde bliver der tale om en slags standardiserede lagerbygninger, som lever op til nogle minimumskrav, rummer stor fleksibilitet og samtidig er beliggende i de attraktive postnumre.
KT Erhvervsbyg har bygget flere bygninger, hvor de selv agerer bygherre og entreprenør, men har også følere ude i projekter, hvor andre finansieringsselskaber udfylder rollen som bygherre.
- Det gør det nemmere for os at agere aktivt i markedet, når vi kan være med i projekter enten som entreprenør eller som både entreprenør og bygherre. Vi er i hvert fald klar til at tage udfordringerne op, for der er et stort potentiale på markedet for lager- og logistikbygninger både lige nu og her og i de kommende år, siger han.