Elmålere kræver også stærk logistik

Elmålere kræver også stærk logistik

Solar leverer logistikken i kæmpeprojekt, hvor én million elmålere skal udskiftes på blot tre år. Det stærke samarbejde mellem Kamstrup og Solar er afgørende for projektets hidtidige succes, lyder det fra førstnævnte, der producerer elmålerne

10.000 elmålere. Hver uge. Hver måned. Hvert år. Så mange nye elmålere fra den skanderborgbaserede virksomhed Kamstrup, bliver i øjeblikket installeret i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, som tilsammen udgør Radius’ forsyningsområde.

Senest i 2019 skal en million elmålere være udskiftet i projektet, der er vurderet til en værdi på 1,8 mia., og som i medierne bliver omtalt som det største af sin slags. Ét år efter startskuddet har hele 300.000 borgere fået installeret nye intelligente elmålere, og dermed er projektet godt på vej.

- Det er et stort projekt, men vi har et stærkt logistisk setup, og montørerne knokler derudaf, så vi kommer til at nå i mål i 2019, som tingene ser ud nu, udtaler Morten Winther, der er Program Manager hos Kamstrup, som producerer elmålerne.

En afgørende samarbejdspartner for Kamstrup, er ifølge Morten Winther, den nordeuropæiske sourcing- og servicevirksomhed Solar, som har været afgørende for en stor del af successen. Efter Kamstrup vandt projektet i 2017, pegede virksomheden på Solar, da man skulle vælge den logistiske samarbejdspartner. Et valg man ikke har fortrudt.  

- Vi snakker 2.000 elmålere, der skal ligge i 120 forskellige biler hver eneste morgen, så den logistiske opgave er bestemt ikke simpel. Indtil videre har Solar levet op til alle vores forventninger, og det er afgørende for hele projektet, forklarer Morten Winther.

Natlevering til den enkelte montørbil

Logistikopgaven består i at lagre, plukke, pakke og distribuere ca. 2.000 elmålere direkte ud til montørernes biler. Distributionen foregår om natten, så montørerne kan indlede dagens målerudskiftninger med alle materialer i bilerne, som samtidig er ryddede for gamle målere. Derudover har Solar optimeret indretningen i bilerne, så montørerne ikke skal retur til et varelager for at genopfylde i løbet af dagen.

- Målerne bliver håndteret uafhængigt af montørens travle hverdag, og det er klart en optimering af den enkeltes produktivitet. Både i forhold til effektivitet og økonomi har denne samlede løsning været den rigtige for os, slår Morten Winther fast.

Han påpeger desuden, at der er indbygget en stor sidegevinst i løsningen. I dagtimerne er Solars Fastbox-koncept implementeret som et afgørende sikkerhedsberedskab, der sikrer, at dagens montageplan gennemføres.

Med Fastbox-konceptet kan montørerne bestille værktøj, arbejdstøj og reservedele gennem Solars app og få varerne leveret direkte i bilen om morgenen eller på kundens adresse i løbet af arbejdsdagen. Det forklarer regionsdirektør i Solar Danmark, Kurt Storgaard.

- Det gælder også, hvis den enkelte montør står ude hos borgeren og konstaterer, at den gamle elmåler er en anden, end han har fået oplyst. Så kan han blot bestille på sin mobil, og så leverer vi inden for en time.

Skarp logistik er kerneprodukt i nyt Solar

Med omlægningen fra en klassisk grossist til en moderne service- og sourcingvirksomhed er effektiv logistik en spidskompetence i Solar. Netop samarbejdet med Kamstrup er et resultat af den transformation, forklarer Kurt Storgaard.  

- Vi betragter os selv som en sourcing- og servicevirksomhed, fordi vores distributionssystem kan tilpasses den enkelte kunde og den enkelte opgave. Vi har igennem 100 år specialiseret os i at levere hurtigt, præcist og sikkert, og på den måde er logistik én af de services, vi har, der kan øge produktiviteten hos vores kunder, pointerer han og bakkes op af Morten Winther fra Kamstrup.

- Solar har et professionelt setup, som skaber tryghed, og det er altafgørende i forbindelse med at løse så stor en logistikopgave. At have de korrekte varer til den aftalte tid er absolut nødvendigt i et så stort projekt. Vores fokus har derfor været, at montørerne, som skal installere målerne, altid kan stole på, at de har varer til opgaven, slutter han.

-hawin

 

Fakta

Folketinget har besluttet, at alle danske husstande skal have en fjernaflæst elmåler inden udgangen af 2020. Med udskiftningen slipper borgerne for at aflæse og indrapportere deres elforbrug, og samtidig bliver det muligt at fjernaflæse forbruget hver time, hvilket giver borgerne mere kontrol over elforbruget.

 

3/5 2018
  • Robotternes indtog på Vestkysten

    Robotternes indtog på Vestkysten

    logistikloesninger ›Til en af Danmarks største webshops - Med24.dk i Løkken - skal SystemTeknik Logistics (STL) og Geek+ levere en banebrydende automationsløsning som inkluderer 30 gulvrobotter gulvrobotter
  • Selvtænkede robotter er fremtiden

    Selvtænkede robotter er fremtiden

    logistikloesninger ›EU-projektet RoboSapiens vil give morgendagens robotter evnen til at tilpasse sig store og uforudsete ændringer i deres miljø – herunder arbejdet tæt med mennesker. Projektet ledes af Aarhus Universitet og med i det er Teknologisk Institut, som bl.a. har fokus på renovering af elektronik
  • Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    logistikloesninger ›3D robot guidance platformen, Scape CoCreator kombinerer avanceret 3D Vision-teknologi og AI med intuitiv, kodefri programmering af robotter, og er designet til at forenkle robot-automatisering
  • Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    logistikloesninger ›I Orlando i Florida blev Molslinjen i nat dansk tid udråbt som vindere af Franz Edelman Award, der betragtes som "Nobelprisen i Operations Research”. Rederiet vandt prisen foran giganter som eks. tyske ALDI, American Airlines og McDonalds i Kina
  • Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    logistikloesninger ›De tre parter er gået sammen om at skabe en innovativ løsning, der strømliner lagerautomatisering og løser vedvarende udfordringer ved intralogistiske "fulfillmentopgaver". Løsningen er i fuld gang med at blive præsenteret på messer og ved forskellige arrangementer
  • ROBOTBRAG er klar med årets program

    ROBOTBRAG er klar med årets program

    logistikloesninger ›Under overskriften "Find din rute med robotter" inviterer Teknologisk Institut og DIRA Business danske virksomheder til den årlige robot-komsammen i Odense torsdag den 30. maj. Programmet byder på rådgivning, udstillinger og konferenceoplæg om robotter både på og udenfor fabriksgulvet
  • Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    logistikloesninger ›En innovativ plukkerobot der henter ordrer i lagergangene, en pakkemaskine der skræddersyr papemballagen til produkterne, og et AI-sprogstyringssystem til lagerets WMS var højdepunkterne inden for innovation, som blev hædret med Best Product-prisen på LogiMAT 2024
  • Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    logistikloesninger ›Transport og logistikvirksomheden har netop indgået aftale med robotvirksomheden Addverb. I juli flytter fem robotter ind i Greve, hvor de skal hjælpe med sortering af pakker på flere lokale ruter