Robot Nordic vil vende jobstrømmen
Den fynske virksomhed tilbyder danske virksomheder i udlandet analyser af produktionen, som kan automatiseres og flyttes hjem
Af Lisbeth Petersen
- For 20 år siden gik mit arbejde mest ud på at hjælpe danske virksomheder med at flytte til udlandet. Nu arbejder jeg for at flytte dem hjem igen.
Sådan siger administrerende direktør i Robot Nordic, Michael Hye Nielsen, som for et lille år siden grundlagde virksomheden i Munkebo på Fyn.
Siden er robotvirksomheden flyttet tre gange for at få mere plads, antallet af medarbejdere er nu oppe på fem, og i øjeblikket er Michael Hye Nielsen desuden i gang med at etablere samarbejdsaftaler med nye partnere, som fremover skal være med til at vende jobstrømmen tilbage til Danmark.
- Vi tilbyder danske virksomheder i Kina, Taiwan mm. et besøg, hvor vi detaljeret gennemgår og analyserer produktionen for at se, hvad der med fordel kan automatiseres. Derefter udarbejder vi en samlet plan for automatiseringen og hjemflytningen, fortæller Michael Hye Nielsen og uddyber:
- På grund af lavere lønomkostninger har det i mange år været god kultur at flytte jobs til udlandet. Men teknologien har overhalet den gamle tankegang på flere områder, og ved at flytte opgaverne tilbage til Danmark vil mange af de kendte udfordringer, der er ved outsourcing, blive minimeret.
Kulturen går tabt
Ifølge Robot Nordic er det nu, hvor højkonjunkturerne er på vej tilbage, vestlige virksomheder skal nytænke deres produktion.
- Jo større del af produktionen eller arbejdsopgaverne man outsourcer, desto mindre kontrol har man over know-how, kvalitet, omkostninger, leveringstid mv., og det er slet ikke sikkert, at en virksomheds produktion i udlandet er lige så effektiv, som den kunne have været, hvis den havde ligget i Danmark. Erfaringerne i mange virksomheder viser også, at når man fjerner produktionen fra udviklingsafdelingen, mister man hele den kultur, man gerne vil have i sin virksomhed. Og endelig er medarbejderne i Asien blevet så dygtige nu, at de også godt kender deres værd og begynder at arbejde internationalt til højere løn, understreger direktøren.
Sjælland halter bagefter
Målet for det nye forretningsinitiativ er primært industrivirksomheder. Og midlerne er de små og store automatiseringsanlæg til både produktionsanlæg og logistikløsninger, som Robot Nordic opbygger specifikt hver enkelt kunde.
Én gruppe virksomheder har særlig opmærksomhed fra lokalerne i Odense:
- Sjælland halter bagefter, når det gælder automatisering. Når vi besøger virksomheder med hovedkvarterer i Jylland og på Fyn, ser vi stadigt flere robotter, men af en eller anden grund følger de sjællandske virksomheder slet ikke med i samme grad, og der vil vi selvfølgelig gerne tilbyde vores ekspertise.
- Der er mange fordele at høste ved investeringer i robotter, både når det gælder kvalitet, tid, effektivitet, transport og arbejdsmiljø. Og det kræver naturligvis, at medarbejderne skal lære at betjene og samarbejde med robotterne. Men nu har danske medarbejdere i årevis hele tiden skullet blive mere og mere effektive for at undgå, at deres arbejde blev flyttet til udlandet. Lad os få vendt den negative spiral, der har været god kutyme på chefgangen, og i stedet opkvalificere arbejdsstyrken, så den er klar til at overtage de hjemvendte automatiserede jobs, siger Michael Hye Nielsen.