Fortsat stigende personbiltrafik på broerne og første støbning på Femern

Fortsat stigende personbiltrafik på broerne og første støbning på Femern

Personbiltrafikken stiger fortsat på både Storebæltsbroen og Øresundsbron, mens lastbiltrafikken er faldende i årets første tre måneder. Trafikken bidrager til en stigning i periodens resultat

På Storebæltsbroen steg den samlede vejtrafik med 0,1 % i første kvartal af 2024 sammenlignet med sidste år.

Personbiltrafikken steg med 0,5 %, mens lastbiltrafikken faldt med 2,2 %

Indtægterne fra vejtrafikken var på 690 mio. kr., hvilket er en stigning på 1,5 % i forhold til de første tre måneder sidste år.

På Øresundsbron steg den samlede trafik i første kvartal med 4,8 % i forhold til 2023. Personbiltrafikken steg med 5,9 %, mens lastbiltrafikken faldt med 4,7 %. Indtægterne fra vejtrafikken var på 335 mio. kr. og steg med 3,8 %.

Trafiktallene er påvirket af, at påsken i år faldt i april. Det har ført til færre lastbiler og omvendt flere personbiler i årets første kvartal.

Indtægter fra koncernens jernbaneforbindelser er på niveau med samme periode sidste år.

- I årets første tre måneder er der en fremgang i trafikken over broerne, som er drevet af en stigning i personbiltrafikken, om end den er lavere, end vi så det sidste år.

- Lastbiltrafikken var faldende i årets første tre måneder, men på Storebæltsbroen ser vi nu en tendens til fremgang.

- Samlet bidrager trafikindtægterne til en stigning i periodens resultat, siger Sund & Bælts CEO Mikkel Hemmingsen.

Det første tunnelelement på den kommende Femern Bælt-forbindelse er nu færdigstøbt i Rødbyhavn. Elementet er i alt 217 meter langt, og består af 9 dele.

Der skal i alt støbes 79 elementer af denne type, mens der yderligere skal laves 10 specialelementer med ekstra plads til tekniske installationer.

I resultatopgørelsen er indregnet 50 % af resultatet i Øresundsbro Konsortiet I/S, svarende til en indtægt på 211 mio. kr., hvori er indeholdt positive dagsværdireguleringer på 62 mio. kr.

Resultatandelen før dagsværdireguleringer er positiv med 149 mio. kr. og på niveau med samme periode sidste år.

Koncernens nettofinansieringsomkostninger, opgjort som de finansielle poster ekskl. dagsværdireguleringer, er 167 mio. kr. og 126 mio. kr. højere end i samme periode sidste år, hvilket primært skyldes, at inflationen var aftagende i 1. kvartal af 2023.

Resultatet før værdiregulering og skat, inklusive resultatandel fra Øresundsbro Konsortiet I/S, blev i perioden et overskud på 415 mio. kr. mod et overskud på 521 mio. kr. i 1. kvartal af 2023.

Værdireguleringer af koncernens gæld inkl. andel fra Øresundsbro Konsortiet I/S er en omkostning på 612 mio. kr.

I samme periode sidste år var værdireguleringer en omkostning på 656 mio. kr. Dagsværdireguleringer er en regnskabsteknisk post uden effekt på selskabets gældsafvikling, da gælden afdrages til nominel værdi.

Koncernens resultat efter skat blev et overskud på 801mio. kr. mod et underskud på 105 mio. kr. sidste år.

Den rentebærende nettogæld for A/S Storebælt er efter første kvartal 15,7 mia. kr. Tilbagebetalingstiden er uændret 36 år, svarende til 2034.

På baggrund af udviklingen i 1. kvartal er det som udmeldt i årsrapporten for 2023 fortsat forventningen at realisere et overskud før dagsværdireguleringer og skat i størrelsesordenen 1,6-1,9 mia.kr. i 2024.

Det baserer sig på en forventning om stigende trafikindtægter på 0,3 % samt en grundforudsætning om inflation på 3,0 %, hvortil også den største usikkerhed fortsat vil være knyttet.

En stigning på 1 procentpoint vil således belaste finansieringsomkostningerne og dermed også resultatet med ca. 155 mio. kr.

Forventningerne til 2024 er forbundet med usikkerhed og afhænger fortsat af udviklingen på de finansielle markeder samt de makroøkonomiske forhold.

-hawin

 

Biltrafik over broerne 1. januar – 31. marts

 

 Storebælt

Biler pr. dag

 2024

2023

Vækst 2024/23

Personbiler

27.052

26.922

 0,5 %. *

Lastbiler

4.317

4.415

-2,2 %. *

Busser

80

69

  15,9 %.

 I alt

 31.449

31.406

0,1 %.

*   Korrigeres personbiltrafikken for forskydninger i placeringen af helligdage, faldt den i perioden med 0,3 %.

** Korrigeres lastbiltrafikken for det lavere antal hverdage, steg den i perioden med 2,5 %

 

Biltrafik over broerne 1. januar – 31. marts

 

 Øresund

Biler pr. dag

 2024

2023

Vækst 2024/23

Personbiler

15.033

14.190

5,9 %.

Lastbiler og varevogne

1.782

1.869

-4,7 %.

Busser

98

79

24,1 %.

 I alt

 16.913

 16.137

4,8 %.

20/6 2024
  • Stjerneregn til de lette løsninger

    Stjerneregn til de lette løsninger

    transport ›Paller og samlede transportløsninger af pap eller plastik har imponeret dommerne ved årets ScanStar-uddeling. Emballagekonkurrencen har resulteret i priser til bl.a. Boxon Tech, Eltete TPM, Nefab og Stora Enso
  • Continental øger andelen af genanvendt materiale i sine dæk

    Continental øger andelen af genanvendt materiale i sine dæk

    transport ›Dækproducenten, Continental har sat et mål om, at koncernens dæk inden 2030 skal bestå af mindst 40% genanvendte materialer. Derfor har man startet et strategisk samarbejde med Pyrum Innovations, der udvikler råstoffet Carbon Black fra udtjente dæk, skal bringe koncernen tættere på klima- og miljømålene
  • Stena bliver eneejer af NTEX

    Stena bliver eneejer af NTEX

    transport ›Stena, som tidligere ejede 75 procent af aktierne i transport- og logistikvirksomheden NTEX, har købt yderligere 25 procent af aktierne og er dermed blevet eneejer af virksomheden
  • Cloudløsning forenkler Nynas' transporthåndtering

    Cloudløsning forenkler Nynas' transporthåndtering

    transport ›Producent og leverandør af specialolieprodukter og relaterede tjenester, Nynas anvender Descartes cloudbaserede transport management system, TMS til at forenkle kompleks kommunikation gennem hele kundeordreprocessen
  • Private udbydere skal opføre ladeparker til el-lastbiler

    Private udbydere skal opføre ladeparker til el-lastbiler

    transport ›Lastbilerne står for cirka en fjerdedel af al CO2-udledningen fra de danske veje. Derfor skal der etableres 25 nye ladeparker til ellastbiler, og som noget nyt har Vejdirektoratet, med transportministeren i spidsen, valgt tre private operatører til opgaven
  • Gire Mobility i succesfuldt samarbejde med Polestar

    Gire Mobility i succesfuldt samarbejde med Polestar

    transport ›Polestar Danmark og transporttjenesten Gire Mobility indgik i starten af året et nyt samarbejde. Efter en succesfuld prøveperiode, hvor hver fjerde af Polestars kunder gjorde brug af tjenesten, kigger man nu ind i en udvidelse af samarbejdet
  • Ny serie af elektriske palleløftere fra Clark

    Ny serie af elektriske palleløftere fra Clark

    transport ›Clark har udvidet sit sortiment af elektriske palleløftere med fire nye modeller til gående drift. De nye pallevogne er fra WS- og SWX-serierne med lastkapaciteter fra 1,2 til 1,6 ton
  • Smart Construction har gjort en forskel i byggeriet af Ringsted-Femern banen

    Smart Construction har gjort en forskel i byggeriet af Ringsted-Femern banen

    transport ›Ved tilblivelsen af jernbanen Ringsted-Femern har jord- og anlægsentreprenør, M.J. Eriksson sørget for at klargøre jordarbejde til 30 kilometer af jernbanestrækningen på Lolland med anvendelse af Smart Construction. Det har vist sig at være en fordel