Ny stærk alliance vil gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge

Ny stærk alliance vil gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge

Adskillige gode kræfter går nu sammen for at løfte de faglige uddannelser. Unge, parter på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedets parter danner Alliancen for Faglig Uddannelse. Målet er at gøre faglige uddannelser attraktive for langt flere unge end i dag

- Vi har samlet en stærk alliance for at styrke de faglige uddannelser. Det er på høje tid, at erhvervsuddannelserne bliver prioriteret højere i Danmark, så det bliver mere attraktivt at gå på skolerne. Det er faktisk en bunden opgave, hvis man ønsker at bevare Danmarks velstand og velfærd.

- Vi kommer nemlig til at mangle tusindvis af faglærte i fremtiden, og der er risiko for, at der er produktion, som flytter ud af landet, fordi vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft, siger formanden for Dansk Metal Claus Jensen.

Claus Jensen har sammen med adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og tidligere statsminister og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, taget initiativ til at stifte Alliancen for Faglig Uddannelse.

Alliance på dyster baggrund
Baggrunden for at skabe Alliancen for Faglig Uddannelse er dyster: Det er trods mange års indsats stadig ikke lykkedes at få flere end omkring hver femte ung til at vælge en erhvervsuddannelse.

Samtidig er fremtidsudsigterne heller ikke lyse: Danmark vil i 2030 – som det ser ud p.t. – mangle op imod 100.000 faglærte.

- Der er for få, der vælger den faglærte vej, og vi har brug for, at langt flere unge ser bredden og mulighederne i en erhvervsuddannelse. Det er en opgave, der kræver nye fælles initiativer og løsninger, og som er helt nødvendigt for vores fremtidige velfærd, virksomheder og vækst, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Alle unge skal med
Det handler om at få alle unge med. Både dem, som er boglige, og dem, som er kreativt intelligente. De seneste tal viser, at 76.000 unge under 30 år hverken er i uddannelse eller har tilknytning til arbejdsmarkedet.

Blandt de 15-24-årige er det 7% – eller over 46.000 – som ikke har gennemført anden uddannelse end grundskolen og hverken har et job eller er i gang med en uddannelse.

Og andelen af unge over 25 år med en studentereksamen, der ikke læser videre, er blevet større i løbet af de seneste 10 år.

Hos den landsdækkende ungerådgivning headspace kan man kun bekræfte de tal: Flere og flere unge mistrives og tvivler på retningen, job og uddannelse.

Hver femte samtale med en ung i headspace handler om tvivl om job og uddannelse.

Hver tiende ung, der i dag opsøger headspace, er hverken i arbejde eller i uddannelse ved deres første samtale, og de har markant lavere livstilfredshed, er mere ensomme og trives dårligere end andre unge, der kommer i headspace.

- Det har alt for store konsekvenser, at så mange står udenfor. En af nøglerne til det gode liv er, at man føler, at man passer ind i verden, også på arbejdsmarkedet. Vi må simpelthen handle, så vi får alle unge med. Derfor skal det være i top og attraktivt at tage en faglig uddannelse, siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Ny ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelser
Et helt nyt, meget konkret udgangspunkt for arbejdet i Alliancen for Faglig Uddannelse er initiativet ’Hvad kan jeg blive?’, som bl.a. er en ny, ung-til-ung, online vejledning om erhvervsuddannelse.

Flere end 2.000 unge medudviklere fortæller på hjemmesiden hvadkanjegblive.dk om deres hverdag, fag og uddannelse.

De fortæller, hvad de synes, der er godt på lige netop deres erhvervsuddannelse, og hvad de bryder sig mindre om.

Hvad der overraskede dem, hvor de skaber værdi og hvilke typer virksomheder, de typisk arbejder for.

’Hvad kan jeg blive?’ er udviklet i en første udgave med støtte fra Industriens Fond og arbejdsmarkedets parter, og den videre udvikling over de kommende år har fået støtte fra A.P. Møller Fonden.

’Hvad kan jeg blive?’ bliver, ifølge alliancen, en central del af det holdningsskifte, der er nødvendigt for at få flere unge til at interessere sig for at tage en erhvervsuddannelse.

-hawin

 

Om Alliancen for Faglig Uddannelse:

Medlemmerne af Alliancen for Faglig Uddannelse er Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Metal, Fødevareforbundet NNF, 3F og HK, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Modstrøm, Landssammenslutningen af handelsskoleelever, Danske Skoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Skolelederforeningen, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danske Professionshøjskoler, FGU Danmark og Uddannelseslederne.

Alliancen vil skabe et holdningsskift til erhvervsuddannelse på alle niveauer af samfundet for at flere unge til at vælge en faglig uddannelse. Som det ser ud nu, vil Danmark i 2030 mangle op imod 100.000 faglærte.

Om initiativet ’Hvad kan jeg blive?’:

’Hvad kan jeg blive?’ er inspiration til unge om erhvervsuddannelse. Sitet www.hvadkanjegblive.dk præsenterer flere end 280 erhvervsuddannelser og er unikt i både opbygning og indhold.

Flere end 2.000 unge medudviklere, som går på de forskellige uddannelser, vurderer og validerer måden, uddannelserne bliver beskrevet på, ligesom de fortæller, hvordan de selv oplever deres hverdag på skole og arbejdspladser. Fx ved at lave stories som på Instagram og ved at fortælle, hvad de kan lide, og hvad de ikke synes så godt om, hvad der overraskede dem, og hvor de typisk arbejder.

Hjemmesiden giver desuden unge en unik mulighed for at undersøge egne interesser og kompetencer. En algoritme tilpasser de unges besvarelser af fx quizzer og spørgsmål samt den måde, de klikker rundt på, til bedst matchende uddannelser.

Første version af ’Hvad kan jeg blive?’ er siden januar 2021 bygget med støtte fra Industriens Fond, Dansk Metal, 3F, Fødevareforbundet NNF og HK samt Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening. A.P. Møller Fonden har givet støtte til udvikling af initiativet frem til slutningen af 2023. I den periode vil headspace i samarbejde med unge udvikle mange flere features, som vil gøre hjemmesiden til reel ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelse.

25/11 2021
  • Millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

    Millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

    uddannelse ›Industriens Fond skyder nu 21 mio. kr. i projektet 'Motorvej for materialeviden'. Det skal gøre hundredvis af danske virksomheder bedre i stand til at udnytte forskellige materialers egenskaber, og i et bredere perspektiv styrke konkurrenceevnen i den grønne omstilling
  • -Bekymrende lave søgetal til erhvervsuddannelser kalder på handling

    -Bekymrende lave søgetal til erhvervsuddannelser kalder på handling

    uddannelse ›SMVdanmark foreslår blandt andet skattefradrag til unge for at vende den negative udvikling, hvor kun hver femte ung vælger en erhvervsuddannelse. Det sker efter at Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort søgetallene fra elever i 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelserne
  • Uddannelse i value chain management på Sjælland

    Uddannelse i value chain management på Sjælland

    uddannelse ›Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy vil med oprettelsen af uddannelse som professionsbachelor sætte fokus på bæredygtighed i hele værdikæden. Det første hold studerende starter i Lyngby til sommer
  • Professionshøjskole vil åbne ny robotuddannelse

    Professionshøjskole vil åbne ny robotuddannelse

    uddannelse ›Absalon i Kalundborg har ansøgt om at åbne ny diplomingeniøruddannelse i robotteknologi og automation. Uddannelsen skal være med til at imødekomme industriens behov både i Kalundborg og i resten af landet
  • Ny Erhvervsskole for lastbil- og buschauffører

    Ny Erhvervsskole for lastbil- og buschauffører

    uddannelse ›JUUL er blevet godkendt Erhvervsskole, og vil med udgangspunkt i hovedafdelingen i Roskilde uddanne faglærte chauffører til både lastbil og bus. JUUL har tidligere uddannet faglærte lastbilchauffører i samarbejde med Roskilde Tekniske Skole, og får nu sin egen selvstændige godkendelse
  • Nyt samarbejde styrker transportuddannelser i Horsens

    Nyt samarbejde styrker transportuddannelser i Horsens

    uddannelse ›Den 15. januar 2024 slår DEKRA dørene op til sin splinternye skole i Horsens. Skolen markerer en betydningsfuld udvidelse af uddannelsesmuligheder inden for transportbranchen - og placeringen er strategisk valgt
  • Velbesøgt HI-messe får ros for hele arrangementet

    Velbesøgt HI-messe får ros for hele arrangementet

    uddannelse ›Efter tre dage med 60 års jubilæum for HI Tech & Industry Scandinavia i Herning, glæder arrangererne sig over mange positive tilbagemeldinger. - De bekræfter, at HI-messen er både relevant og vigtig som platformen for de nyeste løsninger og produkter - tidseffektivt samlet på ét sted, siger administrerende direktør i MCH A/S Georg Sørensen
  • Grøn omstilling er den røde tråd på HI-messen

    Grøn omstilling er den røde tråd på HI-messen

    logistikloesninger ›125 events og aktiviteter og flere end 600 udstillere er i vente på årets udgave af HI-messen, der har et gennemgående fokus på grøn omstilling. Messen, der i år har 60-års jubilæum, finder sted i MCH Messecenter Herning 3.-5. oktober 2023