Ny rekord i indgåede lærepladsaftaler

Ny rekord i indgåede lærepladsaftaler

Stigningen i indgåede lærepladsaftaler i 2021 fortsætter med fuldkraft ind i 2022. Ikke mindst indenfor transport- og automatikområdet. Ifølge DI er det yderst positivt, at problemerne med at finde en læreplads bliver mindre og mindre

Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort nye tal for lærepladsområdet, som dækker årets første måned. Udviklingen med rekordmange lærepladsaftaler fra 2021 er fortsat ind i 2022. I øjeblikket leverer hver eneste måned ny rekord i indgåede lærepladsaftaler.

- Det er glædeligt, at virksomhederne også her i 2022 fortsætter med at indgå flere og flere lærepladsaftaler. Det er både tegn på virksomhedernes store engagement og på stor efterspørgsel efter faglærte, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser.

Der er indgået flere lærepladsaftaler inden for flere af industriens store uddannelser (bl.a. automatik og procesuddannelsen, industritekniker og smed) og inden for transportområdet (vejgodstransportuddannelsen og personvognsmekaniker ). Byggeriets uddannelser ligger fortsat på det høje niveau af indgåede aftaler fra 2021.

Mangel på lærerpladser nu erstattet af mangel på elever
I januar blev der indgået 5.204 lærepladsaftaler – det er rekord for indgåede aftaler mellem elever og virksomheder i januar i de sidste mange år. Efter årets første måned er næsten 80.000 elever i lære i en privat eller offentlig virksomhed. På samme tid ser vi et fald i antallet af elever uden en læreplads. Ved udgangen af januar måned er ca. 3.800 elever i skoleoplæring – 1.000 færre end januar sidste år. Det lover godt for fremtiden, mener Signe Tychsen Philip.

- Der har snart i årtier været meget snak om mangel på lærepladser for erhvervsuddannelseseleverne, så det er yderst glædeligt, at problemet bliver mindre og mindre. Hele puslespillet vil nok aldrig gå op – der vil altid være enkelte fag eller bestemte geografiske områder, hvor der mangler lærepladser. Men mangel på lærepladser er på en række uddannelser nu erstattet af mangel på elever, som vil tage en erhvervsuddannelse.

 

-lipe

Læs mere om uddannelse

16/3 2022