Aalborg Portland bliver en del af ambitiøst CO2-lagringsprojekt på Hirtshals HavnHirtshals Havn skal udvikles til et knudepunkt for mellemlagring og udskibning af CO2.

Aalborg Portland bliver en del af ambitiøst CO2-lagringsprojekt på Hirtshals Havn

Det nordeuropæiske CO2-lagringsprojekt, Greenport Scandinavia, har nu fået Aalborg Portland med ombord. Cementproducenten kan potentielt sende betydelige mængder CO2 til Hirtshals Havn årligt, hvor CO2'en lagres midlertidigt og sendes videre til lagringssteder i blandt andet Nordsøen

Cementproducenten Aalborg Portland tilslutter sig nu projektet Greenport Scandinavia, der har til formål at opfange og lagre CO2 for at reducere udledningen af drivhusgasser. Projektet yder dermed et væsentligt bidrag til kampen mod klimaforandringerne.

CO2-fangst og -lagring vil for eksempel spille en væsentlig rolle for at nå Europa-Kommissionens målsætning om at reducere drivhusgasudledningerne med mindst 55 % inden 2030 og klimaneutralitet senest i 2050. De mål kan ikke nås udelukkende ved reduktioner.

Aalborg Portland vil reducere virksomhedens klimaaftryk markant og har en målsætning om at opnå CO2-neutralitet i 2050. Virksomheden har forpligtet sig til et loft over udledninger på maksimalt 600.000 tons årligt i 2030 - det svarer til en reduktion på 73 % i forhold til 2021.
 
Her spiller CO2-fangst en afgørende rolle, og med aftalen med Greenport Scandinavia kan Aalborg Portland potentielt sende betydelige mængder CO2 årligt til anlægget på Hirtshals Havn.

- Vi er blevet en del af Greenport Scandinavia, fordi det er essentielt for Aalborg Portland at engagere sig i et ambitiøst projekt, der allerede er i gang, og som er i stand til at opbygge en stærk, dansk CCS-infrastruktur og levere en pålidelig, sikker og omkostningseffektiv CO2-håndteringsløsning så hurtigt som muligt, siger CCO Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.

 
Greenport Scandinavia har nu fået cementproducenten Aalborg Portland med ombord.
 
Aalborg Portland og de øvrige partnere i Greenport Scandinavia, INEOS Energy, Wintershall DEA, Hirtshals Havn, Biocarb Solution, Evida og Greenport North, samarbejder om at etablere faciliteter til at håndtere CO2 hele vejen fra udledningsstederne til permanent lagring.
 
Det omfatter etablering af rørledninger og et midlertidigt lager på Hirtshals Havn, hvorfra der er let geografisk adgang til permanente lagringssteder.
 
Steen Hintze fra Hirtshals Havns erhvervsudviklingsselskab Greenport North påpeger, at projektet under Greenport Scandinavia er vokset betydeligt, fordi Aalborg Portland nu er en del af samarbejdet.

- Siden begyndelsen af 2022 har vi arbejdet sammen med industrien om at etablere en fuld CCUS-værdikædeinfrastruktur fra udledning til permanent opbevaring. Med Aalborg Portland ombord vokser projektet til en helt anden skala, og det er fantastisk, at de nu er en del af Greenport Scandinavia, siger Steen Hintze.

Optimal placering af CO2-hub
Direktør Per Holm Nørgaard, Hirtshals Havn, peger på, at Aalborg Portlands tilslutning til projektet er en understregning af de store perspektiver, der er i at gøre Hirtshals til et knudepunkt for mellemlagring og udskibning af CO2 fra både danske og udenlandske CO2-udledere.

- Hirtshals Havn er ideelt placeret i forhold til lagringsfelter i blandt andet Nordsøen. Det er en vigtig del af vores strategi at gøre Hirtshals Havn til et af de største CO2-hubs i Europa og på den måde bidrage til at løse klimaudfordringerne, og vi arbejder målrettet med udvidelse af havnen, siger Per Holm Nørgaard.

Transport af de store mængder CO2 kræver, at der bliver etableret en rørledning fra Aalborg til Hirtshals.
Evida skal stå i spidsen for den del af projektet.

 
Fase 1 er en rørledning fra Aalborg til hubben i Hirtshals, der gør det muligt at sende CO2 sikkert og omkostningseffektivt til permanent lagring i tomme oliefelter i den danske del af Nordsøen.

En af de andre partnere i projektet, Wintershall Dea, vil etablere eksport af betydelige mængder CO2 fra Tyskland til Danmark i de tilfælde, hvor CO2en ikke kan lagres i Tyskland.

Aftalen med Aalborg Portland bygger oven på et andet CO2-lagringsprojekt i regi af Greenport Scandinavia.

 
Udskibning af CO2 fra Hirtshals til lagring i Nordsøen forventes at begynde i 2026, når lokale biogasanlæg, repræsenteret ved projektpartneren Biocarb Solution, begynder at transportere CO2 til hubben.
 
-hawin
13/6 2023