Aftale om Esbjerg Havn til bl.a. NATO-styrker underskrevet
Forsvarsminister Morten Bødskov underskrev mandag en koordinationsaftale med en række partnere om en stor udbygning af havnen. Bl.a. skal sejlrenden udbygges til fordel for både militære fragtskibe og havnens førende position i udskibning af havvindmøller
Af Lisbeth Petersen
Aftalen, som også blev underskrevet af Miljøminister Lea Wermelin, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, transportminister Trine Bramsen, formand for Esbjerg Havn, Søren Gade og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen er en fortsættelse af topmøde, regeringen for tre måneder siden holdt med Nato om at gøre havnen i Esbjerg til et militært knudepunkt.
Med sin størrelse og placeringen ved Vesterhavet, er havnen et attraktivt for de allierede styrker, som ikke mindst i forbindelse med krigen i Ukraine har ønsket et centralt transitsted til militært udstyr.
Konkret skal sejlrenden udbygges fra 10,5 til 12,5 meter, lige som der skal etableres en række forskellige faciliteter til modtagelse af NATO-styrker.
-I den nye sikkerhedspoliske situation bliver Danmark betragtet som en markant bidragsyder. Projektet i Esbjerg Havn kræver et stærkt samarbejde på tværs af ministeriet og vores partnere, og derfor er jeg glad for, at vi i dag kan underskrive denne koordinationsaftale. Aftalen er et udtryk for projektets betydning for Danmark og for lokalområdet i Esbjerg. Vi kommer til at arbejde tæt sammen for at komme i mål, sagde forsvarsminister Morten Bødskov i forbindelse med indskrivning af aftalen.
Udbygning af havnen i de kommende år vil dog ikke alene være til gavn for militærstrategiske formål, men også få betydning for den omfattende virksomhed med havvindmøller i Esbjerg. Mere end fire ud af fem havvindmøller i Europa er udskibet fra Esbjerg Havn, og regeringen har et formuleret mål om, at elproduktion fra havvind skal udbygges endnu mere i fremtiden.