Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

Det første fundament til USA’s største offshore vindprojekt, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW), blev for nyligt færdiggjort og afskibet fra Esbjerg Havn, som er den eneste havn i verden med infrastruktur og kapacitet til at facilitere produktionen af fundamenter i denne skala

På en kølig morgen på Esbjerg Havn stod en 60 meter høj, gul stålkonstruktion klar. Jacket-fundamentet, der vejer cirka 2.445,6 ton, blev langsomt fragtet fra produktionsområdet på havnen, hvor det også blev fremstillet, til det ventende transportskib.

Transporten foregik langs de asfalterede veje på specialbyggede heavy-load transportvogne, der sikrede, at de tonstunge jacket-fundamenter blev fragtet sikkert og stabilt afsted.

Da vognen nåede frem til transportskibet, kørte den roligt op ad ramperne, mens teknikere og logistikeksperter med stor koncentration guidede fundamentet på plads med stor præcision. Efter grundige sikkerhedstjek og under gode vejrforhold blev fundamentet fastspændt, og transportskibet satte kurs mod USA.

En kompleks proces, som kræver de helt rette forudsætninger for at kunne løse den krævende opgave.

Det skriver Esbjerg Havn i sit nyhedsbrev for december.

Heri hedder det videre, at Jacket-fundamentet skal fungere som et af det bærende element for en offshore transformerstation i Dominion Energy’s Coastal Virginia Offshore Wind.

Det største projekt i amerikansk farvand
Når projektet står færdigt, vil det være USA’s største offshore vindprojekt og står som et signaturprojekt for den acceleration og skalering, som er foregået på den anden side af Atlanten for offshore vind projekter.

- Produktionen og transporten af disse fundamenter kræver både det rette udstyr og effektivt samarbejde.

- Vores infrastruktur og kapacitet til at håndtere tunge og komplekse konstruktioner er afgørende for at sikre en problemfri proces, hvilket forudsætter nøje planlægning og tæt samarbejde mellem teknikere, logistikere og operatører, udtaler Jesper Bank, CCO for Esbjerg Havn.
Opgaven afspejler i høj grad den udvikling, som går på tværs af havnens vigtigste forretningsområder.

Fremover kommer endnu større skibe – fragtskibe, RoRo-skibe, militærskibe og vindmølleskibe – til at kunne gå ind i Esbjerg Havn.

Og det er takket være den konstante udvikling, udvidelse og forbedring af havnen, som gør den i stand til at løse de udfordringer og opgaver, som meget få havne i Europa er gearet til.

Dette gør havnen til en nøglespiller for industrien og et knudepunkt for den tunge transport.

CVOW, ledet af den amerikanske energileverandør Dominion Energy, er et eksempel på, hvordan globale aktører arbejder sammen om at realisere store havvindprojekter.

CVOW er placeret cirka 40 kilometer ud for kysten ved Virginia Beach, USA, og vil, når det er fuldt operationelt inden for de kommende år, omfatte 176 vindmøller med en samlet kapacitet på op til 2,6 gigawatt – nok til at kunne forsyne 660.000 husstande i Virginia.

Projektet forventes at reducere CO2-udledningen med op til fem millioner ton CO2 årligt.

Et imponerende projekt, som viser nødvendigheden af at skalere offshore vindprojekter markant for at yde et maksimalt bidrag til den grønne omstilling.

Et globalt samarbejde driver projektet fremad
Et globalt samarbejde understreger vigtigheden af et globalt netværk og stærke forsyningskæder, som kan bidrage med højt specialiserede kompetencer.

Projekter som dette kræver, at en lang række partnere og virksomheder trækker i samme retning for at sikre, at vi kommer i mål.

Som drivkraft for projektet, har Dominion Energy spillet en naturlig nøglerolle i at overvåge og planlægge samtlige processer for hele projektet.

CS Wind Offshore har produceret de gigantiske jacket-fundamenter, designet til at modstå de barske forhold i Atlanterhavet, hvor kraftige strømme og vinde stiller høje krav til stabiliteten.

Og SEMCO Maritime har leveret kritisk teknisk ekspertise ved at designe og installere elektriske systemer, nødstrømsanlæg og de inter-array kabler, som forbinder transformerstationerne med vindmøllernes elnet.

De nævnte aktører – og mange andre – er forudsætningen for, at globale udskibningsprojekter kan realiseres fra Esbjerg Havn.

Havnen har fungeret som det logistiske knudepunkt for produktionen og afskibningen af de gigantiske jacket-fundamenter: 

- Dette projekt viser, hvordan Esbjerg Havn kan tilbyde den nødvendige infrastruktur og kapacitet til at understøtte store og komplekse projekter på tværs af logistik og transport.

- Samtidig er vi glade for at bidrage med vores del til det stærke samarbejde mellem de involverede virksomheder, der gør projekter som CVOW mulige i hele verden, udtaler Jesper Bank.

-hawin

11/12 2024
  • Guidlines til seafastening effektiviserer opsætning af offshore vind

    Guidlines til seafastening effektiviserer opsætning af offshore vind

    havne ›En fælles industristandard for seafastening-design af vindmøllekomponenter på installationsfartøjerne accelererer opsætningen af havvindmøller og er samtidig ressourcebesparende, bl.a. fordi grejet til fastgørelse af komponenter går igen fra projekt til projekt
  • Esbjerg Havn indgår partnerskab om norsk havvindprojekt

    Esbjerg Havn indgår partnerskab om norsk havvindprojekt

    havne ›Norske Windport vil gøre brug af den danske havns store ekspertise til rollen som udskibningshavn for landets første, store havvindprojekt. Port Esbjerg skal bl.a. bidrage med opbygning af en effektiv infrastruktur og logistik
  • Kran lagde til kaj ved containerterminalen

    Kran lagde til kaj ved containerterminalen

    havne ›Copenhagen Malmö Ports første STS-kran, som skal installeres på den nye containerterminal i Ydre Nordhavn i København, ankom for nyligt fra Konecranes i Finland
  • Forstærkning på vej til Alslinjen

    Forstærkning på vej til Alslinjen

    havne ›To forsinkede elfærger får Molslinjen til at bytte rundt på flere færger for at få sommeren til at hænge sammen på Alslinjen. Alslinjen forstærkes i maj med øresundsfærgen, Mercandia lV, som sammen med færgen Frigg skal sikre timedrift mellem Bøjden og Fynshav
  • Omdannelsen realiseret: Aarhus Havn er nu et aktieselskab

    Omdannelsen realiseret: Aarhus Havn er nu et aktieselskab

    havne ›Tirsdag den 1. april markerede et nyt kapitel i Aarhus Havns lange historie. Her trådte en ny selskabsform nemlig i kraft, hvorved den østjyske erhvervshavn er ikke længere en kommunal selvstyrehavn, men nu i stedet et kommunalt aktieselskab
  • Omsætningsrekord i Port of Aalborg

    Omsætningsrekord i Port of Aalborg

    havne ›Masser af gods over kaj, en moderne erhvervspark hvor virksomhederne trives og stor succes med at servicere den grønne omstilling og særligt vindindustrien. Det er de væsentligste årsager til, at Port of Aalborg i 2024 løftede både top- og bundlinje markant
  • Nye kraner på vej til København fra Finland

    Nye kraner på vej til København fra Finland

    havne ›Nu begynder rejsen mod København for Copenhagen Malmö Ports nye STS-kraner, som skal installeres på den nye containerterminal i Ydre Nordhavn
  • ADP fejrer 25-års jubilæum

    ADP fejrer 25-års jubilæum

    havne ›ADP markerer sit 25-års jubilæum og fejrer et kvart århundredes havnedrift. Virksomhedens DNA fra år 2000 lever videre i en organisation, der har udviklet sig med markedet med fokus på at understøtte den danske import og eksport