Hidtil største militære logistikoperation i Aarhus og EsbjergI januar måned anløb skibet ARC første gang Aarhus Havn med ca. 600 stk. militært materiel og mandskab fra USA

Hidtil største militære logistikoperation i Aarhus og Esbjerg

Havnene i Aarhus og Esbjerger igen valgt som transithavne for værtsnationstøtte til USA. I de kommende uger ankommer i alt tre militærskibe med køretøjer og materiel til de to havne. De to skibe 'ARC Patriot' og 'ARC Independence' lægger til i Aarhus Havn, mens det tredje skib 'ARC Endurance' vil lægge til i Esbjerg Havn

Af Lisbeth Petersen

Værtsnationsstøtte er en vigtig del af de opgaver, alle NATO-lande skal kunne løse. De to havne har før været anvendt som transithavn for USAs styrker, men ikke på samme tid. Denne gang bliver det med dobbelt så meget materiel. Alene i Aarhus havn ankommer 1200 stk. materiel som skal transporteres videre med tog til Østeuropa i den planlagte rotation af amerikanske NATO-tropper.

-Da vi i januar agerede transithavn for det amerikanske militær, var det første gang, vi prøvede kræfter med en opgave af den type. Det gik rigtig godt, og selvom der denne gang kommer noget mere materiel ind, så er vi klar med den nødvendige infrastruktur, og jeg sikker på, at vi ved fælles hjælp også kan løse denne vigtige opgave, siger Thomas Haber Borch, der er CEO hos Aarhus Havn, og tilføjer:

-At Aarhus Havn endnu en gang bliver valgt til en opgave i denne kaliber viser, at havnen er helt afgørende, når det gælder den kritiske infrastruktur både i Danmark og Europa. Placeringen ved Østersøen betyder, at Danmark som NATO-land kan bidrage med at flytte materiel frem til der, hvor det gør en forskel, siger Thomas Haber Borch.

Dele af Aarhus Havn vil være lukket af under den militære logistikoperation, som gennemføres i tæt samarbejde med Østjyllands Politi, Søværnet, Hjemmeværnet og Forsvaret.

14/8 2023