Kunstige rev styrker biodiversiteten
ReefCircular har testet kunstige rev fremstillet af ler, og de første resultater viser en mere lovende fremtid for havets økosystemer og biodiversiteten. Siden sommer har 2,3 millioner fisk besøgt testrevet i Hundested Havn
I juni 2024 startede ReefCircular de første tests i Hundested havn og kan nu offentliggøres de første resultater fra deres marine biodiversitetsprojekt med specialdesignede kunstige rev.
Efter blot en måneds installation kunne revet fremvise 100% dækning af alger og havorganismer, der skaber ideelle skjulesteder for især unge fisk.
Det har resulteret i en hurtig tilstrømning af både fiskeyngel og bunddyr, herunder overraskende arter som torsk og sæler, hvilket fremhæver projektets potentiale.
Enormt antal besøg af fisk
De indsamlede data viser en markant øget fisketrafik ved rev-installationerne sammenlignet med kontrolområder uden rev.
Over 2,3 millioner besøg er registreret siden projektets begyndelse, hvilket overstiger forventningerne og understreger effektiviteten af ReefCirculars kunstige rev fremstillet af ler.
Virksomheden håber, at resultaterne skaber grobund for yderligere marine biodiversitetsprojekter både i Danmark og internationalt.
Med et globalt markedspotentiale, som ReefCircular anslår til $1,9 milliarder, ser man en særlig mulighed i Danmark, hvor løsningerne kan gøre en markant forskel.
ReefCircular ser sine dokumenterede resultater som et stærkt grundlag for at implementere lignende projekter på tværs af danske farvande.
Arkitekt og co-founder af ReefCircular, Kathryn Larsen påpeger, at virksomhedens tilpassede rev ikke blot fremmer biodiversiteten, men også kan spille en rolle i kystbeskyttelse, hvilket er noget, der er afgørende for et lavtliggende land som Danmark.
Ambitionen er at styrke havmiljøet nationalt, samtidig med at man arbejder hen imod en betydelig international ekspansion.
Ifølge Kathryn Larsen udgør resultaterne i Hundested en vigtig milepæl for udviklingen af biodiversiteten i havene og ReefCircular.
- Vi har nu bevis på, at vores designs ikke blot tiltrækker de ønskede arter, men også i langt højere antal end forventet.
- Med de fremtrædende resultater og et markedspotentiale på $1,9 milliarder ser vi spændende muligheder for at skalere vores løsninger og udvide vores indsats både i Danmark og internationalt, fortæller hun.
Fremtidens rev
Forsøgsresultaterne viser tydeligt, at de kunstige rev kan designes specifikt til at tiltrække bestemte arter, hvilket kan få stor betydning for biodiversiteten.
For eksempel blev en torsk observeret ved de bundplacerede rev, hvilket er en positiv opdagelse, da arten sjældent ses i området. Det understreger, at det målrettede design har tiltrukket torsken.
Ifølge ReefCircular viser forsøget dermed, at de kunstige rev vil kunne skabe optimale levesteder og økosystemer, hvor arter kan trives og formere sig.
Det ser man som en stor fordel for fremtidige genopretningsprojekter i både danske og internationale farvande.
-hawin