Ny overvågningsteknologi skal opdage ulovlige skibe i Arktis
En ny overvågningsteknologi udviklet af det maritime analyse- og datafirma, GateHouse Maritime, i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet skal hjælpe det danske forsvar med at overvåge det arktiske hav. Teknologien er bygget til at identificere såkaldte 'Dark Ships', som er betegnelsen for ulovlige skib, som sejler uden eller har slukket for deres AIS-transponder (Automatisk Identifikations System).
Arktis spænder over 14 millioner kvadratkilometer. Klimaforandringer påvirker fortsat det arktiske område, og det forventes, at søfartstrafikken øges betydeligt i løbet af de næste 10 til 20 år. Med den øgede tilgængelighed er interessen for Arktis også forøget. Det er en af grundene til, at Arktis er vigtig for både Grønland og Danmark.
For at udøve suverænitet i Arktis og for at øge søfartssikkerheden i regionen har det danske forsvar underskrevet en ny medfinansieringskontrakt med det maritime analyse- og datafirma GateHouse Maritime og Danmarks Tekniske Universitet.
Projektet sigter mod at udvikle en ny overvågningsteknologi, der kan opdage og identificere ulovlige skibe, som sejler uden eller med slukket AIS-transponder, bedre kendt som 'Dark Ships'.
Teknologien vil kombinere SAR-satellitbilleder og AIS-data for at skelne isbjerge fra skibe. Ifølge COO i GateHouse Maritime, Poul Bondo, har GateHouse Group et langvarigt partnerskab med det danske forsvar, som de nu er stolte af at udvide til det maritime felt:
- På grund af klimaændringer åbner nye søveje i Arktis, hvilket gør det sværere at udøve suverænitet i området. Dette baner vejen for ulovlig søfartstrafik med ulovlige aktiviteter som f.eks. illegal våbenhandel og ulovligt fiskeri til følge, hvilket ifølge WWF Verdensnaturfonden er et udbredt problem i Arktis, siger han og tilføjer:
- Ved at kombinere forskellige datakilder kan løsningen i alle vejrforhold skelne mellem skibe og isbjerge, og i sidste ende kan det hjælpe de nationale myndigheder med at skelne mellem lovlig og ulovlig aktivitet.
Henning Heiselberg, centerleder ved Danmarks Tekniske Universitet, tilføjer:
- Vi er meget glade for denne store mulighed for at forske i og udvikle avanceret teknologi så som AI til satellitdataanalyse til vores fælles bedste, og vi er taknemmelige for projektfinansieringen fra Forsvaret.
Forsvaret har øremærket 1,5 mia. kr. til støtte for øget overvågning og kommunikation i området. Dette projekt er en god mulighed for at bruge ny forskning og udvikling til at understøtte fremtidige aktiviteter i de arktiske områder.
-hawin