'Pump up the Volume'

'Pump up the Volume'

Stigende efterspørgsel på marinepumper til flydende gas og en kraftigt voksende serviceforretning sikrede i 2022 Svanehøj en vækst i omsætningen på næsten 60 % og en fordobling af resultatet i forhold til året før. Ud over at det er regnskabsrekord, er det samtidig lykkedes at fastholde et rekordhøjt niveau i ordreindgangen på mere end 740 mio. kroner.

Nye grønne forretningsområder og en milliardomsætning inden for fem år var hovedpunkterne, da Svanehøj i starten af 2022 lancerede en ny strategi med missionen ”Powering a better future”.

Og det netop offentliggjorte 2022-regnskab for Svanehøj Danmark viser, at virksomheden er godt på vej mod at indfri sine ambitiøse mål.

Omsætningen er vokset fra 439 til 697 mio. kr., mens resultatet (EBITDA før engangsomkostninger) er fordoblet fra 67 til 134 mio. kr.

For både omsætning og indtjening er der tale om det bedste resultat i Svanehøjs næsten 100 år lange historie.

I Svanehøj Group, hvor også Hamworthy Pumps i Singapore indgår, er fremgangen endnu større, idet omsætningen her er vokset fra 611 til 967 mio. kr. og resultatet (EBITDA før engangsomkostninger) forbedret fra 58 til 161 mio. kr.

- Udviklingen i 2022 er meget tilfredsstillende og et udtryk for, at vi er kommet rigtig langt i vores strategi om at gøre Svanehøj til en globalt førende specialist inden for flydende gas og fremtidens nye energiformer. Vi har formået at fastholde et rekordhøjt niveau i vores ordreindgang på mere end 740 mio. kroner, og det giver os et stærkt afsæt for de kommende år, siger bestyrelsesformand Søren Ø. Sørensen.

Blandt mange højdepunkter i 2022 hæfter CEO Søren Kringelholt Nielsen sig især ved, at Svanehøj har vundet strategisk vigtige ordrer på pumpesystemer til både ammoniak- og metanoldrevne skibe samt til transport af CO2.

CEO i Svanehøj Søren Kringelholt Nielsen

Samtidig har virksomheden etableret sig på det voksende marked for LNG-terminaler gennem opkøb af Wärtsilä Tank Control Systems, der er specialist i high-end målesystemer til gastankanlæg.

- Udviklingen i 2022 har med al tydelighed understreget, at fremtiden for Svanehøj ligger inden for den grønne omstilling. Jeg er stolt over, at vi er lykkedes med at håndtere så stor en stigning i aktivitetsniveauet samtidig med, at vi har moderniseret og omstillet produktionen. Det har ikke været let, men vores medarbejdere har udvist en helt ekstraordinær fleksibilitet, siger Søren Kringelholt Nielsen.

Intensiverer klimaindsatsen med ESG-rapportering
Som led i sin nye strategi har Svanehøj sat FN’s Verdensmål øverst på agendaen. Samtidig med 2022-regnskabet har Svanehøj offentliggjort sin første ESG-rapport, der redegør for virksomhedens tilgang til miljø og socialt ansvar og fastsætter målene frem til udgangen af 2025.

Svanehøj vil blandt andet reducere sin udledning af drivhusgasser i scope 1 og scope 2 med 50 % i forhold til 2021-niveau. Desuden skal mindst 95 % af et kraftigt øget R&D-budget gå til udvikling af løsninger til grøn omstilling.

Svanehøj har som led i sin ESG-rapportering udarbejdet en såkaldt product impact assessment for sine brændstofpumper for at beregne pumpernes bidrag til CO2-reduktion i et skibs levetid.

Beregningerne viser, at de skibe, som i 2022 er bestilt med Svanehøjs brændstofpumper, samlet set vil opnå en besparelse på 38,8 mio. tons CO2 over 25 år ved at sejle på LNG i stedet for den tunge bunkerolie, HFO.

Det svarer til over halvdelen af Danmarks årlige forbrugsbaserede CO2-aftryk.

Flere opkøb på vej
Svanehøj fortsatte i april i år sin oprustning inden for service af gastankere og -terminaler med overtagelsen af LNG-specialisten Complete Cryogenic Services i USA.

Det er Svanehøjs tredje opkøb på lidt over to år, og virksomheden er klar til at ekspandere yderligere som led i sin vækstplan. Går alt som forventet, kan Svanehøj således præsentere endnu et eller to opkøb i løbet af 2023.

- Som led i vores vækststrategi er vi løbende på udkig efter virksomheder, der kan styrke os i vores mission om at understøtte den grønne omstilling i de sektorer, hvor det er sværest at reducere udledningen af drivhusgasser.

- Det gælder inden for den tunge transport – skibe, lastbiler og fly – og de ressourcekrævende industrier.

- Over de sidste fire år har vi næsten firedoblet omsætningen i Svanehøj og skabt en meget solid indtjening. Det giver os rum til at handle, når de rigtige muligheder byder sig, siger bestyrelsesformand Søren Ø. Sørensen.

-hawin

20/6 2023
  • Godstogsforbindelsen til Hirtshals Havn er realiseret

    Godstogsforbindelsen til Hirtshals Havn er realiseret

    havne ›DB Cargo Scandinavia, Hirtshals Havn og Nordjyske Jernbaner skaber med ny godstogsforbindelse et grundlag for at etablere nye forbindelser til intermodale terminaler i Europa og Norge
  • Undervandsplæneklipper vinder innovationspris

    Undervandsplæneklipper vinder innovationspris

    havne ›Undervandsrobotten, ACOMAR som fjerner muslinger og andre marine begroninger fra konstruktioner offshore, høster nu også prisen som Årets Innovationsprojekt i Energy Cluster Denmark
  • Scandlines sammensætter ny direktion

    Scandlines sammensætter ny direktion

    havne ›Eric Gregoire og Mikael Koch Jensen starter i Scandlines som henholdsvis CEO og CFO. Michael Guldmann Petersen fortsætter som COO, og sammen vil de tre udgøre Scandlines’ direktion
  • Ny direktør i Thyborøn Havn

    Ny direktør i Thyborøn Havn

    havne ›Erfaren havnemand overtager stafetten på Thyborøn Havn, når Kjartan Ross den 15. maj træder ind ad døren på Tankskibsvej 4 i Thyborøn
  • Gemmer strøm til de vindstille dage

    Gemmer strøm til de vindstille dage

    havne ›Termisk energilager, der skal gemme grøn strøm fra vedvarende energikilder i smeltet hydroxidsalt, er netop blevet indviet på havnen i Esbjerg
  • Skandaleramte Frederikshavn Havn overtages af kommunen

    Skandaleramte Frederikshavn Havn overtages af kommunen

    havne ›Med en gæld på 1,6 mia. kroner og ubetalte regninger har havnen fået ophævet sin status som kommunal selvstyrehavn. En advokatundersøgelse skal nu vise, hvor ansvaret kan placeres, og borgmester Birgit S. Hansen udtaler, at hun 'føler sig taget i røven'
  • Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    havne ›Hirtshals Havn deltager sammen med forskere og fiskere i et seksårigt forskningsprojekt som skal vise, om biologisk nedbrydelige fiskenet kan være en del af løsningen på plastforurening i havene
  • Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    havne ›Havnens årsregnskab for 2023 bærer præg af den generelle afmatning, færre skibe og oktober måneds stormflod. Trods det er der ros fra bestyrelsen til ledelsen for at navigere i et svært marked