Stigning i godsmængden på Aalborg Havn

Stigning i godsmængden på Aalborg Havn

Mild vinter og nye kunder har medvirket til, at den samlede godsomsætning i første halvår af 2017 er øget med cirka 11 procent i forhold til samme periode sidste år

 

I de første seks måneder er der lastet og losset ca. 1,56 mio. tons gods imod ca. 1,40 mio. tons gods i det første halvår af 2016.

Det er en kombination af en mild vinter, en byggerisektor i fremgang og nye kunder på Aalborg Havn, der har bidraget til en fordobling af godstyperne jord og sten-arter. Udskibning af jern- og metalskrot har også haft fremgang, hvilket skyldes øget omsætning fra både eksisterende og nye kunder på Aalborg Havn. 

Periodens resultat er et overskud på kr. 18,1 mio. før beregnet skat, og årets nettoomsætning udgør kr. 100,8 mio. Dermed lever 2017 indtil videre op til omsætningsrekorden på næsten 200 millioner kroner i hele 2016.

- Resultatet viser, at vores strategi om Den Intelligente Havn i høj grad lykkes, og vi kan se frem mod årsskiftet med velbegrundet glæde og forventning. Vores målsætning er kontinuerlig vækst - både i størrelse og effekt. Aalborg Havn er vækstmotor for hele kommunen: Over hver tiende er i job direkte i forbindelse med havnens aktiviteter eller afledt heraf, svarende til over 12.000 arbejdspladser. Vores fineste opgave er at give de over 100 virksomheder på havnen de bedste vilkår for at drive forretning, siger Thomas Kastrup-Larsen, borgmester og bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S.

Udskibning af vinger er forløbet tilfredsstillende det første halvår med næsten 500 vinger over kaj, hvilket forventes at fortsætte året ud. Der har desuden været udskibning af topstykker til diverse vindmøllefarme, ligesom der har været en del større skibe med kul.

Alle disse aktiviteter har bidraget til høj aktivitet på stevedoring og krankørsel. Der har ligeledes været en stor import af salt, som forventes at forsætte med mange tons fremover. 

Kvadratmeter i høj kurs
De aktiviteter, der knytter sig til salg og udlejning, er ligeledes i fremgang på Aalborg Havn.

I regnskabsperioden er der solgt 5.000 m² og udlejet 10.000 m². Herudover venter der flere spændende, nye projekter, som dog ikke forventes at være endelig realiseret i indeværende regnskabsperiode.

I ejendomsselskaberne er den ledige kapacitet faldet på både kontorer, lager og produktionslejemål. Der er positive fremgang at spore i begge ejendomsselskaber. Udlejningsprocenten i selskabernes bygninger er steget marginalt til mellem 90 og 100 %.

- Flere og flere virksomheder søger mod adresser på Aalborg Havn, fordi der er store fordele ved at placere sin virksomhed, hvor der er let og effektiv adgang til transport både via sø, motorvej og godsbane. Dertil kan vi tilbyde virksomheder at være en del af en hub for transport og logistik, hvilket giver nye forretningsmuligheder og skaber et miljø med specialiseret viden. Desuden er vi på forkant rent miljømæssigt – vi er Danmarks første CO2-neutrale havn – og dét er en fortælling, som virksomheder gerne vil være en del af, siger Claus Holstein, adm. direktør i koncernen Aalborg Havn.

Også jernbanen har i første halvår af 2017 fået godt fat, og der er to operatører på fast ugentligt basis. Der er tre åbne terminaler, hvoraf de to benyttes af de to aktive operatører i et mix. Desuden forventes det, at den tredje terminal tages i brug til omladning af flydende produkter i tankvogne.

Fremtiden er lys
I den tidligere offentliggjorte oplandsanalyse, foretaget af Syddansk Universitet og Center for Regional- og Turismeforskning for Danske Havne – brancheorganisation for erhvervshavne, kom det blandt andet frem, at aktiviteterne på Aalborg Havn medfører en værdiskabelse, der giver en lokal- og regionaløkonomisk værditilvækst på 7.928 mio. kroner. Det svarer til en andel på 13,3 procent af den samlede værditilvækst i Aalborg Kommune.

Aalborg Kommune har efter 3½ års planlægningsarbejde godkendt en udvidelse af Aalborg Havn A/S med ca. 1,3 mio. m2 mod øst og mod vest. Godkendelsen er givet som et kommuneplantillæg, som efterfølgende skal følges op af lokalplan og arealopkøb.

- Aalborg Havn i høj grad med til at skabe velstand i bred forstand. Det er et stort ansvar som regional vækstmotor nu og i fremtiden, og det ansvar tager vi naturligvis meget alvorligt, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Koncernen fastholder sine forventning på et positivt årsresultat mellem 30 – 40 mio. kr.

-lipe

27/9 2017
  • Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    havne ›Sidste år var det første hele år uden grønlandsskibe i havnen i Aalborg. Det kan ses på årets regnskab, som dog, takket være en stærk slutspurt, betegnes som 'over forventning
  • ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    havne ›På trods af øgede geopolitiske spændinger, stigende renter og truslen om recession formåede ADP at fastholde godsomsætningen på niveau med 2022. Samtidig indtog havneselskabet også nye markedsandele og øgede nettoomsætningen med intet mindre end 22 procent i forhold til 2022
  • Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    havne ›Havnen har sidste år overgået alle forventninger og leveret en vækst, der slår forrige års historiske resultat. Med en god aktivitet indenfor alle forretningsområder viser resultatet en omsætning på 81,8 millioner kroner og et resultat på 28,7 millioner kroner
  • Militært område etableret på Kalundborg Havn

    Militært område etableret på Kalundborg Havn

    havne ›Frem til og med den 3. maj vil et område af havnen være bevogtet af Forsvaret på grund af en såkaldt værtsnationsstøtte. Ifølge Forsvaret er der tale om en tropperotation, men der er ikke oplysninger om de nærmere detaljer
  • Rekordomsætning på Rønne Havn

    Rekordomsætning på Rønne Havn

    havne ›Bornholms største havn havde sidste år et øget aktivitetsniveau med vækst i flere af sine forretningsområder. Resultatet blev en nettoomsætning på 126 mio. kr. og et overskud på 35 mio. kr., og det er betydeligt mere end det forventede
  • Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    havne ›Større og mere komplekse typer af gods hos Port of Aalborg har medført yderligere investeringer i materiel. En ny mobilkran skal fra 4. kvartal 2024 understøtte udviklingen i projekt-, bulk- og containergods – og blandt andet håndtere nogle af verdens største vindmøllevinger
  • Havneudvidelser udsat på ubestemt tid

    Havneudvidelser udsat på ubestemt tid

    havne ›Odense Havns storstilede planer om udvidelse af sejlrende i fjorden og havneområdet ved det tidligere Lindøværft i Munkebo er foreløbigt sat på pause. Det er plan- og miljøudvalget i Kerteminde kommune - som området hører under - der vil have undersøgelser om konsekvenserne
  • Stena Line vil styrke godstrafikken i Gibraltarstrædet

    Stena Line vil styrke godstrafikken i Gibraltarstrædet

    havne ›Det er ønsket om at ekspandere uden for Europa, der har fået Stena Line til at indgå en aftale om at købe 49 procent af aktierne i det marokkanske færgerederi Africa Morocco Link (AML)