Rettidig detektering af fejlinstallationer kan forhindre brand i solcelletagene
Solcelleanlæg på tage øger risikoen for brandspredning i tilfælde af brand. Så hvordan undgår man, at der overhovedet udbryder brand? Og hvordan undgår man brandspredning, hvis der alligevel opstår brand? Det kan man få svar på i DBI’s nye vejledning om brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg
Derfor er den danske regering i fuld gang med at udbygge solcellekapaciteten i Danmark, som forventes at stige støt i de næste 25 år.
Alene mellem 2020 og 2023 er solcellekapaciteten på tage steget med ca. 60 % i Danmark.
Dermed er brandrisiciene desværre også steget. Det viser et stigende antal brande i solcelleanlæg, hvilket understøttes af studier, som konkluderer, at solceller på tage udgør en øget brandrisiko.
Af samme årsag har DBI udgivet en ny brandteknisk vejledning ’Brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg – Planlægning, installation og egenkontrol’, som fokuserer på bygningspåmontererede solcelleanlæg på eksisterende tage på offentlige bygninger, store industribygninger og etageboligbyggerier.
- I vejledningen gennemgår vi, hvordan man bedst sikrer sig mod både antændelse og brandspredning i forbindelse med solcelleanlæg på tage.
- Det vil sige, hvilke greb har vi, som kan minimere såvel sandsynligheden for brand som konsekvensen af brand, siger Jens Steemann Kristensen, der er forskningskonsulent hos DBI og har skrevet PhD om solcellerelaterede brande.
Fejl i de elektriske systemer
Teknologien i solcelleanlæg er ifølge Jens Steemann Kristensen grundlæggende gennemprøvet og sikker. Alligevel er der en øget brandrisiko pga. anlæggenes elektriske systemer.
- Der kan f.eks. være fejl i stikforbindelsen, fordi stikkene enten samles eller monteres forkert, eller fordi der benyttes ikke-kompatible stik.
- Der kan også være tale om fejl i DC-afbryderen (jævnstrømsafbryderen, red.), eller kabler kan med tiden blive slidt, når de bliver blæst frem og tilbage på taget, siger Gert Jakobsen, projektleder og brandundersøger hos DBI, som suppleres af Jens Steemann Kristensen:
- Både mine studier og andre officielle studier viser, at antændelse pga. fejl i solcelleanlæggenes elektriske system skyldes menneskelige fejl i langt de fleste tilfælde. Det gælder både i forhold til installation og vedligeholdelse af solcellerne.
- Så det handler om at informere om de faktorer, der fører til en øget risiko, så folk kan spotte fejlene og tage deres forholdsregler, før fejlene udvikler sig fra alvorlige fejl til kritiske fejl.
- Samtidig skal folk gøre sig klart, at solceller kræver drift og vedligehold, bl.a. fordi de jo udsættes for vind og vejr, siger Jens Steemann Kristensen og tilføjer:
- Hvis vi skal følge med i det tempo, som regeringen lægger op til i sin solcellestrategi, har vi desuden den udfordring, at vi ikke har en tilstrækkeligt stor arbejdsstyrke på området. Så nye fagkræfter skal læres op, og det øger alt sammen potentielt risikoen for fejl.
Brandspredning i hulrum på taget
Normalt er tage konstrueret til at forhindre brandspredning, men solceller betragtes ikke som en del af bygningen og er derfor ikke regulerede i bygningsreglementet.
Opstår der brand i et solcelleanlæg på et tag, vil branden altså sprede sig i hulrummet mellem tagkonstruktionen og undersiden af solcellepanelerne. Undersiden af panelerne reflekterer nemlig varmen ned på taget og giver større spredning af flammerne.
- Som lovgivningen er i dag, har vi regler, der forhindrer brandspredning inde i en bygning. Men vi mangler regler, der forhindrer brand i at sprede sig ind i en bygning, f.eks. fra taget.
- Og regulering er endnu vigtigere nu, hvor vi er begyndt at montere solcellepaneler på vores tage og dermed tilføjer ekstra brandrisici, både hvad angår antændelse og branddynamik, siger Gert Jakobsen.
Anbefalinger fra vejledningen
DBI’s nye vejledning om brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg indeholder i alt 9 funktionskrav for øget brandsikkerhed ved etablering og drift og vedligehold af solcelleanlæg på tage.
- I vejledningen anbefaler vi både tiltag inden for design- og projektering, installation samt drift og vedligehold. Som udgangspunkt bør man naturligvis sikre en god brandsikring af selve tagkonstruktionen.
- Desuden må montagesystemet ikke være brandbart, og det skal være fastgjort, så det ikke kan flytte sig, siger Jens Steemann Kristensen og fortsætter:
- Herudover bør der laves brandbælter mellem solcelleøerne, ligesom man også skal undlade at etablere solceller hen over bygningens brandsektioner.
- For det nytter jo ikke så meget at lave sektionsadskillelser inde i bygningen, hvis man ikke tager højde for dem, når man påmonterer solcellerne på taget. Og så skal man altså huske at vedligeholde sine solcelleanlæg, siger han.
- Med vejledningen ønsker vi bestemt ikke at advare mod solcelleanlæg, men i stedet at sætte fokus på brandrisici, så vi opnår øget brandsikkerhed og sikrer, at folk stadig ønsker at bygge solcelleanlæg om 10 år.
- Samtidig er det vores mål at give byggebranchen og forsikringsselskaberne en fælles vejledning, de kan støtte sig op ad, så alle ikke behøver at udarbejde deres egne vejledninger, fastslår Jens Steemann Kristensen.
-hawin