
Solcelleforening vejrer guldregn
EU-landene skal ifølge Bygningsdirektivet sikre, at der installeres solenergianlæg senest fra den 31. december 2026 i alle nye bygninger med et nytteareal på over 250 kvadratmeter
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Dansk Solcelleforening har rettet henvendelse til Folketinget i anledning af EU's reviderede Bygningsdirektiv, der blandt andet handler om bygningers energimæssige ydeevne.
Der henvises til, at i EU står bygninger for omkring 40 procent af energiforbruget - svarende til mere end 1/3 af EU's samlede CO2-udledninger.
Der peges på, at 52-61 procent af den producerede solcellestrøm i 2030 forbrugt direkte i de bygninger, hvor strømmen er produceret – vel at mærke uden at have været i kontakt med elnettet.
Store besparelser
Det betyder ifølge solcelleforeningen blandt andet betydelige besparelser i omkostninger til nettab i forbindelse med transport af strømmen, og ikke mindst besparelser i form af store omkostninger til udbygning af det kollektive el-net:
- Bygninger er altså en vigtig brik i at nå klimamålene og opnå europæisk selvforsyning, så EU bliver fri af russisk gas. Samtidig vil politiske foranstaltninger, der understøtter installation af bygningssolceller være driver for flere beskæftigede i EU.
- Solbranchen er SMV-tung og bidrager til skabelsen af lokale jobs, påpeger solcelleforeningen
Enorme solcellearealer
Medlemslandene skal ifølge Bygningsdirektivet sikre, at der installeres solenergianlæg senest fra den 31. december 2026 i alle nye bygninger med et nytteareal på over 250 kvadratmeter, og i alle nye ”ikke-beboelsesbygninger” (erhvervsbygninger og offentlige bygninger) med et nytteareal på over 250 kvadratmeter.
I alle eksisterende offentlige bygninger med et nytteareal på over 2000 kvadratmeter skal kravet opfyldes senest den 31. december 2027.
Senest den 31. december 2027 skal der installeres solceller i eksisterende ”ikke-beboelsesbygninger” med et nytteareal på over 500 kvadratmeter, hvis bygningen gennemgår en større renovering.
Fra 31. december 2029 skal solceller installeres på alle nye boliger, og senest fra den 31. december 2029 på alle nye overdækkede parkeringspladser, der støder op til bygninger.
Lovkrav om maksimering af solceller på tagflader
Alle nye bygninger skal gøres solcelleparate.
Branchen anbefaler, at det for nye bygninger og eksisterende bygninger, der gennemrenoveres, skal være lovkrav og tydeligt i Bygningsreglementet, at arealet til solceller skal maksimeres på tagflader:
- Undersøgelser viser, at omkostningerne til installation af bygningssolceller falder, når solceller tænkes ind allerede i bygningens konstruktionsfase, noteres det.
- Hensynet til solcelleinstallationen skal tænkes sammen med materialevalg, designet af bygningen, ligesom ventilationsanlæg og andre tekniske installationer skal placeres optimalt, så solcelleinstallationen kan være så effektiv som mulig…
Hvad skal vi så med jernmarkerne?
Konkret opfordrer solcellebranchen til, at der som minimum installeres bygningssolceller, svarende til en betydelig del af det årlige elforbrug for beboelsesbygninger, og 70 procent af det årlige elforbrug for virksomheder, industrier og offentlige institutioner.