
Advarsel om rastepladsbegrænsninger fra Dansk Erhverv
- Hvis Danmark indfører skrappe restriktioner, er der en risiko for, at andre EU-lande følger trop, mener administrerende direktør Jens Klarskov
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Ikke færre end næsten 6.000 lastbiler kører dagligt over de danske grænser til lands og vands, og ikke mindst er der tale om et stigende antal med østeuropæiske nummerplader, der dog ifølge 3F’s Fagbladet ejes af danske vognmænd. Til gengæld er antallet af lastbiler med danske nummerplader dykket.
I 3F er man i modsætning til ITD ikke ligefrem begejstret over udviklingen, der ifølge 3F koster danske arbejdspladser.
3F advarer om, at de østeuropæiske chauffører ikke alene får en løn lavere end de danske overenskomster, men også at de bor i førerhuset i månedsvis og overnatter på de mange rastepladser, hvor de bruger faciliteterne.
EU-dom med begrænsninger
En EU-dom har for nylig slået fast, at det lovbefalede ugentlige hvil på 45 timer IKKE kan holdes i køretøjet.
Altså at eksempelvis østeuropæiske chauffører ikke kan anvende deres køretøj i døgndrift dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned.
Dermed kan det også konstateres, at udgangspunktet for hvil i lastbiler på rastepladser kun kan anvendes til de daglige hvil og et hvil på 24 timer ugentlig.
De ringe forhold for de udenlandske chauffører og social dumping har fået de danske politikere til at reagere med truslen om restriktioner for brug af rastepladserne.
Der arbejdes med eventuelt at begrænse tiden på motorvejsrastepladser til 3 -, 11- eller 24 timer for lastbilers parkering.
Højere transportpriser
Men det vil ifølge Dansk Erhverv og ITD ’skade transportbranchen voldsomt’, og regningen vil blive sendt videre til danske forbrugere.
- Regeringens mål er at ramme udenlandske chauffører, men også danske speditører, vognmænd og chauffører vil få sværere ved at drive forretning. Et indgreb vil føre til højere transportpriser, hvilket i sidste ende ikke kan undgå at ramme danske forbrugere. En anden konsekvens vil være, at priserne på danskproducerede varer bliver højere, og det vil skade eksporten, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.
Dominoeffekt
Han advarer om, at hvis Danmark indfører skrappe restriktioner, er der en risiko for, at andre EU-lande følger trop:
- Det er højest tænkeligt, at hvis Danmark går ned ad denne vej, så vil andre lande overveje at gøre det samme. Altså, at vi kommer til at se en slags kedelig domino-effekt. Det giver branchen voldsomme logiske udfordringer i forhold til at få chaufførtiden til at stemme med de gældende regler, og øget tid kan kun komme fra flere chauffører. Der er allerede mangel på chauffører i EU, og dette vil forstærke manglen voldsomt. Det kan ikke overdrives, hvor skadeligt dette tiltag vil være for transportbranchen, siger Jens Klarskov.
Fører til øget trafik
Dansk Erhverv spår desuden, at parkeringsrestriktioner fra dag ét vil medføre øget trafik på de danske landeveje:
- Der er ingen som helst tvivl om, at vi vil se et øget trafikpres på vores veje. Det sker på et tidspunkt, hvor presset på infrastrukturen aldrig har været større. På den baggrund efterspørger vi en lovgivning, der giver chaufførerne mulighed for at holde deres lovpligtige pauser, og samtidig fjerner de biler, der optager rastepladserne unødvendigt længe, slutter Jens Klarskov.