DAF Trucks – 90 år med innovative transportløsninger

DAF Trucks – 90 år med innovative transportløsninger

Den 1. april 1928 startede den hollandske ingeniør Hub van Doorne et lille konstruktionsværksted i den hollandske by Eindhoven. Det er fra disse ydmyge kår, at DAF har udviklet sig til en verdensførende lastbilproducent med fokus på innovation, kvalitet og transporteffektivitet

Den talentfulde Hub van Doorne åbnede sit lille værksted i et hjørne af det lokale bryggeri Coolen i Eindhoven. Til at begynde med udførte han svejse- og smedearbejde for kommunen og for lokale virksomheder som f.eks. pære- og radioproducenten Philips. Den store depression – og broderen Wim – inspirerede Hub van Doorne til at udvide forretningen. Han omdannede sit værksted til en anhængerproduktionsvirksomhed i 1932 og ændrede navnet til Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek (Van Doornes påhængskøretøjsfabrik), forkortet til DAF.

Takket være de svejsede chassiser og de deraf følgende høje nyttelaster skilte de anhængere og sættevogne, der forlod den lille fabrik, sig ud fra konkurrenterne. At svejse chassiserne var en unik innovation, som gjorde anhængerne markant lettere.  En anden unik innovation var DAF containeranhængeren, der blev introduceret i 1936, og som var designet til hurtig læsning og aflæsning af containere fra en jernbanevogn. Den var et meget tidligt eksempel på intermodal transport og gjorde DAF til en af verdens første leverandører af containeranhængere.

En ny lastbilvirksomhed ser dagens lys

I 1949 blev den første DAF lastbil fremstillet, og virksomheden ændrede navn til Van Doorne's Automobiel Fabriek. Et år senere blev der bygget en fabrik dedikeret til fremstilling af lastbiler, og tre, fem og seks ton tunge lastbilchassiser var de første, der rullede af samlebåndet. Det var starten på den lastbilvirksomhed, vi kender i dag.

I starten monterede DAF Hercules og Perkins benzin- og dieselmotorer i deres lastbiler, men i 1957 begyndte virksomheden at designe og fremstille de første originale DAF motorer. To år senere forbedrede DAF DD575 dieselmotoren ved at tilføje en turbolader og føjede således endnu en fantastisk bedrift til deres imponerende cv.

DAF introducerede som de første i branchen turbo-intercooling i 1973. Teknologien blev oprindeligt udviklet med henblik på at imødekomme kravet om højere motoreffekt og lavere brændstofforbrug, men den skulle vise sig at være uundværlig i bestræbelserne på at opnå renere udstødning. I 1980'erne lancerede DAF ATi (Advanced Turbo Intercooling), som sikrede yderligere effekt- og effektivitetsforbedringer takket være en endnu mere sofistikeret indsprøjtningsteknologi og en optimeret udformning af forbrændingskammeret.

I 2005 præsenterede DAF PACCAR MX motoren, som nu er at finde i alle DAF's tunge lastbiler og i over 40% af alle Kenworth og Peterbilt lastbiler. Den nyeste generation af MX-13 og MX-11 motorer er højeffektive motorer med lave omdrejningstal, intelligente drivlinjer og ydedygtige bagaksler, som gør det muligt at opnå et højt moment ved et imponerende lavt motoromdrejningstal og dermed uforlignelig brændstofeffektivitet og optimal chaufførkomfort.

Sammen med avancerede køretøjssoftwarealgoritmer, en fantastisk aerodynamik og et nyt, kompakt efterbehandlingssystem giver disse DAF innovationer en forbedret brændstofeffektivitet på imponerende 7%. Det er den største brændstofeffektivitetsforbedring i virksomhedens historie.

Førerhuse, der sætter nye standarder

De første DAF lastbiler, der blev fremstillet fra slutningen af 1940'erne til starten af 1950'erne, forlod fabrikken som et simpelt chassis med det karakteristiske kølergitter med syv kromstænger foran motoren og et midlertidigt chaufførsæde i træ. DAF chassiset blev derefter transporteret hen til en karosseribygger, hvor der blev monteret et standardførerhus eller et lokalt fremstillet førerhus. I 1951 introducerede DAF sit eget førerhus med runde hjørner og et skråt kølergitter, der forbedrede aerodynamikken. Chaufførkomforten blev forbedret med introduktionen af et affjedret sæde.

Og i 1960'erne forbedrede DAF så chaufførkomforten endnu mere med det første førerhus designet til international transport. DAF 2600 bød på to senge og vinduer hele vejen rundt. Det gav en rummelig følelse i førerhuset og et optimalt overblik over vejen. Servobremser og servostyring gjorde chaufførens krævende job nemmere. I dag betragtes DAF 2600 som verdens allerførste lastbil til international transport. I 1969 var DAF en af de første producenter til at introducere en vippemekanisme til modellen med førerhus over motoren, hvilket gjorde det betydeligt nemmere at udføre vedligeholdelse.

Med introduktionen af Space Cab førerhuskonceptet i 1988 understregede DAF sin position som en af verdens førende lastbilproducenter med både driftsomkostninger og chaufføren i fokus. Med det bemærkelsesværdige Space Cab førerhuskoncept satte DAF igen nye standarder for førerhusstørrelse og chaufførkomfort inden for international transport. Og i 1994 introducerede DAF så det endnu større Super Space Cab førerhus og fortsætter således med at være den målestok for chaufførkomfort og rummelighed, som alle sammenligner sig med.

 

DAF, en del af PACCAR Inc.

I 1996 blev DAF en del af PACCAR Inc. Lige siden har DAF bevaret sin førerposition inden for global teknologiudvikling med innovationer på lastbil- og motorområdet og en række avancerede anlæg.

Fantastiske lastbiler på markedet

DAF lancerede de nye LF, CF og XF serier i 2001 og 2002, den prisbelønnede XF105 model i 2005 og Euro 4 og 5 programmerne i 2006. I 2013 påbegyndtes produktionen af en komplet serie af nye, ultrarene Euro 6 modeller. Og i 2017 blev den nye CF og den nye XF kåret til "International Truck of the Year 2018" på grund af deres klasseførende transporteffektivitet og deres imponerende brændstofeffektivitetsforbedring på 7%. Samme år blev den nye LF kåret til "Commercial Fleet Truck of the Year" i Storbritannien.

Prisen "International Truck of the Year" er den højeste anerkendelse, man kan opnå inden for lastbilbranchen, og dem har DAF's konstante stræben efter kvalitet sikret virksomheden hele fem af:

  • 1988 – DAF 95
  • 1998 – DAF 95XF
  • 2002 – DAF LF
  • 2007 – XF105
  • 2018 – CF og XF

Udvikling af fremtidens teknologier

I 2015 demonstrerede DAF, hvordan platooning foregår. EcoTwin systemet gjorde det muligt for følgelastbilerne automatisk at følge førerlastbilen, og det resulterede i lavere brændstofforbrug, reduceret CO2-udledning og forbedret trafikafvikling. Takket være EcoTwin systemets succes blev DAF udvalgt til at deltage i den eksklusive engelske platooning test, der fandt sted i 2017. DAF samarbejder tæt med førende teknologiudviklere i Europa i bestræbelserne på at opnå omfattende viden om alternative elektriske og hybride drivlinjer.

DAF styrer virksomheden globalt i det. 21. århundrede. Virksomhedens brancheførende lastbiler fremstilles i Holland, Belgien, Storbritannien og Brasilien, og de mange DAF produkter sælges af 1.100 uafhængige forhandlere på fem kontinenter.

DAF lastbilerne bakkes op af brancheførende tjenesteydelser fra PACCAR Parts og PACCAR Financial. Flåder supporteres af den bedste havariassistance i Europa, International Truck Service (ITS), og af DAF Connect, som er DAF's avancerede flådestyringssystem.

- DAF tilbyder et komplet program af fantastiske lastbiler, der byder på de laveste driftsomkostninger, den bedste transporteffektivitet og den højeste chaufførkomfort i branchen, sagde Preston Feight, administrerende direktør i DAF Trucks.

- Takket være vores fantastiske team på over 10.000 dedikerede medarbejdere, som designer, bygger, sælger og supporterer vores enestående lastbiler, motorer, reservedele og tjenesteydelser, er DAF godt rustet til at bygge videre på den globale succes.

26/3 2018
  • Fremtidssikring præger Dachsers nordiske 2023-resultat

    Fremtidssikring præger Dachsers nordiske 2023-resultat

    transport ›Investeringer i nye filialer og ny teknologi over hele Skandinavien præger det samlede årsresultat 2023 for Dachser-koncernens nordiske region. Ifølge de nordiske direktører skyldes nedgangen at virksomheden investerer i fremtiden. Det vil så til gengæld vil få en positiv effekt på langt sigt
  • JYSK indfører genanvendeligt top-cover til pallerne

    JYSK indfører genanvendeligt top-cover til pallerne

    transport ›Boligindretningskæden dropper plastfolie til at beskytte toppen af paller med vind og vejr. I stedet skal der anvendes et genanvendeligt cover, som dermed sparer JYSK 920.000 kilo plastik om året og samtidigt letter arbejdet for medarbejderne på distributionscentrene
  • 20 år med dæk og trafiksikkerhed

    20 år med dæk og trafiksikkerhed

    transport ›Med afsæt i en international karriere og en evne til konstant at forandre sin organisation med markedssituationen kan Georg Nielsen den 1. maj 2024 fejre 20 års-jubilæum som adm. direktør i Continental Dæk Danmark
  • Anlæg af ruderanlæg ved Taulovmotorvej snart i gang

    Anlæg af ruderanlæg ved Taulovmotorvej snart i gang

    transport ›Et dynamisk ruderanlæg skal om nogle år øge fremkommeligheden ved Taulovmotorvejen. Det nuværende tilslutningsanlæg 61 skal ombygges, og nu er der valgt en lokal entreprenør, som går i gang med anlægget den 29. april
  • Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

    Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

    transport ›Den østrigske virksomhed, Brummer er specialist i transport af temperaturstyrede fødevarer mellem Tyskland, Østrig og nabolandene. Med opkøbet styrker Dachser dermed sit netværk til transport og opbevaring af fødevarer i Europa
  • Dyrere diesel og mere tilskud til grøn vejtransport

    Dyrere diesel og mere tilskud til grøn vejtransport

    transport ›Regeringen og aftalepartierne forhøjer nu puljen i Grøn Fond-aftalen. Det betyder bl.a. at den grønne omstilling af lastbiler får tilført ekstra 450 mio. til ialt 750 millioner kr. Derudover er der afsat 161 millioner til biogasbiler. Højere dieselafgifter og bl.a. testvindmøller skal finansiere tilskuddene
  • Partnerskab om genanvendelige papirposer til e-handel

    Partnerskab om genanvendelige papirposer til e-handel

    transport ›Emballageproducenten DS Smith har indgået europæisk leverandøraftale med den svenske virksomhed, Jonsac der producerer transportemballager af FSC®-certificerede træråmaterialer
  • MAN lancerer lastbiler med brintforbrændingsmotor

    MAN lancerer lastbiler med brintforbrændingsmotor

    transport ›MAN Truck & Bus udvider sin emissionsfri portefølje af lastbiler og bliver den første europæiske lastbilsproducent der tilbyder en mindre serie, der kører på brint. Det oprindeligt planlagte antal på omkring 200 enheder skal leveres til kunder i Tyskland, Holland, Norge, Island og udvalgte ikke-europæiske lande allerede i 2025