
Østrig i kamp mod tysk vejafgift
Selv om Kommissionen har givet grønt lys for ny tysk infrastrukturlov, mener Østrig, at den strider mod EU-reglerne og har sendt sagen til EU-Domstolen
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Regeringen har i et notat orienteret Folketingets Europaudvalg, Skatteudvalg og Transport, Bygnings- og Boligudvalg om den sag ved EU-Domstolen, som Østrig kører mod Tyskland på grund af den tyske vejafgift for person- og varebiler, der er planlagt indført pr. 1. januar 2019.
Østrigs mener, at vejafgiften ’tidsmæssigt og indholdsmæssigt hænger så uløseligt sammen med planlagte afgiftslempelser specifikt for tyske bilister’, at afgiften er diskriminerende og strider mod varernes og tjenesteydelsernes frie bevægelighed.
Nedslag i ejerafgift
Den tyske Infrastrukturlov vil fra næste årsskifte forpligte alle brugere af det tyske motorvejsnet til at betale en afgift for anvendelse af infrastrukturen, der er inddelt i trin efter køretøjets udledningsklassificering.
Men vejbrugere, der er hjemmehørende i Tyskland, får en godtgørelse i form af et nedslag i ejerafgiften, og denne godtgørelse svarer som minimum til det samme beløb som vejafgiften.
Tyskland planlagde oprindeligt en én til én kompensation for tyske bilister. De skulle altså kompenseres for præcist det samme beløb, som de skulle betale i vejafgift.
Kommissionen er tilfreds
Men EU-Kommissionen fandt den oprindelige ordning diskriminerende, da vejafgiften måtte anses for målrettet udenlandske køretøjer, og Kommissionen indledte derfor en traktatkrænkelsessag mod Tyskland.
På denne baggrund har Tyskland tilpasset forslaget, så kompensationen til tyske bilister ikke længere er præcist én til én, blandt andet fordi der nu differentieres efter bilernes miljøpåvirkning.
Det har tilfredsstillet Kommissionen, men Østrig er af den opfattelse, at de to foranstaltninger tidsmæssigt og indholdsmæssigt stadig hænger uløseligt sammen, og at det derfor fortsat i realiteten kun er udenlandske brugere af vejene, der belastes af afgiften for anvendelse af infrastrukturen.
Rammer kommercielle transporter
Ifølge Østrig indebærer foranstaltningerne desuden en tilsidesættelse af den frie bevægelighed for varer og den frie udveksling af tjenesteydelser, fordi vejafgiften bliver pålagt grænseoverskridende levering af varer med små køretøjer med en totalvægt på under 3,5 ton og ikke-hjemmehørendes levering af tjenesteydelser.
Desuden er Østrig af den opfattelse, at Infrastrukturloven også er i strid med EU-reglerne i de tilfælde, hvor vejafgiften pålægges kommercielle bustransporter eller varetransporter med motorkøretøjer under 3,5 ton.
Dansk aftale om vejafgifter
Danmark har stor interesse i sagen, idet regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om ’Omlægning af bilafgifterne’, at der skal etableres en ny periodebaseret vejafgift for person- og varebiler i lighed med lignende ordninger i andre lande, herunder den planlagte tyske vejafgift for person- og varebiler, og at regeringen vil udarbejde et konkret oplæg til en ny ordning:
- Da retssagen vil kunne få betydning for indførelsen af en dansk vejafgift, har regeringen en interesse i at intervenere i sagen. Det er regeringens opfattelse, at EU-retten ikke er til hinder for indførelsen af denne form for vejafgifter, heller ikke selv om der samtidig indføres visse lempelser af indenlandske afgifter, slutter notatet.