Center for industriel 3D print i gang i Aarhus
Med fire metalprintere åbner Teknologisk Institut nye muligheder for, at virksomheder kan afprøve og udvikle sin egen hurtige produktion af f.eks. komponenter og reservedele
Teknologisk Institut slog i sidste uge dørene op for Instituttets nye Center for industriel 3D-print Aarhus.
Centeret skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i produktionen i Danmark, og her findes som det eneste sted i landet fire metalprintere.
Danske virksomheder får dermed adgang til at afprøve en fuld produktionslinje til udvikling og 3D-print af komponenter og dele, der sidenhen kan implementeres direkte i egen produktion.
- Vi ser frem til at stille fysiske printere og viden til rådighed for virksomhederne. Vi vil gøre vores til at den nye teknologi får den rette impact på danske industri, sagde adm. direktør Søren Stjernqvist, Teknologisk Institut ved indvielsen.
Nye muligheder for industrien
Ud over de nye metalprintere skal centeret også tilbyde opkvalificering af ledere, ingeniører og operatører, så der kan komme fokus på tekniske muligheder, forretning, design og teknologier samt praktisk uddannelse i konkret brug af metal 3D print
3D-metalprint, hvor emner i f.eks. stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD tegning, åbner mange nye muligheder for industriel fremstilling. Det skaber nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og det giver virksomhederne mulighed for at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.
Centeret kommer bl.a. til at huse 3D-print satsningen AM LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden.
- 3D print i metal er hjørnestenen i den 4. industrielle revolution, og i Danmark er vi ganske langt fra de førende i teknologien. Derfor er det godt, at de store virksomheder og Teknologisk Institut tager ansvar og hjælper de små- og mellemstore virksomheder i gang. Vi har en stor opgave med hensyn til at få dette til at fungere, sagde vicedirektør Tore Duvold, Innovationsfonden.
Han fremhævede, at metal 3D print i produktionen med dens nærhed til kunderne, hurtige tilpasning til kundens behov og derfor muligheden for at udvikle nye produkter hurtigere, passer godt til den danske måde at producere på.
Største satsning
AM LINE 4.0 er den største satsning på industriel 3D-print hovedsageligt i metaller i Danmark nogensinde. Projektet skal gøre det attraktivt for mindre danske virksomheder at anvende 3D-print i deres produktion. Navnet henviser til den engelske betegnelse på 3D- print; Additive Manufacturing (AM) og ambitionen om at bruge AM i produktionslinjerne.
Centeret rammer et behov i danske produktionsvirksomheder. 3 procent af danske virksomheder er ifølge rapporten 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien i gang med teknologien, imens yderligere 26 procent kan se, at 3D metal-print er en mulighed for dem.
Potentialet er størst i maskinindustrien og jern- og metalindustrien, men i næsten alle brancher er der ifølge rapporten virksomheder, som kan se de nye muligheder, der er på vej. De markedsledende virksomheder optager de nye muligheder lidt hurtigere, men det er ikke forskel på virksomhedsstørrelsen, der gør det.
-lipe