Dansk-tysk offshore-samarbejde har stort potentiale
Offshoreenergy.dk indgår vigtig samarbejdsaftale med tysk energiklynge og er dermed en af drivkræfterne der skaber synergi på tværs af grænsen og af brancher
Der er flere end 1.000 virksomheder i den tyske delstat Slesvig-Holsten, som arbejder med vindenergi, og med havmølleparker som eksempelvis DanTysk og Butendiek i den nærliggende Helgoland-klynge står delstaten for at levere tæt på halvdelen af den tyske offshore vind-produktion.
Det er således et særdeles relevant samarbejde, Offshoreenergy.dk netop har indgået med EE.SH (Schleswig-Holstein Renewable Energy Network Agency); en nordtysk klyngeorganisation for renewables med 120 medlemmer.
- Det er en aftale, der rummer interessante perspektiver og spændende samarbejdsmuligheder for vores 240+ medlemsvirksomheder, siger Glenda Napier, CEO i Offshoreenergy.dk.
- Den tyske offshoreindustri er et absolut nærområde med et betragteligt potentiale. Vi ved, at der alene i Helgoland-klyngen skal føjes endnu 1.000 mW til inden 2025, og der er planer om en fortsat udbygning andre steder. Den danske offshoreklynge har stærke kompetencer på eksempelvis installation, kommissionering og logistik, som er umiddelbart anvendelige også på den tyske side af grænsen, siger hun.
Offshoreenergy.dk er unik ved at favne hele offshoreindustrien – altså både den gyldne fra olie/gas og den grønne med vind og bølgeenergi. Synergien i at tænke på tværs er med til at gøre den danske klynge til en interessant partner for EE.SH, siger Sascha Wiesner, projektchef i EE.SH.
- Der er rigtig mange kompetencer fra offshore olie/gas, som vil kunne løfte offshore vind. Vi har medlemmer, som er aktive på begge områder, men ikke i samme grad som den danske offshoreklynge. Det er med til at gøre samarbejdet med Offshoreenergy.dk til et rigtig godt match for os, forklarer Sascha Wiesner.
Over halvdelen af medlemmerne i Offshoreenergy,dk er aktive i begge sektorer, og innovationen i at tænke i synergi på tværs er tydelig.
- Vi ser ny innovation opstå ved at flytte kendte kompetencer ind på nye områder. Statoil er eksempelvis netop nu i gang med at kreere verdens første offshore vindmøllepark baseret på flydende fundamenter – og 30 procent af arbejdet udføres af underleverandører, som kun kender til offshore olie/gas. Det viser værdien af at tænke offshore som et hele, siger Glenda Napier.
-hawin