
De danske havne skal have mere ud af EU
Den europæiske brancheforening for havne, ESPO, arrangerede før påske en workshoppen 'Not a TEN-T core port? ' som bl.a. skulle hjælpe de danske havne med at sikre del i støttemidler
Hvordan får de danske havne del i de støttemidler, som EU hvert år uddeler gennem TEN-T, CEF etc? Det skulle en delegation fra de danske havne blive klogere på på workshoppen den 20. marts, skriver organisationen Danske Havne.
What’s in it for you?, som havde til formål at klæde de europæiske havne bedre på i de kommende ansøgningsprocesser.
Ud over miljøkonsulent i Danske Havne, Kasper Ullum, som skulle blive klogere på ansøgningsprocessen var de danske havne også repræsenteret med havnene; Helsingør, Næstved, Aabenraa, Randers, Vejle, ADP, Skagen, Hanstholm, Thorsminde, Horsens og Grenaa.
Arrangementet var målrettet de europæiske havne, som ikke er karakteriseret som ’coreports’ i det europæiske TEN-T netværk. I Danmark omfatter det alle havne med undtagelse af Aarhus Havn og Copenhagen Malmö Port AB – Derfor er arrangementet af stor relevans for de danske havne.
- Det var en lærerig tur, der var mulighed for udvide sit netværk ud mod EU og de mindre havne i Europa. siger Henrik Thykjær, havnedirektør i Aabenraa Havn, og fortsætter:
- Arrangementet gav os et godt indtryk af den bureaukratiske verden i EU, der uddeler støttemidlerne til de europæiske havne. Vi fik mulighed for at få indblik i, hvad der skal til for at modtage nogle af de støttemidler der uddeles.
- Der er mange støttemidler, der er målrettet projekter i de helt store havne i EU. Der kan vi ikke helt være med. afslutter Henrik Thykjær.
En ny støtterunde af Connecting Europe Facilities, CEF II, skal udmøntes efter 2020. Inden udmøntningen kan sættes i gang skal rammerne forhandles på plads.
I den forbindelse har ESPO udgivet en rapport, som beskriver behovet for infrastrukturinvesteringer i de europæiske havne.
-lipe