Guidlines til seafastening effektiviserer opsætning af offshore vind

Guidlines til seafastening effektiviserer opsætning af offshore vind

En fælles industristandard for seafastening-design af vindmøllekomponenter på installationsfartøjerne accelererer opsætningen af havvindmøller og er samtidig ressourcebesparende, bl.a. fordi grejet til fastgørelse af komponenter går igen fra projekt til projekt

Et moderne vindmølleinstallationsfartøj, der transporterer fem eller seks møller ad gangen, kræver flere tusinde tons stål på dækket i "sefastening" for at fiksere naceller, tårne og vinger under transport fra havn til installationsstedet. 

I takt med at havvindmøller vokser sig større og tungere, bliver udstyret til at sikre dem under transport dog stadig mere komplekst og dyrt.  

Det har et netop færdiggjort projekt gjort op med. 

Med Siemens Gamesa og Vestas i spidsen introducerer WIS Seafastening Design Guideline nemlig nu en fælles industristandard for "seafastening"-design af vindmøllekomponenter på installationsfartøjerne.  

Med den nye guideline kan "seafastening" dermed genbruges på tværs af flere projekter, hvilket reducerer mængden af skrottet stål og arbejdstimer til design, fremstilling, certificering og andre ting.  

Samtidig har det potentiale til at spare tid brugt på at modificere installationsskibet mellem projekterne, hvilket hjælper med at reducere en velkendt flaskehals i industrien.

Derved vil guidelines kunne accelerere udrulningen af offshore vind.  

WIS – Wind Industry Standardization-projektet blev påbegyndt i slutningen af 2023, og nu er projektets første resultat altså lanceret: WIS Seafastening Design Guideline. 

- Standardisering af seafastening er et logisk skridt, der gavner hele branchen uden at gå på kompromis med konkurrencen mellem parterne. Efter et års dedikeret arbejde er vi stolte over at kunne lancere fælles guidelines, siger Brian Mikkelsen, SVP, Nacelles R&D i Vestas.  

Hos Siemens Gamesa supplerer Jesper Møller, Chief Engineer Offshore Execution i Siemens Gamesa og kommer ind på den effekt, fælles guidelines vil have i praksis:  

- Det vil føre til færre dage i havn og mere tid til søs med at installere turbiner. Det forbedrer direkte hastigheden og effektiviteten af offshore vind indsatsen, siger han.

Bred opbakning fra industrien 
Ørsteds installationsprojekter er blandt de første til at implementere den nye guideline. I virksomheden værdsætter man den indsats, oem'erne (original equipment manufacturer) har ydet i fællesskab, og man ser det som et væsentligt skridt i den rigtige retning for industrien.

- Vi vil arbejde på at inkorporere WIS Seafastening Design Guideline i vores kommende projekter og ser frem til at realiserefordelene på tværs af forsyningskæden, siger Ørsteds head of offshore construction & logistics, Charlotte Krogh. 

Som en vigtig leverandør af offshore installation- og marine services understreger Havfram ligeledes betydningen af standardisering indenfor seafastening:  

- Initiativet gør os i stand til at servicere vores kunder endnu bedre med øget fleksibilitet. Det bidrager direkte til at reducere industriens CO2-fodaftryk, siger Håkon Halseth Johannessen, head of engineering & technology i Havfram.  

Den nye guideline er udviklet med støtte fra centrale industriaktører, herunder blandt andet Havfram, Cadeler, Fred Olsen Wind Carrier, Van Oord, RWE, Vattenfall, Equinor. 

Hos Vattenfall betegner man da også det nye tiltag som et godt eksempel på, hvordan man kan realisere potentialet i en oplagt og nødvendig standardisering i havvindindustrien.

Den reducerede tid til mobilisering og demobilisering resulterer nemlig i en højere udnyttelsesgrad af installationsfartøjerne og reducerer de udgifter virksomheder investerer i at anskaffe, opgradere eller vedligeholde fysiske aktiver som ejendom, udstyr eller teknologi. Derfor betyder initiativet også at branchens aktører bidrager til at begrænse unødvendigt spild af stål.

- Kort sagt kommer guidelines alle interessenter til gode, og det bringer os alle et skridt tættere en fremtid uden fossile brændsler, siger Thomas Deelen, Product Portfolio Director T&I, Vattenfall 

Hos Equinor mener Maria Lindhoff Kjær, Vice President Product Lines Equinor at samarbejdet mellem forsyningskædens interessenter spiller en væsentlig rolle i at fremme innovation og bæredygtighed inden for havvind.

- WIS-projektet har samlet brancheledere for at udvikle den bedste praksis, der har potentialet til at forbedre driftseffektiviteten og reducere miljøpåvirkningen, siger hun. 

Axel Wullf Wathne, ingeniørchef, Fred. Olsen Windcarrier er helt på linje med Maria Lindhoff Kjær:

- Fred. Olsen Windcarrier bakker op om initiativer, der gør det muligt for offshore vindindustriens forsyningskæde at eksekvere mere effektivt, forbedre bæredygtigheden og reducere omkostningerne. Wind Industry Standardization (WIS) repræsenterer et værdifuldt skridt i den rigtige retning, siger han.

Hos Energy Cluster, der faciliterer samarbejdet mellem aktørerne i WIS-projektet, fortæller project manager, Michael Langlo Nielsen, at guidelinen blot er det første af flere igangværende standardiseringsprojekter. 

Der er eksempelvis projekter i gang, som handler om at lave standardiserede guidelines for eksempelvis transportudstyr til tårne og platforme til tårnene, når de samles på havnen.

Selve Wind Industry Standardization (WIS) projektet er finansieret af industrien selv med Siemens Gamesa og Vestas som sponsorer og hovedbidragydere sammen med en bred vifte af industrideltagere. 

Og hos de to havvindmølleproducenter er der da også fælles fodslag om at WIS-projekterne har potentiale til at dække en meget større del af værdikæden for offshore-havvind-industrien.  

- Der er stadig et betydeligt potentiale for at gøre industrien mere ressource- og omkostningseffektiv ved at modne forsyningskæden. Det er en fælles rejse for hele industrien, og som OEM'er tager vi forpligtelsen på os for at gøre vores del, siger Brian Mikkelsen, SVP, Nacelles R&D i Vestas.

Han bliver bakket op af Jesper Møller, Chief Engineer Offshore Execution i Siemens Gamesa, som gerne ser at endnu flere aktører i offshore-industrien bidrage med viden og ideer til projekterne: 

- Vi har allerede flere gode projekter i gang, men vi har ikke alle svarene. Vi ved, at der er gode ideer i alle led af forsyningskæden, og vi inviterer alle til at kontakte Energy Cluster Denmark, dele ideer og sammen drive fremskridtet, lyder det.

-hawin 


 

8/4 2025
  • Grenaa Havn leverer bedste resultat nogensinde

    Grenaa Havn leverer bedste resultat nogensinde

    havne ›For sjette år i træk kan havnen præsentere rekordomsætning i årsregnskabet. Nettoomsætningen sidste år steg ca. ni millioner kroner i forhold til året før, og udover stor aktivitet og nye investeringer, kan Grenaa Havn glæde sig over en meget høj kundetilfredshed
  • Rønne Havn: konsolidering vil fremover fylde mere end ekspansion

    Rønne Havn: konsolidering vil fremover fylde mere end ekspansion

    havne ›Fremtidssikringen af Rønne Havn har været i fokus det forgangne år. Med en nettoomsætning på ca. 170 mio. kr. og et overskud på knap 63 mio. kr., svarende til et afkast på godt fem procent, har havnen oplevet fornyet vækst og styrket sin position, som nu skal fastholdes
  • Krydstogtssæsonen har kurs mod ny besøgsrekord i Aarhus Havn

    Krydstogtssæsonen har kurs mod ny besøgsrekord i Aarhus Havn

    havne ›Lørdagen før påske anløb AIDAmar til krydstogtskajen i Aarhus Havn. Det blev starten på en sæson, hvor flere sejlende turister end nogensinde før - faktisk helt op imod 200.000 - forventes at komme til byen
  • Transportsektoren er i søgelyset for cyberangreb

    Transportsektoren er i søgelyset for cyberangreb

    havne ›Fremover samles hele transportsektoren i én trusselsvurdering. Den nye vurdering af cybertruslen mod land-, luft- og jernbanetransporten i Danmark viser, at truslerne, som primært er fra Rusland, enten er meget høje eller høje, og det skal sektoren være klar til at håndtere, siger ministeren
  • Uddybet sejlrende løfter Esbjerg Havns kapacitet og potentiale

    Uddybet sejlrende løfter Esbjerg Havns kapacitet og potentiale

    havne ›Uddybningen af sejlrenden til Esbjerg Havn til 12,8 meter er nu afsluttet. Den strategiske udvidelse betyder, at havnen nu kan tage imod markant større skibe, hvilket både styrker Danmarks position i den grønne omstilling og som logistikknudepunkt for NATO
  • Esbjerg Havn indgår partnerskab om norsk havvindprojekt

    Esbjerg Havn indgår partnerskab om norsk havvindprojekt

    havne ›Norske Windport vil gøre brug af den danske havns store ekspertise til rollen som udskibningshavn for landets første, store havvindprojekt. Port Esbjerg skal bl.a. bidrage med opbygning af en effektiv infrastruktur og logistik
  • Kran lagde til kaj ved containerterminalen

    Kran lagde til kaj ved containerterminalen

    havne ›Copenhagen Malmö Ports første STS-kran, som skal installeres på den nye containerterminal i Ydre Nordhavn i København, ankom for nyligt fra Konecranes i Finland
  • Forstærkning på vej til Alslinjen

    Forstærkning på vej til Alslinjen

    havne ›To forsinkede elfærger får Molslinjen til at bytte rundt på flere færger for at få sommeren til at hænge sammen på Alslinjen. Alslinjen forstærkes i maj med øresundsfærgen, Mercandia lV, som sammen med færgen Frigg skal sikre timedrift mellem Bøjden og Fynshav