Storstilet havplastprojekt skudt i gang i København

Storstilet havplastprojekt skudt i gang i København

De 20 partnere i Ocean Plastic Forum vil gerne være flere, og samlede tirsdag 120 interesserede til kickoff konference om indsamling af havplast i Stillehavet

Af Lisbeth Petersen

Hvert minut døgnet rundt tipper en lastbil et ladfuld affald direkte i vandet. Halvdelen af verdens lande har ingen former for indsamling af affald, og fra især Kina, Indonesien, Philipinerne, Vietnam og Thailand flyder tonsvis af ikke mindst plastik ud i floder og have og forårsager en forurening, som stiger støt i takt med landenes økonomiske vækst.

Derfor tog Maskinmesternes Forening for et års tid siden inititiativ til et tværfagligt,  partnerskab, der nu består af 20 forskellige virksomheder under navnet Ocean Plastic Forum.

Tirsdag blev projektet officielt skudt i gang med en konference hos Danske Rederier i København.

- Vi ville skabe et initiativ, som inddrog både virksomheder, NGO´er, organisationer samt regeringer, og gøre det, som Danmark er rigtig god til – nemlig at arbejde på tværs og derved skabe resultater, fortalte Niels Larsen, formand for Ocean Plastic Forum og bestyrelsesmedlem i Maskinmestrenes Forening i sin åbningstale.

Mærsk Launcher tester udstyr
Målet er at få indsamlet plast plastik indenfor 12 sømils grænsen, det vil sige strande, kyster, floder og udstrømning fra floder, vandløb, og så vidt muligt bearbejde den til genbrug.

Og med konferencen ville initiativtagerne både fortælle om baggrund og formål med projektet og samtidigt opfordre flere virksomheder til at tage del i arbejdet.

Omkring 120 deltagere mødte op og hørte bl.a. strategidirektør i Mærsk Supply Service, Jonas Agerskov fortælle om de foreløbige erfaringer fra skibet Mærsk Launcher, som i et par måneder har testet udstyret, der skal indsamle plasten på havet.

Det foregår med 600 meter lange flydeliner med tre meter dybe ’skørter’, udviklet af den nordjyske virksomhed Desmi, som er specialist i produktion af pumper til bl.a. opsamling af olie.

- Foreløbigt handler det for os om at få monitoreret systemet, og planen er så, at vi til sommer kan foretage de første indsamlinger, sagde Jonas Agerskov, som understregede, at det er en vanskelig opgave med et uvist resultat:

- Vi er kun en lille del af en større værdikæde, og vi ved ikke, hvor det ender, men nu gør vi det, sagde han.

Opbakning fra minister Ulla Tørnæs
De to plastvirksomhedsdirektører, Franz Cuculiza fra Aage Vestergaard Larsen og Hans Axel Kristensen fra Plastix fortalte om deres mangeårige, succesfulde arbejde med genbrugsplast fra havene

- Vi skal til at opføre os ordentligt, når det gælder plastproduktion. Og der er masser af forretningsmuligheder i det, opfordrede Hans Axel Kristensen.

Og initiativer får også politisk bevågenhed fra minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V) som mødte op i konferencesalen i Amaliegade.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) ved dagens konference sammen med Jan Rose Andresen, formand for Maskinmestrenes Forening (tv) og Niels Larsen, formand for Ocean Plastic Forum (th).

- Siden 1950’erne er plastproduktionen i verden øget 200 gange. I dag bliver der produceret 325 millioner ton plast om året, og 8-10 millioner ton ender i verdenshavene. Det skal der gøres noget ved, sagde Ulla Tørnæs og tilføjede:

Fælles for både problemet med plastikaffald og for de mange andre problematikker, som jeg møder i mit daglige arbejde, er, at løsningen ligger i international handling fra både erhvervsliv, civilsamfundsgrupper, universiteter, politiske aktører – på både internationalt, nationalt og lokalt niveau. Derfor er jeg særligt glad for at se så bredt et udsnit af repræsentanter samlet her i dag. Jeg synes, det sender et stærkt signal, og jeg synes også, at det lover godt for, at vi kan håndtere problemet og ikke mindst mindske det i fremtiden.

Partnerne i  Ocean Plastic Forum er:
Maskinmestrenes Forening
Plastic Change
Plastindustrien
DESMI Ro-Clean A/S
Danish Maritime
Port Environment
Plast Center Danmark
Plastnet
DAKOFA
Reaktor (& Denova)
DTU Maritime
DTU Aqua
RUC
Ingeniører uden Grænser
Fiskeri og Søfartsmuseet
KIMO
DeNova                                                                                                                     
Danske Rederier
Sea Machines
Udenrigsministeriet

6/12 2018
  • Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    havne ›Sidste år var det første hele år uden grønlandsskibe i havnen i Aalborg. Det kan ses på årets regnskab, som dog, takket være en stærk slutspurt, betegnes som 'over forventning
  • ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    havne ›På trods af øgede geopolitiske spændinger, stigende renter og truslen om recession formåede ADP at fastholde godsomsætningen på niveau med 2022. Samtidig indtog havneselskabet også nye markedsandele og øgede nettoomsætningen med intet mindre end 22 procent i forhold til 2022
  • Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    havne ›Havnen har sidste år overgået alle forventninger og leveret en vækst, der slår forrige års historiske resultat. Med en god aktivitet indenfor alle forretningsområder viser resultatet en omsætning på 81,8 millioner kroner og et resultat på 28,7 millioner kroner
  • Militært område etableret på Kalundborg Havn

    Militært område etableret på Kalundborg Havn

    havne ›Frem til og med den 3. maj vil et område af havnen være bevogtet af Forsvaret på grund af en såkaldt værtsnationsstøtte. Ifølge Forsvaret er der tale om en tropperotation, men der er ikke oplysninger om de nærmere detaljer
  • Rekordomsætning på Rønne Havn

    Rekordomsætning på Rønne Havn

    havne ›Bornholms største havn havde sidste år et øget aktivitetsniveau med vækst i flere af sine forretningsområder. Resultatet blev en nettoomsætning på 126 mio. kr. og et overskud på 35 mio. kr., og det er betydeligt mere end det forventede
  • Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    havne ›Større og mere komplekse typer af gods hos Port of Aalborg har medført yderligere investeringer i materiel. En ny mobilkran skal fra 4. kvartal 2024 understøtte udviklingen i projekt-, bulk- og containergods – og blandt andet håndtere nogle af verdens største vindmøllevinger
  • Havneudvidelser udsat på ubestemt tid

    Havneudvidelser udsat på ubestemt tid

    havne ›Odense Havns storstilede planer om udvidelse af sejlrende i fjorden og havneområdet ved det tidligere Lindøværft i Munkebo er foreløbigt sat på pause. Det er plan- og miljøudvalget i Kerteminde kommune - som området hører under - der vil have undersøgelser om konsekvenserne
  • Stena Line vil styrke godstrafikken i Gibraltarstrædet

    Stena Line vil styrke godstrafikken i Gibraltarstrædet

    havne ›Det er ønsket om at ekspandere uden for Europa, der har fået Stena Line til at indgå en aftale om at købe 49 procent af aktierne i det marokkanske færgerederi Africa Morocco Link (AML)