jungheinrich banner
jungheinrich banner

 

Finske NewIcon vil være del af dansk hospitalsboom

Finske NewIcon vil være del af dansk hospitalsboom

Automatisering af medicinhåndtering kan spare både tid, penge og liv, lyder det fra ny virksomhed i det Odenseanske robotmiljø

Odense Universitetshospital tester i øjeblikket det elektroniske medicinskab, eMed til plejehjem, klinikker og hospitalsafdelinger.

Her står alle præparaterne bag lukkede låger, sygeplejersken bliver guidet gennem dosseringen bl.a. ved hjælp af lysende låger og hylder, scannere tjekker både udløbsdatoen, og at den valgte medicin er den korrekte, alle aktiviteter bliver registreret til dokumentation, og er lageret ved at være opbrugt, bliver der automatisk udskrevet en liste til genbestilling.

Medicinskabet er allerede i brug mange steder i Finland bl.a. på universitetshospitalet i Helsinki og er blot et af produkterne fra den finske robotudvikler, NewIcon.

På hospitaler i flere lande kører virksomhedens lager-og afhentningsrobot Mega Fixu, som styrer hele hospitalsapotekets overordnede lager-, logistiksystem, og ved siden af sørger robottvillingerne i deres eget anlæg, IV-Icon, måske for at blande ingredienserne til en antibiotikakur i væskeform.

Første datterselskab i Norden
NewIcon har fra hovedsædet i Kuopio i det østcentrale Finland i de senere år udviklet sig fra en generel industrirobotleverandør til specialist i udvikling og installering af robot-og automatiseringsanlæg til medicinhåndtering til sygehusapoteker, private apoteker, plejehjem mm.

For få måneder siden åbnede NewIcon sit første nordiske datterselskab i Odense, og det er der to gode grunde til:

- Der sker så meget i Danmark i disse år med de nye, store sygehusbyggerier og ombygningerne af mange af de eksisterende. Den udvikling vil vi gerne være en del af. Og vi har selvfølgelig valgt placeringen i Odense, fordi det er Danmarks robotby, og her er et meget inspirerende miljø, siger Hanne Hansen-Nord, som med titlen Key Account Manager er virksomhedens foreløbigt første medarbejder i Danmark.

Hun tilføjer, at selv om det danske sundhedsvæsen - på grund af mængden af beslutningstagere -  kan være svært at komme ind på, har det nogle fordele i forhold til de øvrige, nordiske lande.

- Vi er teknisk rigtig godt med i Danmark, og alene dét at vi har et fælles medicinkort, som både de praktiserende læger, sygehusene og apotekerne har adgang til, viser, at Danmark også på IT siden er i front. NewIcon udvikler produkter, der passer perfekt til de avancerede medicinske systemer i Danmark, siger Hanne Hansen-Nord.

Sikkerhed for patienter og medarbejdere
Sikkerhed er nøgleordet for at lade robotter overtage dispensering, udlevering og kontrol af lægemidler.

- Ifølge undersøgelser er fejlmedicinering på verdensplan den tredje hyppigste dødsårsag efter cancer og hjertesygdomme. Det er alvorlige tal, og derfor giver det god mening at optimere sikkerheden omkring medicin dispensering. Vi ved, det er en stor hjælp, at automatisere processen, da eksempelvis eMed Smart skabet holder styr på udløbsdatoen, og sygeplejersken bliver guidet frem ved hjælp af lys og censorteknik, siger Hanne Hansen-Nord og fortsætter:

- For sundheds- og farmamedarbejdere har det – ud over at fjerne opgaver med risici for menneskelige fejl – også en stor miljømæssig fordel. I øjeblikket kører vi i Finland tests, hvor robotter blander væsker til kemobehandling. Det er meget individuelle og målrettede medicinopløsninger til kræftpatienter, og det er jo samtidigt meget potente stoffer, vi taler om.  Dermed er det også et risikofyldt arbejdsmiljø for medarbejderne, som i dag står og blander væskerne manuelt, og det problem kan vi løse ved at lade robotterne overtage opgaven, understreger Hanne Hansen-Nord.

Udover sikkerhedsaspektet giver automatiseringen også en række effektivitetsfordele, man typisk ser ved indførelsen af robotfunktioner, og frigiver personalegrupperne til mere kompetente opgaver.

Fakta om NewIcon
Grundlagt i 2007 i Finland
Har i dag 55 ansatte i 11 forskellige lande
Har leveret mere end 70 automatiseringssystemer til medicinhåndtering i hele verden.

 

Læs mere om logistikløsninger

20/6 2017