Når standardsortimentet ikke er nok

Når standardsortimentet ikke er nok

Når det hele ser lidt svært ud, ikke ligger lige til højrebenet, og der er flere ting, som skal spille sammen og gå op i den berømte højere enhed, ja, så ringer telefonen hos Nordic Systems. Det handler naturligvis om porte og altså om porte, som kræver, at man laver skræddersyede løsninger

Af Hans Windeløv

Leverandøren af porte og portløsninger, Nordic Systems, designer, udvikler og leverer kundespecifikke portløsninger. Og de er altså ofte noget ud over det sædvanlige. Inden for det seneste halve år har blandt andet Midtjysk Betonfabrik i Herning, og Aarhus Internationale Sejlsportscenter nydt godt af Nordic Systems portekspertise.

- Midtjysk Betonfabrik har udvidet deres indendørsareal og har tilføjet en ny hal. Her producerer man betonelementer. Når de skal transportere betonelementer ud på arealet uden for, sker det med to traverskraner, som kører på stålskinner ud og ind ad hallen af hver deres porthul. Virksomheden ønskede at kunne lukke af, selv om kranernes skinner altså bliver ført ud af hallerne i hver side af de to porthuller, siger indehaver og administrerende direktør i Nordic Systems, Laimonas Garbacenka. 

Vippeport med skydeport
Virksomheden fra Vissenbjerg på Vestfyn løste opgaven ved at lukke hver af de T-formede porthuller med ikke mindre end tre porte. En tofløjet skydeport på fem meters højde lukker af fra gulvhøjde og op til gavlvæggens højde, som altså ikke går helt til tops i byggeriet. Det tværgående porthul med en bredde på 12 meter og en højde på to befinder sig nemlig oven over skydeportene.

Nordic Systems designede en vippeport til hullet, hvor bommen på traverskranerne kører ud og ind. Porten vipper ud- og opad og sørger for, at kranen kører ud og ind, mens elementer, der hænger under kranen, bliver ført ud af skydeporten i midten. I hver side af vippeporten, og bag denne, er monteret en skydeport, som lukker tæt til ude ved traverskranens stålskinner, når vippeporten er lukket.

Tæt sammenspil mellem porte og kraner
Portløsningens automatiske styringssystem er endvidere udviklet i samarbejde med leverandøren af traverskranen.

- Kranen kan ikke køre, hvis porten er lukket. På lignende vis kan porten ikke lukke, når kranen kører. Når man aktiverer kranen, er første skridt i processen, at porten lukker op. Det elliminerer farlige situationer og gør håndteringen af varer helt sikker for både medarbejderne, produkterne og installationer og bygninger.

- På den måde har vi sammen med de involverede parter designet og udviklet en løsning, som fungerer optimalt. De tre samlede portløsninger lukker sikkert af og er ganske tætte. Samtidig sørger de for et hurtigt vareflow, siger Laimonas Garbacenka og kommer ind på, at hverken kunden, kranleverandøren, producenten af portbladene eller Nordic Systems selv, nogensinde har set eller lavet en lignende løsning.

Betonfabrikkens portløsning er blot et af de mange spændende projekter Nordic Systems har installeret og leveret i den seneste tid. Laimonas Garbcenka nævner, at portprojektet til Aarhus Internationale Sejlsportscenter er et af de andre specielle projekter, som man har leveret.

- I forbindelse med VM i sejlsport i sensommeren i Aarhus sidste år blev vi kontaktet med henblik på at levere portene til det nye sejlsportscenter på havnen. Meningen er, at sejlerne skal kunne trække deres joller ind i den nye hal for at rigge og afrigge bådene. Det vil sige, at joller med master skal kunne komme ud og ind. Derfor lød kravene til den ene port, at den skulle være 10,5 meter høj og 7,5 meter bred, mens den anden, vi leverede og monterede, er på 8,5 gange 3,70 meter.

Udvikling er ressourcekrævende
Portbladene på begge porte var så store, at de var umulige at transportere på lastbiler. I stedet blev de bygget på stedet og monteret.

- Det er altid spændende at udvikle kundespecifikke løsninger. Vores spidskompetencer befinder sig der, hvor standardsortimentet stopper. Det betyder også, at vi bruger en del ressourcer på analyser, design, udvikling og dialog med portproducenterne. Og så dobbelttjekker vi løsningerne, og tjekker dem igen, så vi er helt sikre på, at tingene er i orden, siger Laimonas Garbacenka og kommer ind på, at det derfor også hører med, at man får gåsehud, når man ser de færdige løsninger, og det hele bare spiller.

23/4 2019