EU-projekt har boostet Tentomas ekspansion
Med innovationsprojektet Automationsboost har den sønderjyske pakkevirksomhed fået udviklet en større model af sin specialmaskine til folieindpakning og sikret sig en endnu bedre position på verdensmarkedet.
Af Lisbeth Petersen
-AutomationsBoost har gjort en stor forskel for os og har virkelig øget vores muligheder for international ekspansion.
Det siger den administrerende direktør i virksomheden Tentoma, Henrik Raunkjær om det regionale EU- strukturfondsprojekt, som nu er afsluttet efter fire år.
Tentoma, som ligger i Broager, har deltaget i et ud af ialt 13 innovative samarbejder mellem virksomheder i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.
Den syddanske landsdel har tidligere haltet bagefter resten af landet, når det gælder automatisering og digitalisering i små og mellemstore virksomheder.
Men det har det målrettede EU-projekt rettet op på.
Unik plastindpakning med stretch
Tentoma er specialist i indpakning af store emner, bl.a. byggematerialer, og virksomheden har længe været verdensførende i såkaldt RoRoStretchPack-teknologien. Her bliver en 'strømpe af plastfolie trukket horisontalt hen over produktet og strukket ud - nærmest som en støttestrømpe, der slutter tæt ind til benet. Det reducerer plastforbruget, og kunderne sparer desuden på energien, fordi plasticfolien ikke skal opvarmes for at 'krympe' omkring produktet.
I projektet fik Tentoma blandt andet kontakt til specialister fra Syddansk Universitet i Sønderborg, der hjalp med at udvikle en større version af virksomhedens fuldautomatiske pakkemaskine, RoRoStretchPack, til indpakning af større industriprodukter.
- Vi havde i forvejen en mindre maskine, men fik hjælp til at skalere vores løsning op i et større format, så vi kan stå endnu stærkere på verdensmarkedet og handle med store, internationale koncerner. AutomationsBoost har gjort en stor forskel for os og har virkelig øget vores muligheder for international ekspansion, og vi oplever fremgang og stor interesse fra investorer, der tror på os, siger Henrik Raunkjær.
Økonomisk og miljømæssige gevinster
Fra 2018 til 2019 steg omsætningen i Tentoma fra 14 til 20 mio. kr., og i januar fik virksomheden en større kapitaltilførsel fra nuværende og nye investorer, som tror på, at virksomhedens grønne teknologi for alvor slår igennem på eksportmarkederne.
-I dag er vi de eneste i verden, der pakker ind på den måde, og der er meget at spare. Typisk mellem 20 og 60 procent af plasticforbruget i forhold til brug af en krympeovn, der opererer ved 160 grader døgnet rundt. En kunde i Finland, der producerer isoleringsmateriale, bruger f.eks.32 tons mindre plastic om året, så vores produkt er helt i pagt med FN's verdensmål nummer 12 (ansvarligt forbrug og produktion, red.), siger Henrik Raunkjær.
De øvrige deltagere i samarbejdsprojekterne har også fået både økonomisk fremgang og store forventninger til fremtiden. Samlet set forventer virksomhederne i de kommende år at øge omsætningen med mindst 163 mio. kr., at øge eksporten med 30 millioner kroner og skabe 66 nye arbejdspladser.
For projektlederen på 'AutomationsBoost', Peter Lind fra Erhvervshus Syd i Vojens, viser den store interesse for projektet, at automatisering og digitalisering er på dagsordenen i SMV'erne i Syddanmark. Det er blot op til projektudbyderne at finde indgangen til virksomhedernes behov.
-For mange virksomheder fylder drift meget, og især i de mindre virksomheder er innovation ofte afhængig af nøglepersoner, som har travlt eller skifter job. Vores konsulenter har derfor fokuseret på at hjælpe med at sammensætte de helt rigtige innovationssamarbejder og derefter skabe fremdrift og nå milepæle i projekterne, siger Peter Lind.