Flere EU-penge til grøn transport
Fællestransport med delebus var en del af Elektrisk VestRum-projektet

Flere EU-penge til grøn transport

I landsbyklyngesamarbejdet VestRum er borgernes transportvaner blevet udfordret af delebiler og el-cykler. Nu forlænges projektet - og udvides til en ny del af Ringkøbing-Skjern Kommune

Da borgerne i landsbyklyngen VestRum fik tilbudt favorable opstartsvilkår på medlemskab og brug af delebiler i det såkaldte Elektrisk VestRum-projekt, var det en ægte win-win situation.

Borgerne fik billig og fleksibel adgang til grøn transport, og kommunen fik afprøvet, om delebilsordninger og el-cykler kan være et alternativ til familiebilen - eller familiens bil nummer to - i vestjyske landsbyer.

Evalueringen af Elektrisk VestRum-projektet, der ligger under det EU-finansierede COBEN-projekt, er endnu ikke færdig. Men troen på projektet er så stor, at Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune allerede i foråret 2019 besluttede at søge EU-midler til en forlængelse og en udvidelse af projektet.

Derfor er fagfolk i kommunens Energisekretariat i øjeblikket på jagt efter byer, landsbyer og landsbyklynger, hvor det skal undersøges, hvordan brugen af elbiler, delebiler, elcykler og lignende kan udbredes i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Projektet er i tråd med kommunens Energi2020-politik for grøn omstilling, hvor byrådet allerede i 2008 besluttede en ambitiøs strategi, der skal gøre os 100 procent selvforsynende med vedvarende energi, siger Sophie Walseth Albæk.

Hun er konsulent på COBEN-projektet i Ringkøbing-Skjern Kommune, og peger på, at COBEN 2-projektet har tre delmål:

* At understøtte og videreudvikle en bæredygtig forretningsmodel for elektriske delebiler og landsbychauffører

* At etablere et nyt testområde, hvor tærskelværdien for opstartsstøtte af transportfællesskaber skal undersøges

* At videreudvikle brugen af elcykler og andre små elektriske transportmidler som el-ATV, el-løbehjul og el-ladcykler med det formål, at brugere ser dem som relevante alternativer til en kort-distance pendlerbil eller familiebil nummer to.

Dermed peger forlængelsen af COBEN-projektet også klart i retning af Ringkøbing-Skjern Kommunes vision om at blive fossilfri allerede i 2040.

- I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi allerede 150 procent selvforsynende med grøn elektricitet, og brug af elektricitet i transportsektoren kan være med til at indfri målet om et fossilfrit samfund, siger Søren Elbæk, viceborgmester og formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han ser projektet - med inddragelsen af borgere og virksomheder i den grønne omstilling på transportområdet - som et relevant bidrag til det grønne energilaboratorium, der er en del af kommunens nye energipolitik, og tilføjer:

- Samtidig kan projektet være med til at skabe bedre mobilitet og fremme det gode liv i vores landdistrikter og byer, fordi det byder på innovative former for kollektiv trafik og alternativer til familiebil nummer to.

 

 

FAKTA

COBEN er et EU-støttet projekt om grøn omstilling i samskabelse med borgerne, ildsjæle og foreninger. Projektet har særligt fokus på: vedvarende energi, energirenovering og grøn transport. COBEN 2 vil primært have fokus på grøn transport.

Landsbyklyngen Vestrum dækker landsbyerne No, Hee, Stadil, Vedersø, Tim, Hover og Torsted.

Læs mere om COBEN 2-projektet her:

 

 

 

 

 

4/2 2020
  • Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    transport ›Takket være EU-projektet ALIGHT kan man nu håndtere de risici, der er forbundet med at installere et batteri i en lufthavns kritiske infrastruktur. Det er ifølge udviklerne en milepæl, og årsagen til, at lufthavnen som en af de første i Europa har installeret et stort batteri, som skal bidrage til målet om bæredygtighed
  • Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    transport ›Den franske dækkoncern har netop præsentere et nyt analyseredskab til udfordringerne med de partikler, der kommer fra dæk og vej under kørsel med biler og lastbiler. Teknologien skal bane vejen for fremtidens bionedbrydelige dæk
  • Recharge City indviet

    Recharge City indviet

    transport ›Fredag den 15. marts indviede Transportminister Thomas Danielsen det nye parkerings- og opladningscenter Recharge City ved afkørsel 57, Horsens Syd på motorvej E45
  • 21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    transport ›Vejdirektoratet planlægger at gennemføre omkring 100 store og mindre vedligeholdelsesarbejder på bygværker i 2024. Heraf skal 21 større broer og tunneler have en opgradering, så de kan holde mange år frem i tiden
  • Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    transport ›Danske SOCO System har for den tyske virksomhed POLIFILM bygget et fuldautomatisk pakke- og palleteringsanlæg til f.eks. plastiksække af genanvendt forbrugerplast. Se video:
  • Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    transport ›Papir- og emballageproducenten Mondi har vundet Fastmarkets PPI Products innovationspris for sin Advantage StretchWrap, der erstatter plastfilm til transportemballage
  • Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    transport ›Tanja Hyll Biersted blev for et år siden ansat som den første kvindelige chauffør i virksomheden, der arbejder på at styrke kønsdiversitet og inklusion i hele organisationen. Selvom hun ikke selv havde regnet med at få arbejde i håndværkerbranchen, trives hun både på 'vejen' og med sin kollegaer i teamet
  • Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    transport ›Giftigt røggasvand er en markant kilde til miljøfarlige stoffer i havmiljøet. Op mod 20 procent af udledningen af nikkel i havet kommer fra det såkaldte scrubbervand, oplyser Miljøministeriet. Nu vil Miljøminister Magnus Heunicke have forbud mod udledning