
- Fremtidens skibsfragt er grøn og digital
Men det kræver politiske mål og ikke alene krav fra kunderne og kundernes kunder. Det var nogle af hovedbudskaberne fra direktørerne i Maersk Energy ,Torvald Klaveness og Ultragas som mødtes til paneldebat på Opening Ocean konferencen i København
Af Lisbeth Petersen
- Shipping kan blive den mest miljørigtige transportform i fremtiden.
Så klart formulerede CEO i Maersk Energy og vice CEO i Maersk Group, Claus V. Hemmingsen det i en paneldebat i Lokomotivværkstedet i København onsdag.
Her arrangerede den norske organisation, Nor-Shipping for første gang en af sine højprofilerede konferencer på dansk grund; Opening Ocean, og stillede gennem to dage skarpt på de mange muligheder, det åbne hav kan have for bæredygtig industri af mange forskellige slags.
Maersk direktøren var sammen med CEO i norske Torvald Klaveness, Lasse Kristoffersen og CEO i danske Ultragas på scenen for at tale om oceanøkonomi ud fra skibsejernes perspektiv.
Og hos alle er bæredygtighedsbegreberne selvfølgelige ingredienser i beslutningerne på direktionskontorerne.
- Vi mærker også en øget interesse fra vores kunder, som ønsker, at vi beregner CO2 udslip på de ruter, vi skal transportere deres sneakers på fra A til B. Og det er kun sundt for virksomheder, at blive stillet krav til, sagde Hemmingsen.
Lasse Kristoffersen understregede, at shippingbranchen de seneste år er gået fra at være reaktiv til proaktiv, både når det gælder bekæmpelse af forurening og bæredygtighed.
- Men selv om kravene fra kunderne – og kundernes kunder – bliver øget, er det altså vigtigt, at politikerne i de forskellige lande går forrest, opsætter mål og stiller krav. Der sker ikke for alvor noget, før der kommer pris på CO2-aftryk, sagde direktøren.
Han tilføjede, at Torvald Klaveness, som er specialist i bulk-fragt, har sat flere Combination-carriers i søen, det vil sige skibe, som kan medtage fragt på både ud- og hjemtur, og dermed ikke sejler tomme rundt halvdelen af tiden.
Og Martin Fruergaard talte bl.a. om udfordringerne ved at bestille nye skibe i en tid, hvor udviklingen går så hurtigt.
- Det tager måske tre år at bygge et skib, som skal holde i i hvert fald 20 år. Det er 23 år ud i en fremtid, vi ikke kender, sagde Ultragas-direktøren.
Automatiseret men ikke mandskabsløs
Et af de områder, hvor udviklingen går stærkest er digitaliering.
Lasse Kristoffersen viste med en grafisk kurve, hvordan søgningen på nettet på ordkombinationerne ’shipping’ og ’digital’ er steget flere hundrede procent de seneste par år, og sagde samtidig, at det ikke er nok, at selve transporten er højdigitaliseret, hvis al papirarbejdet på en sending blomster fra Kenya til Rotterdam stadig kræver 200 ’touchpoints’ undervejs.
Og også Claus V. Hemmingsen pointerede, at digitalisering er flere ting.
- I Maersk containertransporter kan vores kunder allerede nu overvåge deres forsendelser, ikke blot tidspunkter og positioner, men også temperatur og fugtighed. Så bananeksportører kan simpelthen følge modningsprocessen på bananerne på vejen til kunden, sagde Hemmingsen. Han understregede, at det er vigtigt at skelne mellem autonome og førerløse fartøjer i fremtiden.
- Vi har stor fokus på autonome skibe, men de vil ikke sejle rundt uden mandskab. En rundspørge til andre skibsejere viser også, at 80 procent siger, de i 2030 -på trods af øget digitalisering og automatisering – stadig vil have folk om bord, sagde Maersk direktøren.