Fremtidens flamingokasser
Folielukningen af den nye BEWi-Box sikrer integritet samt giver mulighed for branding og en øget visuel kontrol.

Fremtidens flamingokasser

Bewi Flamingo leverer fremtidens hygiejniske og bæredygtige kasse med indbygget fødevaresikkerhed

På FoodTech-messen i Herning i november lancerer BEWi Flamingo en vaskeægte nyhed på det danske marked. Der er tale om en ny generation Flamingo kasse med en påsvejst topfolie.

Systemet er udviklet i Norge til transport af fersk fisk, men herhjemme forventer man, at systemet også vil kunne slå an inden for andre fødevareområder, efterhånden som kravene skærpes.

Kasser fremstillet af ekspanderet polystyren (EPS) har i årevis været anvendt til eksport af fisk. Kasserne er optimale til formålet takket være en ekstremt lav vægtfylde, hvor 98 procent af materialet er indkapslet luft, samt en helt unik isoleringsevne.

Samtidig har de et meget lavt miljø- og klimaaftryk, som med BEWis seneste udvikling er blevet yderligere forbedret.

Reducerer emballagevægt og -volumen markant

- Den hidtidige fiskekasse i EPS er forsynet med et EPS-låg, men med udviklingen af vores BEWi-Box er låget blevet erstattet af en påsvejst folie. Det har reduceret emballagevægten med ca. 30 procent og emballagevolumen med omkring 10 procent, hvilket betyder, at man faktisk kan have et lag kasser mere på pallen, fortæller Sales Director Karl Erik Olesen, BEWi Flamingo A/S.

Det patenterede pakkesystem er udviklet i den norske del af BEWi-koncernen.

- Norge har jo en ganske betydelig fiskeeksport. For eksempel eksporterede man sidste år mere end én million tons laks fordelt på i omegnen af 50 millioner fiskekasser, og dermed er der også samlet set tale om store besparelser både økonomisk og miljømæssigt, påpeger han.

En række nyskabelser med fordele

Samtidig byder det patenterede system - der består af en specialdesignet kasse, en særlig palle, en topfolie samt en maskine til påsvejsning af denne folie - på en række andre forbedringer og fordele.

For eksempel er hjørnerne på kassen blevet afrundet, hvilket har tilført kassen en langt større styrke - hvis man trækker i den, hvis man rammer hjørnet, samt når man stabler den.

Kasserne er også blevet udstyret med et såkaldt kliksystem i top og bund, således at de klikker sammen, når de stables og derfor ikke behøver at blive tapet eller strappet sammen.

- Og dertil kommer altså topfolien, som er designet til at kunne klare alle tænkelige belastninger under håndtering og transport, og som sikrer optimal hygiejne med en tamper evident-funktion. Det vil sige, man kan se, hvis den har været brudt. Forsynet med tryk giver folien store muligheder for branding af produktet, samtidig med at den sikrer en øget visuel kontrol, fastslår Karl Erik Olesen.

Kravene til fødevaresikkerhed stiger

Topfolieringsmaskinen, der hører til systemet, svejser topfolien på hver enkelt kasse med en kapacitet på 15 kasser i minuttet. Påsvejsning kan også foretages i en semiautomatisk løsning.

Kasserne kan endvidere anvendes med et tætsluttende låg, som kan sættes ovenpå folien, og som f.eks. kan være interessant at sætte på den øverste kasse på pallen. I Norge er systemet allerede blevet tildelt både ’Merket for God Design’ og ’Miljøprisen’.

- Vi er sikre på, at løsningen også vil være særdeles interessant for det danske marked, herunder naturligvis for fiskeindustrien. Men der kan lige så godt være kød i kassen, og vi planlægger, at kassen skal fremstå som et oplagt valg for hele fødevareindustrien – og kort sagt blive den næste generation af kasser med indbygget fødevaresikkerhed, siger Karl Erik Olesen.

-hawin

 

 


 

8/11 2016