BREAKING BREAKING Dansk virksomhed knækker koden til alverdens robotter
Danske Palomat har udviklet en standardløsning til industrien, så det bliver nemmere, hurtigere og billigere at flytte paller i samarbejde med mobile robotter
Hvorfor spilde virksomhedernes dyrebare tid og risikere ondt i ryggen hos medarbejdere, der flytter paller med hænderne, når det hele kan ske automatisk?
Det er filosofien hos Palomat, der siden 1992 har udviklet og designet maskiner til at udføre netop dén opgave.
Nu lancerer Palomat en banebrydende nyudvikling, Palomat AMR 2.0, som vækker interesse hos virksomheder langt ud over landets grænser.
Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse, hvori man kalder løsningen for "en lille revolution".
- På internationalt plan er vi først med lanceringen af en maskine til at håndtere paller, som uden en masse store tilpasninger kan samarbejde med størstedelen af mobile robotter i alt fra fødevarevirksomheder, medicinalindustrien til logistikvirksomheder, fortæller Majbritt Svane, som er Area Manager hos Palomat.
Og det er vigtigt, og det har store perspektiver. Alene i virksomheder i Danmark er der ca. 10.000 robotter på arbejde hver dag, og antallet stiger årligt med 12 %.
Samme udvikling ses i en række andre lande. Europa er verdens næststørste marked for robotter (efter Asien) med knap 71.000 nye robotter.
Akkurat som forbrugere verden over ønsker sig én oplader, der passer til alt fra mobiltelefonen til uret og computeren, så ønsker virksomheder verden over, at de ikke behøver at tænke i en lang række dyre tilretninger og specialløsninger, når de skal have virksomhedens mobile robotter til at snakke sammen med en maskine, der kan løfte og levere paller.
En modulær og kompatibel standardløsning
Palomat er lykkedes med at udvikle en ny standardløsning, når mobile robotter og maskiner til at håndtere paller skal arbejde sammen.
Virksomheden har udviklet en mere modulær og kompatibel løsning, som gør, at de gængse mobile robotter rundt om i virksomhederne og maskinen til at håndtere paller nemt kommunikerer med hinanden og derfor supernemt kan arbejde sammen – uanset hvilken mobil robot, der er tale om.
Tidligere skulle der, ifølge Palomat, specialløsninger til, som krævede en produktudvikling ved hver mobile robot – en proces som både var tidskrævende og ikke mindst omkostningsfuld.
At kunne håndtere paller automatisk er vigtigt for virksomhederne. Manuel håndtering af paller koster nemlig ikke ’bare’ dyr tid, men belaster ofte medarbejderne med ensidigt, gentaget arbejde og øger risikoen for arbejdsskader.
- Vores nyudviklede Palomat bidrager både til et bedre fysisk arbejdsmiljø og til at booste produktionen rundt i Europas virksomheder, fordi den gør det både nemmere, billigere og mere effektivt for virksomhederne at kunne håndtere de tusindvis af paller, som skal flyttes i en moderne produktionsvirksomhed.
- Netop standardløsninger er det, virksomhederne higer efter. Et succeskriterium er en høj grad af ’plug and play’ i forbindelse med at automatisere og effektivisere arbejdet, forklarer Majbritt Svane.
Udviklet i tæt samarbejde med robotproducenter
Den nye Palomat er udviklet i tæt samarbejde med producenter af mobile robotter på verdensplan.
Resultatet er, at virksomhederne bliver stillet frit i valget af mobile robotter, da alle de gængse mobile robotter let kan passe sammen med det nye pallemagasin.
Maskinen er opbygget i moduler. Toppen af maskinen bestemmer, hvilken størrelse paller, maskinen kan håndtere, mens bunddelen bestemmer, hvilken robotmodel, maskinen kan tale med.
Hermed kan den enkelte maskine nemt tilpasses den enkelte virksomheds maskinpark og behov.
Milliarder investeres i konkurrencemuskler
I disse år investerer europæiske virksomheder milliarder af kroner i at automatisere deres produktion, fordi det er den direkte vej til at være konkurrencedygtig med Østen, som konkurrerer på billig arbejdskraft.
- Vores fornemste mål er at hjælpe virksomhederne med at blive så effektive gennem automatisering som muligt.
- Det handler om konkurrenceevnen – altså at kunne holde fast i at producere i Danmark og hele den europæiske verden, når der er lave lønninger i store dele af verdenen.
- Automatisering skal være billigt og let. Derfor er den nye Palomat et godt eksempel på vores ambitioner om at gøre det muligt for selv mindre virksomheder at stå stærkt i konkurrencen, siger Majbritt Svane.
-hawin