NC Nielsen
El-truck serverer friskfangede fisk

El-truck serverer friskfangede fisk

Stills elektriske gaffeltruck håndterer både fisk og is hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn, Hvide Sande ogThorsminde. Det skaber en effektiv, intern transport, som samtidig er sikker for både truckførere og fisk

Af Hans Windeløv

Frisk fisk er både sundt og godt. Men fanger man den ikke selv, kræver det hurtige operationer i alle led og i alle logistikprocesser at få fisken frem til både fiskemand, supermarked eller restaurant.
Et af de steder hvor man er eksperter i at sælge friske fisk i Danmark, er Danske Fiskeauktioner.

Virksomheden sælger fisk på elektroniske auktioner på internettet fra hallerne i de nordvestjyske havne i Thyborøn, Hvide Sande og i Thorsminde. Det er fisk som bliver sendt videre både til producenter og grossister i Danmark og udlandet.
Lokale opkøbere, som er til stede i hallerne, er koblet op på internetauktionerne, men de er der for selv at hente
fiskene.
 
Udsving i tilførslen
Når bådene kommer ind til kaj på havnene ved Danske Fiskeauktioners haller, skal det med andre ord gå hurtigt. Selv om der er udsving i tilførslen af fiskemængderne, er der trods alt tale om store mængder fisk. Derfor er der heller ikke forskel på indsatsen med at få fiskene losset hurtigt og ekspederet videre ind i hallerne. Der er faktisk knald på.

Hvor nogle kasser med fisk bliver forsynet med ekstra is, bliver andre kørt til sortering, hvor de bliver sorteret og pakket i kasser efter art, vægt og størrelse. Andre fisk, som er sorteret i kasser på bådene, bliver gjort klar til salg, mens andre fisk igen bliver pakket og gjort klar til filetering på købernes fabrikker.

Høj kvalitet i håndteringen
Fra fiskerbådene lander fangsterne i auktionshusene på havnene, til kasserne med fisk forlader auktionshusets lokaler, går der ikke lang tid.


- Fiskerbådene lægger til fra midt om natten og til tidligt om morgenen. Allerede klokken syv starter vi med at sælge fiskene, som er pakket i kasser med cirka 30 kilo i hver. Alt efter mængderne pakker vi de solgte fisk frem til sen formiddag, og kører dem ud til kunderne i Danmark, og til Padborg hvor fisk til udenlandske kunder bliver omlæsset til de biler, der kører dem ud til de respektive slutdestinationer.

Sådan siger Michael Lodahl, som er administrerende direktør i Danske Fiskeauktioner. Som han forklarer, leverer man fisk af højeste kvalitet og garanterer en tilsvarende høj kvalitet i håndteringen af fisken ved losning, sortering, opbevaring og levering. Det gør man i kraft af en ubrudt kølekæde, og ved hjælp af avancerede sorteringsmaskiner, automatisk isdosering, samtidig med at personale med høj ekspertise og mange års erfaring har 100 % styr på de mange processer.

El-truck udfører mange opgaver
- Med elektronisk vejning og sortering af fiskene, både på skibene og i hallen, har vi styr på dem,og opnår sporbarhed igennem hele vareforsyningen. Det betyder, at der er høj effektivitet og sikkerhed i leverancerne i vores del af håndteringen, siger Michael Lodahl.
 
Men for at de mange processer kører upåklageligt og i højeste gear, kræver det, at man kan flytte fiskene hurtigt og effektivt. Her spiller elektriske gaffeltruck en stor rolle.

- Det er gaffeltruck som kører fiskene fra kajen og ind i hallerne. Det er truck og førerne af dem, som sørger for at de forskellige fisk bliver placeret der, hvor de hører til. Uanset om de bliver kørt til sortering eller direkte til auktionen. Det er altså også de elektriske truck, som kører solgte fisk ud i lastbilerne i kasserne, samtidig med at de henter is og udfører andre operationer. Derfor er vi afhængige af materiel, som simpelthen klarer opgaverne uden problemer, siger Michael Lodahl.

Nye truck klarer det hårde miljø
Det er gaffeltruckproducenten, Still, som har leveret flåden af truck til Danske Fiskeauktioner. I alt kører der 31 elektriske gaffeltruck i RX20-serien i auktionshallerne på de tre havne. De kører både inde og ude, og håndterer i omegnen af 23 millioner kilo fisk om året.

- Det er et ret hårdt miljø maskinerne kører i. Saltvand og is, frost og kulde udgør dagligdagen for el-truck og deres førere. Det stiller høje krav til materiellet, og specielt elektronikken, som sørger for, at funktionaliteten spiller maksimalt i alle operationer, er vigtig.

Det har tidligere voldt os en del problemer med defekte truck, og har skabt endnu mere stress og jag end nødvendigt. Truck der holder stille, skaber ikke værdi, men sætter alle andre under hårdt pres. Med leverancen af el-truck fra Still, som er ny leverandør, har vi fået truck, som kører, når de skal, og også klarer de kritiske situationer. Vi har simpelt hen haft en glimrende sparring med konsulenterne fra truckfirmaet, og har derved fået lavet nogle modifikationer, så maskinerne klarer alle opgaver til UG, kommenterer Michael Lodahl.

Modificeringer på plads
Ud over at ergonomien er i top er blandt andet elektronikken i styretøjet hævet og er blevet skærmet yderligere, så det ikke bliver udsat for nær så store mængder saltvand, som man tidligere har set. Desuden er blandt andet lygter og elektriske installationer skærmet af med stålforstærkninger, ligesom alle hydrauliske rør er skiftet med slanger, som er hurtige at skifte i tilfælde af, at de bliver beskadiget. Samtidig er gaflerne dobbelt ophængte, og klaprer dermed ikke under kørslen.

Til forskel fra tidligere modeller af RX-20 er både skærme og batteridæksel i dag lavet af stål lige som chassiset. Dermed er der tale om en helt igennem robust og driftssikker el-truck, som lever op til truckførernes og auktionshusets behov og krav. Faktisk har både Still og Danske Fiskeauktioner forventninger om, at flåden af el-truck, hvoraf størstedelen er ejet og nogle få truck er lejet, holder mindst 10 år, hvilket er lang tid i det hårde miljø.
 
’Comfort-zone’ er udvidet
- De nye el-truck har helt klart udvidet truckførernes ’comfort-zone’. Det er vigtigt når man tænker på, hvor hårdt der bliver gået til den på havnene og i hallerne. Det gavner altså både produktionen og truckførernes helbred. Truckførerne er afhængige af, at maskinerne er helt i orden, og at der ikke opstår problemer. Her har Still løst opgaven perfekt. Vi har ikke haft nogle driftsstop på grund af svigt med elektronikken, og samtidig er de nye el-truck super effektive og har endvidere kort venderadius. De kommer med andre ord nemt og hurtigt igennem dagens opgaver, selv når pladsen er trang.

Michael Lodahl kommer ind på, at valget af el-truck også handler om arbejdsmiljø. Tidligere kørte man med gastruck, og det gav ind imellem hovedpine hos både truckførere og de øvrige medarbejdere i hallerne.

Hurtigt batteriskifte
Danske Fiskeauktioner har købt to batterier til hver el-truck, og har fået indrettet en ladestation, så man hurtigt kan skifte batterier. Ja, faktisk går skiftet hurtigere end man tidligere kunne nå at tanke gas på en truck, bedyrer direktøren.



- Batteriskiftet giver nogle klare fordele, og da el-truck samtidig kræver mindre service og vedligehold end de gamle gastruck, er der tale om en både fornuftig og driftsøkonomisk løsning. Vi har en god serviceaftale med Still, som har en mand i området. Han kommer hurtigt, hvis der er behov for det.

Michael Lodahl kommer dog ind på, at virksomheden også selv har en medarbejder, som selv foretager mindre service på
maskinerne. Han sørger for, at de er smurt, og foretager mindre serviceeftersyn, så de er køreklar på daglig basis.

- Det smarte er, at han har en rigtig god forståelse for serviceringen af maskinerne. Han er på forkant med tingene, og kan eksempelvis hurtigt se, om vi har brug for Stills servicemedarbejder til udskiftning af dele som er slidte, eller til andre opgaver hvor spidskompetencer er påkrævet. Det er et samarbejde som fungerer rigtigt fint, forklarer Michael Lodahl, som er godt tilfreds med samarbejdet med gaffeltruckleverandøren.  

Fakta om Danske Fiskeauktioner
Danske Fiskeauktioner råder over 31 Still el-truck RX20, som de ejer. 15 af dem kører i Thyborøn, ni i Hvide sande og tre i Thorsminde. Derudover ejer man fire Still el-truck på 2,5 op 3,5 tons, som er allokeret til frysehusene på
havnen i Thyborøn. Der håndterer man frosne fisk til minkfoder.
Virksomheden har 75 fastansatte medarbejdere i alt, og benytter sig af løsarbejdere, som kan tilkaldes lynhurtigt, når tilførslen af fisk er høj.
Produktionen kører hver dag året rundt bortset fra to dage i forbindelse med henholdsvis jul og nytår.
Virksomheden blev grundlagt i 1924, og i 2006 overtog Michael Lodahl ejerskabet.
Man sælger 23 millioner kilo fisk om året. Thorsminde står for 1,5 millioner kilo, Hvide Sande for ni millioner kilo og Thyborøn for 13 millioner kilo. Cirka 50-60 % af dem samlede, årlige mængde fisk bliver eksporteret. 

15/10 2018