Omron leverer elektronikken til den første danske kommercielle undervandsrobot

Omron leverer elektronikken til den første danske kommercielle undervandsrobot

En ny dansk undervandsrobot til offshoreindustrien er spækket med hårdfør elektronik fra Omron for at højne pålidelighed og robusthed i de ekstreme miljøer, som undervandsrobotten opererer i

En kombination af innovativt propeldesign og hårdført elektronikudstyr skal sikre en nyudviklet dansk undervandsrobot succes på markedet for ROV'er (Remotely Operated Vehicles) til især offshoreindustrien.

Virksomheden Copenhagen Subsea lancerer her i foråret 2020 en kommerciel undervandsrobot - den første danske kommercielle løsning af sin art på markedet - der bygger på virksomhedens succesfulde propel- og motordesign til netop undervandsfartøjer.

Frem for at udvikle og fremstille sin egen proprietære elektronik har Copenhagen Subsea valgt en samlet elektronikløsning fra Omron i bestræbelserne på at gøre ROV'en - kaldet Gorilla - til markedets mest robuste og pålidelige af slagsen.

- Mange andre ROV-producenter udvikler deres egen elektronik, men vi har valgt at gå med en integreret løsning fra Omron, som er bedre, billigere og mere gennemtestet end noget, vi selv kunne producere. Samtidig er der tale om elektronikudstyr, som oftest ligger på lager og kan leveres hurtigt, hvilket er et vigtigt parameter i de brancher, vi henvender os til, forklarer Allan Nygård Bertelsen, administrerende direktør i Copenhagen Subsea.

Allan Nygård Bertelsen, administrerende direktør i Copenhagen Subsea.

Kunne lige så godt bygge hele fartøjet selv

Copenhagen Subsea har siden 2014 produceret og solgt egenudviklede elmotorer og elpropeller - såkaldte thrusters - til undervandsfartøjer.

Der er tale om såkaldte ringmotorer, hvor propellen monteres på indersiden af rotoren i stedet for udenpå, hvilket har vist sig som et overlegent design sammenlignet med traditionelle thrusters. På baggrund af successen med det design har Copenhagen Subsea derfor nu valgt at gå planken ud og fremstille en undervandsrobot fra bunden.

- Vi har fået mange henvendelser fra kunder, som gerne vil have os til at montere vores thrusters på et eksisterende undervandsfartøj. Men den form for retrofit har vist sig forholdsvist omfattende, da vi typisk også skal udskifte meget af elektronikken. Derfor besluttede vi, at vi ville tilbyde en komplet løsning i form af et fartøj der er optimeret til disse kunders behov, lyder det fra Allan Nygård Bertelsen.

Vigtigt med integreret løsning

Efter godt og vel et års udvikling er slutproduktet en cirka 1,5 x 1 meter stor undervandsrobot, der kan dykke ned til 600 meter og løfte op til 70 kilo. Betjeningen foregår fra distancen via et joystick. Udstyret med et kamera til livefeed af video er Gorilla oplagt til inspektionsopgaver inden for offshore - eksempelvis af boreplatforme eller havvindmøllefundamenter.

Gorilla er udstyret med otte thrusters, hvilket muliggør brug under selv kraftige strømforhold. På elektroniksiden er ROV'en spækket med hårdføre Omron-elektronikkomponenter, der netop er designet til lang levetid i ekstreme miljøer - herunder en Omron PLC og en MX2 frekvensomformer. Al kommunikation mellem de elektroniske komponenter er baseret på den industrielle standard EtherCAT.

- Det er vigtigt for os med fuld integration lige fra motioncontroller til PLC. Det letter vores arbejde, at de forskellige komponenter er fuldt integrerede med hinanden, idet det reducerer den tid, vi skal bruge på eksempelvis programmering," siger Allan Nygård Bertelsen.

Global appetit

Med et innovativt design, gennemprøvet, integreret elektronik fra en erfaren industrileverandør og en høj grad af branchekendskab satser Allan Nygård Bertelsen på, at Gorilla inden for en årrække bliver lige så stor succes som Copenhagen Subseas thrusters.

- Hvis vi formår at komme ordentligt ud over rampen, ligger der et globalt marked og venter på os. Det er der ingen som helst tvivl om. I forvejen er kundesegmentet til vores thrusters globalt, så vi satser også globalt med Gorilla-fartøjet, forklarer han.

-hawin

 

Om Gorilla:

  • En ROV (Remotely Operated Vehicles), der kan anvendes til diverse inspektionsopgaver under vandet - især inden for offshore.
  • Gorilla vejer 310 kg og har en løfteevne på 70 kg. Den kan dykke ned til 600 meter under havets overflade.
  • Udviklingsarbejdet er støttet af Den Danske Maritime Fond
  • Forberedt til at kunne bære forskellige værktøjer og instrumenter, som anvendes i offshoreindustrien, eksempelvis sonarudstyr. 

 

 

29/4 2020
  • Første kortlægning af perspektiverne for humanoide robotter

    Første kortlægning af perspektiverne for humanoide robotter

    truck ›Menneskelignende robotter vurderes at kunne blive en væsentlig del af fremtidens arbejdsmarked, særligt i sektorer med mangel på arbejdskraft eller behov for øget fleksibilitet. Nu fortæller Teknologisk Institut for første gang i en rapport om potentialerne, barriererne og fremtidsperspektiverne
  • Universal Robots lancerer sin hurtigste cobot nogensinde

    Universal Robots lancerer sin hurtigste cobot nogensinde

    truck ›Den danske producent af kollaborative robotter præsenterer i denne uge sin UR15 på Automate-messen i Detroit. Robotten kan løfte 15-17 kg og egner sig især til f.eks. bil-, metal- og forarbejdsningsindustrien og elektronik og teknologibranchen
  • Skruenøglen er skiftet ud med blokken med slutsedler

    Skruenøglen er skiftet ud med blokken med slutsedler

    truck ›Ronnie D. Hansen har været servicemontør hos Scantruck i næsten 20 år. Nu skifter han afdeling og kommer i fremtiden til at arbejde som salgskonsulent for maskinforhandleren øst for Storebælt
  •  Ultralydssensor til robotnavigation vinder DIRA Teknologiprisen 2025

    Ultralydssensor til robotnavigation vinder DIRA Teknologiprisen 2025

    truck ›Virksomheden Sonair har med juryens ord opfundet en teknolgi, der kan revolutionere måden robotter og automatiserede systemer opfatter og navigerer på, og som åbner døren for helt nye anvendelser langt ud over klassisk automation
  • Tre-i-éner med 136 hk

    Tre-i-éner med 136 hk

    truck ›Der er format over pillearbejdet hos brændselsfirmaet Hjaltelin på Kolding Havn når firmaets nye Manitou-teleskoplæsser flytter rundt på de tonstunge paller i hallerne
  • Nye topledere i Universal Robots og Mobile Industrial Robots

    Nye topledere i Universal Robots og Mobile Industrial Robots

    truck ›Teradyne Robotics har udnævnt nyt lederskab i sine virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse skal sikre stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at bidrage til udviklingen af fremtidens avancerede automation
  • Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

    Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

    truck ›Lindes nye type el-truck, Linde 1251-serien, gør det muligt at vælge forskellige energikilder til samme truck. Den fås med enten klassiske blysyrebatterier eller indbyggede Lithium-ION batterier og er samtidig forberedt til brændselsceller. Som bruger af en Linde 1251 er der i praksis forskel på energikilderne og de forretningsmæssige prioriteter, der ligger i valget af dem
  • NordMas præsenterer ny Palfinger

    NordMas præsenterer ny Palfinger

    truck ›Palfinger har for nylig introduceret deres nye FL-serie af medbringertrucks. FLS 25 hedder den, og NordMas havde den og mange andre produkter og løsninger med på Transport 2025 i Herning